Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

Suriye`de artik iki resmi sorun var: Esad rejimi ve PKK

Suriye`de artik iki resmi sorun var: Esad rejimi ve PKK

ANKARA - Besar Esad rejimi ile ipleri kopartan Ankara , Basbakan Tayyip Erdogan baskanliginda toplanan Güvenlik Zirvesi`nde izleyecegi yol haritasini sekillendirdi. Suriye

ANKARA - Besar Esad rejimi ile ipleri kopartan Ankara , Basbakan Tayyip Erdogan baskanliginda toplanan Güvenlik Zirvesi’nde izleyecegi yol haritasini sekillendirdi. Suriye’nin artik Irak gibi PKK ’nin varlik gösterdigi bir ülke oldugu görüsü 99’dan beri ilk kez resmi bir açiklamaya yansidi. Zirve bildirisinde “ PKK ’nin komsu ülkelerdeki faaliyetleri” ifadesi kullanildi. 

MIT’ten brifing 
Basbakanlik’taki zirveye Basbakan Yardimcisi Besir Atalay, Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu , Milli Savunma Bakani Ismet Yilmaz , Içisleri Bakani Idris Naim Sahin , Genelkurmay Baskani Orgeneral Necdet Özel , MIT Müstesari Hakan Fidan ve Basbakanlik Müstesari Efkan Ala da katildi. 2 saat 15 dakika süren toplantidan sonra yapilan yazili açiklamada, “Suriye’de yasanan son gelismeler üzerinde de durulmus, bölücü terör örgütünün ülkemizdeki ve komsu ülkelerdeki faaliyetleri ele alinmistir. Terörle mücadele çerçevesinde yürütülen çalismalarin gözden geçirildigi toplantida, ulusal güvenligimizi ilgilendiren her alanda alinacak ilave tedbirler de görüsülmüstür” denildi.Toplantida, MIT, PKK ’nin Suriye faaliyetleri ve Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) PKK ile iliskisine dair brifing verdi. Toplantida, Esad’in kimyasal silah kullanmasi ihtimali ve olasi mülteci akini da ele alindi. Toplantinin ardindan Davutoglu ile Fidan, Basbakanlik’tan ayni araçla ayrildi. Davutoglu ve Fidan’in Irak Milli Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreter Yardimcisi Baghari ile görüsmek üzere Disisleri’ne geçtigi belirtildi. 
Bu arada, Erdogan’in önceki gün iftarda bulustugu Hamas’in siyasi lideri Halid Mesal ile de konustugu ve Suriye politikasi konusunda destek istedigi belirtildi. 

‘Sinirötesi’ tezkere iddiasi 
Hükümetin, Kuzey Suriye’deki PKK varligini ‘görmemezlikten gelmesinin mümkün olmadigini’ ifade eden kaynaklar, Besar Esad ’in PKK ’yi Türkiye ’ye karsi koz olarak kullandigini, ‘ayni hatayi’ babasi Hafiz Esad’in PKK lideri Abdullah Öcalan’a kucak açarak yaptigini hatirlatti. Türkiye ’nin Suriye’nin toprak bütünlügünden yana oldugunu hatirlatan kaynaklar, bölgedeki PKK varliginin güçlenmesi ve Türkiye ’ye yönelik saldiri düzenlemesi halinde mesru müdafaa hakki bulundugunu belirtti. Bu kapsamda hükümetin daha önce Kuzey Irak ’ta yaptigi gibi Kuzey Suriye’yi de kapsayacak sinirötesi operasyon yapmak için Meclis’ten yetki almasinin gündemde oldugu belirtildi.



  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli