Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Suriye`de silahlar sustu

Suriye`de silahlar sustu

Birlesmis Milletler (BM) ve Arap Birligi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan`in hazirladigi baris plani uyarinca ateskes için belirlenen süre sabah 06.00`da sona erdi. Sürenin bitimiyle beraber ateskesin yürürlüge girdigi ve Humus, Hama, Idlib

Birlesmis Milletler (BM) ve Arap Birligi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’in hazirladigi baris plani uyarinca ateskes için belirlenen süre sabah 06.00’da sona erdi. Sürenin bitimiyle beraber ateskesin yürürlüge girdigi ve Humus, Hama, Idlib gibi sicak kentlerde silah seslerinin sustugu bildirildi. Birlesmis Milletler Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Suriye ordusunun kentlerden tam olarak çekilmedigini, ateskesin kirilgan oldugunu söylerken aksam saatlerinde Sam yönetiminden açiklama geldi: "Annan plani dogrultusunda baslatilan ateskese uyuyoruz. Muhaliflerin de ateskese uymasini bekliyoruz."

Ülke genelinde sicak bölgelerde çatisma ve operasyonlarin durdugunu dogrulayan Suriyeli muhalifler, halki protesto gösterileri düzenlemeye çagirdi. Ingiltere merkezli Suriye Insan Haklari Gözlem Örgütü de yaptigi açiklamada sabah saatlerinden itibaren “tüm bölgelerde vaziyetin sakin oldugunu” ifade etti.

Suriye resmi haber ajansi SANA, silahli kuvvetlerin, operasyonlari durdurma karari aldigini duyurmustu. Suriye Savunma Bakanligindan yetkili bir kaynaga dayandirilan haberde ordunun, muhaliflerin olasi saldirilarina karsilik verme hakkini sakli tuttugunun da alti çizildi.

SURIYE HÜKÜMETI: EVINIZE DÖNÜN

Suriye hükümeti, olaylar sebebiyle komsu ülkelere gitmis ya da ülke içerisinde baska bölgelere kaçmis insanlara ‘evlerinize dönün’ çagrisi yapti. Suriye resmi haber ajansi SANA’dan yapilan çagrida, “Halkimiz aldatici propagandalara itibar etmesin ve evlerine dönsün” denildi.

Batili ülkelerse Suriye’nin ateskese uyup uymayacagi konusunda süpheciydi. Ancak ateskes anlasmasinin mimari olan Annan, dün Sam yönetiminden ateskese uyacagina dair yeni güvenceler aldigini açiklamisti. Çin Disisleri Bakanligi da, persembe sabahindan itibaren ateskese uyacagini açiklayan Suriye yönetimini kutladi. Bu arada Çin Uluslararasi Radyosu’nda yer alan bir haberde, Çin’in, Suriye’ye 2 milyon dolarlik acil insani yardim sagladigi belirtildi. Pekin hükümetinin Suriye’deki somut duruma ve taleplere göre temel ihtiyaç malzemelerinin aliminda kullanilmasi sartiyla Kizilhaç Uluslararasi Komitesine 2 milyon dolarlik nakit para yardimi yaptigi bildirildi. Baris planinin sonraki asamalari ise muhaliflerle masaya oturulmasini öngörüyor.

ERDOGAN YINE ‘SINIR IHLALI VAR’ DEDI

Basbakan Tayyip Erdogan’in Çin gezisinin son gününde yaptigi basin açiklamasinda, sinirlarin ihlal edildigini ve bu gibi durumlarda tarihte ne yapildiysa Türkiye’nin de onu yapacagini söyledi. Erdogan, “Opsiyonlar çok. Sinir ihlallerine karsi uluslararasi hukuktan dogan haklari olan bir ülke var. Bunlarin hepsi tartisilacak meseleler. BM bunu da açikladi. Sinir ihlali var dedi. Bunlarin hepsi masaya yatirilacak konular. Ayrica NATO’nun Türkiye’nin sinirlariyla ilgili görevleri var. 5’inci maddeye göre” seklinde konustu.

Basbakan, Türkiye’ye döner dönmez Rusya ile görüsmeleri sikilastiracagini ve günübirlik Suudi Arabistan’a gidecegi belirtti. Erdogan, Türkiye’de Suriyelilerin kaldigi mülteci kamplari gezmek istedigini de sözlerine ekledi.

DAVUTOGLU: GÜNDEMIMIZ ATESKES

Disisleri Bakani Davutoglu, Adalet Bakani Sadullah Ergin’le yaptigi basin toplantisinda Suriye’deki ateskes hakkinda konustu. Türkiye sinirinin ayni zamanda bir NATO siniri oldugunu söyleyen Basbakan Erdogan’in sözlerine dikkat çekerek “O sinirlarin bir güvenlik hatti olarak muhafaza edilmesi bütün müttefik ülkeleri ilgilendiren bir konudur” dedi. Gündemin artik ateskes gündemi oldugunu vurgulayan Davutoglu, Erdogan’in da bu dogrultuda talimati bulundugunu ve NATO’daki müttefik ülkelerle istisarelerde bulunacaklarini belirtti.

MERKEL VE OBAMA BIR ARAYA GELDI

Almanya Basbakani Angela Merkel ve ABD Baskani Barack Obama, bir telefon görüsmesi yaparak Suriye ve Iran konularini ele aldi. Beyaz Saray’in Internet sitesinden yapilan açiklamada Obama ve Merkel’in Esad’a güvenmedikleri belirtildi. Merkel, ülkede siddetin devam etmesi halinde daha sert adimlar atilmasini istedi. ABD’nin baskenti Washington’da toplanan G8 ülkeleri disisleri bakanlari da Suriye’deki son gelismeleri görüstü. Toplantinin açilis konusmasini yapan ABD Disisleri Bakani Hillary Clinton, Suriye’deki gelismeleri yakindan izlediklerini söyledi.

BAN KI MOON: SURIYE`DE DURUM SAKIN

Cenevre’de BM`nin yillik olagan toplantisinin ardindan bir basin toplantisi düzenleyen Ban Ki Moon “Bir kez daha Suriye hükümetini alti maddelik baris planina uyacagi teminatinin arkasinda durmaya çagiriyorum. Suriye muhalefetine de tüm sekillerde siddetin durdurulmasi için çabalamalari çagrisinda bulunuyorum. Simdi köklü bir degisim zamani. Birçok insan hayatini kaybetti. Simdi bu ölümleri durdurma zamani. Suriye’nin tüm dostlarini da bu trajik çatismanin durdurulmasi adina en yüksek düzeyde baski yapmaya çagiriyorum" dedi.

Genel Sekreter, ülkeye bir an önce bir gözlemci grubu göndermek için Güvenlik Konseyi ile de birlikte çalistiklarini bildirirken, uluslararasi toplumdan da Suriye’yi kaosa sürükleyecek kararlardan kaçinmalarini istedi.

ANNAN: ATESKES KIRILGAN

BM ve Arap Birligi Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Suriye yönetiminin 6 maddelik planina tam olarak uymadigini söyledi. "Suriye ordusu tam olarak kentlerden çekilmedi" diyen Annan, "Esad yönetimi tam olarak plani uygulamiyor, ateskes kirilgan" açiklamasini yapti. Aksam saatlerinde Sam yönetiminden sabah 06.00`da baslayan ateskes ile ilgili bir açiklama geldi. "Annan plani dogrultusunda baslatilan ateskese uyuldugu" belirtilen açiklamada "Muhaliflerin de ateskese uymasini bekliyoruz" denildi.

ÇIN ATESKESTEN MEMNUN

Çin ise, Suriye hükümetinin aldigi ateskes ve bazi kentlerden silahli güçlerini çekme kararindan memnun oldugunu açikladi. Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Liu Veymin, bu son durumun Suriye`de tansiyonun düsmesine yardimci olacagini söyledi. Liu, bu kararin "Suriye meselesinin siyasi yollarla çözülmesinde önemli bir adim oldugunu" ifade etti. (evrensel DIS HABERLER)



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli