Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Suriye`yi vurma plani hazir

Suriye`yi vurma plani hazir

Geçen yildan bu yana Suriye`de iç kargasa yaratarak askeri operasyon düzenlemenin pesinde olan ABD ve onun müttefik güçlerinin somut bir plan üzerinde çalistigi ileri sürüldü. Bugüne Yücel Özdemir

Geçen yildan bu yana Suriye’de iç kargasa yaratarak askeri operasyon düzenlemenin pesinde olan ABD ve onun müttefik güçlerinin somut bir plan üzerinde çalistigi ileri sürüldü. Bugüne kadar, kasim ayinda yapilacak seçimler nedeniyle isgal konusunda pek istekli görünmeyen Baskan Barack Obama’nin da plani kabul ettigi dile getiriliyor.

Israil istihbarat örgütlerine yakinligi ile bilinen DEBKA adli Internet sitesinde yer alan ve dünya basininda da yayinlanan iddialara göre, Obama, donanma ve hava kuvvetlerine Suriye Devlet Baskani Basar Esad’in devrilmesi için bir plan hazirlamalarini emretti. Ilk saldirinin, Afganistan, Irak ve Libya isgallerinde oldugu gibi havadan yapilmasi, Suriye’nin askeri gücünün zayiflatilmasi yönünde olacagi tahmin ediliyor.
Ancak bundan önce, yine diger isgallerden önce oldugu gibi Birlesmis Milletlere Suriye’nin hava sahasinin tamaminin ya da bir bölümünün kapatilmasi dogrultusunda bir öneri sunulacak ve bunun kabul edilmesi istenecek. BM’den gerekli destegin gelmemesi durumunda ise Suriye ordusunun sivillere yönelik saldirilari uluslararasi hukukun ihlal edilmesi olarak gösterilecek ve bu gerekçeyle havadan bombardiman gerçeklestirilecek.

Bir hafta önce Cumhuriyetçiler Partisine Üye Senatör Lindsey Graham tarafindan Suriye’nin hava sahasinin uçuslara kapatilmasi gündeme getirilmisti. Halen ABD Senatosu Askeri Isler Komitesi Baskani olan Graham, ABD’nin çikarlari açisindan Suriye Lideri Esad’in devrilmesinin Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden çok daha önemli oldugunu da ifade etmisti.

Tartismalar dolayisiyla bir açiklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, “Askeri müdahale her zaman bir seçenek olarak önümüzde duruyor” diyerek hazirliklari yalanlamadi.

Bu plan geregince, hava sahasinin kapatilmasi dün yüksek sesle ifade edildi. Ingiltere Disisleri Bakani William Hague, Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov ile yaptigi görüsmede, sorunun çözülmemesi durumunda müttefikleriyle birlikte tek tarafli olarak hava sahasinin kapatilmasini gündeme getireceklerini söyledi. Fransa Disisleri Bakani Lauren Fabius da ayni yönde bir açiklamada bulundu.

IS BIRLIKÇILER SILAHLANDIRILIYOR

DEBKA’da yayinlanan bir diger önemli istihbarat bilgisi de Esad rejimine karsi savasan Özgür Suriye Ordusunun açik bir sekilde Suudi Arabistan ve Katar tarafindan silahlandirilmasi oldu. Silahlarin önemli bir bölümünün Türkiye üzerinden isyancilara verildigi tahmin ediliyor.

Daha önce baskanliga aday olan Cumhuriyetçi Senatör John McCain de geçtigimiz hafta CNN’de katildigi bir programda Suriye’deki isyancilarin Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan tarafindan silahlandirildigini dogrulamis ve bundan memnuniyetini dile getirmisti.

Almanya’da yayinlanan Süddeutsche Zeitung’da yayinlanan bir haberde de Türkiye, Irak ve Lübnan sinirinda bulunan isyancilarin son zamanlarda olaganüstü derecede yeni teknolojiye sahip silahlarla donatildigini ve bu silahlarin çatismalarda etkili olmaya basladigini yazdi.

Katar ve Suudi Arabistan tarafindan gönderilen silahlarin Türkiye üzerinden isyancilara verildigi yazan gazete, eski askeri yetkililerin ve batili diplomatlarin da bu bilgileri dogruladigina dikkat çekti.

RUSYA-BATI GERILIMI TIRMANIYOR

Esad’i devirmeye kararli görünen ve bunun için somut planlayan ABD ve diger batili emperyalistler, yine plan geregince Esad’a verilen askeri ve siyasi destegi de mümkün oldugunca sinirlamayi hedefliyorlar. Bu temelde hedefe Suriye ile askeri anlasmalari olan Rusya konulmus durumda. Rusya’nin Suriye ordusunu silahlandirdigi yönünde yapilan elestirilere önceki gün Iran’da yanit veren Lavrov, bu ülke ile yapilan anlasmalara uymaya devam edeceklerini ifade ederek, ABD’nin Körfez ülkelerini silahlandirmasini elestirdi. ABD Disisleri Bakani Hillary Clinton da Rusya tarafindan Suriye’ye verilen silahlarin sivillere karsi kullanildigini ileri sürerek, iki ülke arasindaki gerilimin dozunu artirmisti.

PLAN TUTACAK MI?

Gelismeler, ABD ve müttefiklerinin Suriye’yi de tipki diger ülkeler gibi isgal etmeye kararli oldugunu gösteriyor. Bu nedenle, bugüne kadar pek güven vermeyen Özgür Suriye Ordusunun silahlandirilmasina hiz verildigine dikkat çekiyor. Ancak buna ragmen, ülkenin büyük bir bölümünde Esad yanlilari etkili. ABD tarafindan hazirlanan planin tutup tutmayacagi ise ancak Suriye halkinin gösterecegi tutuma bagli. (Köln/EVRENSEL)



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli