Tarih: 01.01.2018 00:00

Suruç`ta katliam

Facebook Twitter Linked-in

 Kobanê`nin yeniden insa çalismalarina katilmak üzere dün Istanbul`dan çikip Kobanê sinirinda yer alan Urfa`nin Suruç ilçesine giden Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 gencin konakladigi ilçede bulunan Amara Kültür Merkezi bahçesinde meydana gelen patlama katliama yol açti.

Içisleri Bakanligi`nin yaptigi açiklamaya göre saldiri sonrasinda 27 kisi hayatini kaybetti, yaklasik 100 kisi de yaralandi. Bakanlik`tan yapilan açiklamada, "Ilk belirlemelere göre saldirida 27 vatandasimiz hayatini kaybetmistir. Can kaybinin artmasindan endise edilmektedir. Bölgedeki hastanelerde 100’e yakin yarali vatandasimizin tedavisine devam edilmektedir" ifadeleri kullanildi. Sanliurfa Valisi ise ölü sayisinin 28 oldugunu aktardi.

ISTE SALDIRI ANI

ISTANBUL`DA OTURMA EYLEMI BASLADI

Saldiri sonrasinda da Istanbul`da oturma eylemi basladi. Bir kisinin baslattigi eylem, diger vatandaslarin katilimiyla büyüdü.

GÖRGÜ TANIKLARI YASADIKLARINI ANLATTI

 

 

Görgü tanigi patlama anini anlatti. Taniklar yasadiklarini söyle aktardi:

 

 

Basbakanlik Basin Merkezinden yapilan açiklamada da Basbakan Davutoglu`nun, olayi yakindan takip ettigi, olayin hemen ardindan Içisleri Bakani Sebahattin Öztürk`ten Suruç`taki gelismeler ile ilgili bilgi aldigi kaydedildi.

Açiklamada, "Sayin Basbakanimiz Basbakan Yardimcisi Numan Kurtulmus, Içisleri Bakani Sebahattin Öztürk ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik`e bölgeye gidip olayi yerinde inceleme talimati vermistir" denildi.

Suruç`taki gelismelerle ilgili Basbakanlik`ta, ayrica Basbakanlik Müstesari Kemal Madenoglu baskanliginda bir kriz masasi olusturuldugu ifade edilerek, Basbakan Davutoglu`nun, Sanliurfa Valisi ve Suruç Kaymakami`ndan gelismelerle ilgili bilgi almaya devam ettigi belirtildi.

 

Suruç`taki patlamayla es zamanli olarak Kobani`de de saldiri oldugu ileri sürüldü.

EVDEN ÇIKMAYIN ANONSU

 

 

Yerel kaynaklarin bildirdigine göre Suruç belediye hoparlöründen yurttaslara 2. bir bomba ihtimali nedeniyle evden çikilmamasi çagrisi yapildi. Bu anonsun ardindan bir anons daha yapilarak, olasi bir terör saldirisina karsi sebeke suyunun içilmemesi çagrisi da yapildi.

 

 

Katliamda saldiriya ugrayan gençler Kobani kampanyasi için bu videoyu hazirlamisti:

Patlamanin siddetiyle bölgeye akin eden çok sayida vatandas, kurtarma çalismalarinin güçlükle sürdürülmesine yol açti.

 

 

 

Bombali saldiriya ugrayanlarin arkadaslari üzerlerindeki soku atlatamazken duygularini sosyal medyadan paylasti. Pinar Gayip da 5 dakika önce ugurladigi arkadaslarina iliskin sunlari yazdi:

 

 

"ISID`in yaktigi Kobanê`yi kuracaktik baris için gelmistik. Canli bomba soktunuz aramiza, baris sloganlari atan yoldaslarim sehit düstü. Yaralilari tasidigimiz araçlara gaz bombasi atiyorsunuz. Polisler karsimizda gülüyor nasil bir insanlarsiniz Allah belanizi versin bes dk önce sarildigim hasret giderdigim yoldaslarimin etleri paramparça dagildi. Hastane anons yapiyor ikinci bomba ihbari diye. Suruç yaniyor... Yoldaslarim sehit düstü yoldaslarimi katlettiniz..."

KOBANI`DE AYNI ANDA SALDIRI

 

 

Suruç’taki bombali katliamdan hemen sonra Kobani’de Hükümet Binasi’nin yakinlarinda büyük bir patlama meydana geldi.

IMC TV`nin internet sitesindeki habere göre, patlamanin bomba yüklü araçtan olabilecegi kaydedildi. Patlamadan yaralilarin da oldugu belirtildi.

ÇOK SAYIDA ÖLÜ VAR

Gençlerin bugün Kobanê`ye geçmen önce yapacaklari açiklama öncesi de toplandiklari kültür merkezi bahçesinde yasanan siddetli patlama sonrasi çok sayida insan hayatini kaybetti.

 

Olay sonrasi merkezde can pazari yasanirken, olay yerine sevk edilen sinirli sayidaki ambulans ile yaralilar hastanelere tasinmaya baslandi.

Yasanan olayla ilgili konuslan DBP Urfa Il Es Baskani Ismail Kaplan, bombanin canli bomba saldirisi sonucu yasandigi iddiasinda bulundu.

Ellerine ulasan bilgilere göre 50`den fazla kisinin yasamini yitirdigini de paylasan Kaplan, onlarca kisinin ise saldirida yaralandigini ifade etti.

Cihan Haber Ajans patlamanin nedeninin ISID üyesi bir intihar bombacisi oldugunu iddia etti.

 

 

Olay yerinden ilk videoyu grupla birlikte hareket eden Murat Akdag paylasti.

 

Patlamadan hemen önce çekilen fotografta ise gençlerin bir masa etrafinda sohbet ettigi görülüyor.

 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi`nin Twitter`dan paylastigina göre patlama Amara Kültür merkezinin bahçesine SGDF`liler basin açiklamasi yaparken bomba atilirak gerçeklestirildi.

Etha haber ajansinin geçtigi bilgilere göre Kobane`nin insasina katilmak üzere SGDF`nin çagrisiyla Suruç`a giden gençlerin bekledigi Amara Kültür Merkezi`nin önünde bomba patladi.

 

Ilk alinan bilgilere göre çok sayida kisi yaralandi. Hastaneye kaldirilanlar arasinda agir yarali olanlar da var.

DIHA`nin dün geçtigi habere göre Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri, Kobanê`nin insasinda yer almak için Kadiköy`den Suruç`a dogru hareket etti."Beraber savunduk beraber insa edecegiz" diyerek yola çikan SGDF`nin Esbaskani Oguz Yüzgeç, "Bir hafta boyunca emegimizi Kobanê halkinin emegiyle birlestirecegiz. Gezi`nin direnciyle Gezi`nin ruhuyla orda olacagiz" dedi.

 

 

Öte yandan Öte yandan Ankara`da SGDF`li gençler de dün gece saat 22.00`de ayni yere dogru yola çikmisti.

 

CHP HEYET GÖNDERIYOR

CHP Meclis Basin Bürosu’dan yapilan açiklamaya göre Kiliçdaroglu, saldirinin haberini alir almaz bir heyet olusturulmasi ve saldirinin tüm boyutlariyla incelenmesi talimati verdi. CHP Meclis Grubunun koordinasyonundaki heyet, Genel Baskan Yardimcilari Veli Agbaba ve Sezgin Tanrikulu ile Gaziantep Milletvekili Mehmet Seker’den olusturuldu. Agbaba, bulundugu memleketi Malatya’dan Suruç’a geçerken, Tanrikulu ile Seker’in de ilk uçakla Suruç’a hareket ettigi kaydedildi.

ABDULLAH GÜL`DEN SERT AÇIKLAMA; DAHA ÖNCE DIKKAT ÇEKTIK

11`inci Cumhurbaskani Abdullah Gül, Suruç`taki bombali saldiriya iliskin yaptigi açiklamada, "Daha önce dikkat çektigimiz konular bunlar. Ölenlere bassagligi diliyorum"dedi.

HDP OLAGANÜSTÜ TOPLANIYOR

 

 

HDP de yarin Es Genel Baskanlari Selahattin Demirtas ve Figen Yüksekdag esbaskanliginda, Suruç`ta meydana gelen saldiri gündemli olaganüstü MYK toplantisi düzenlenecegi açiklandi.

YALÇIN AKDOGAN`DAN SAGDUYU AÇIKLAMASI

Basbakan Yardimcisi Yalçin Akdogan da Twitter`dan yaptigi açiklamada, "Hiçbir terörist saldiri Türkiye`yi dize getiremez, birlik-bütünlügümüzü sarsamaz. Sagduyu içinde bu kirli oyunu bozacagiz" diye konustu. Iste Akdogan`in açiklamasinin tamami

Odatv.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —