Takside Engellilere Kötü Haber

Takside Engellilere Kötü Haber

Birçok taksicinin varligindan dahi haberdar olmadigi ve neredeyse hiç uygulanmayan bir zorunluluga son verildi. Buna göre, Türkiye`deki 114 bin taksinin toplu tasima araci statüsünden çikarilirken taksiler de engelli rampasi bulundurma zorunlulugundan kur

Takside Engellilere Kötü Haber

Taksiciler için `iyi` engelliler için `kötü` haber

Birçok taksicinin varligindan dahi haberdar olmadigi ve neredeyse hiç uygulanmayan bir zorunluluga son verildi. Buna göre, Türkiye`deki 114 bin taksinin toplu tasima araci statüsünden çikarilirken taksiler de engelli rampasi bulundurma zorunlulugundan kurtuldu.

Birçok taksicinin varligindan dahi haberdar olmadigi ve neredeyse hiç uygulanmayan bir zorunluluga son verildi. Buna göre, Türkiye`deki 114 bin taksinin toplu tasima araci statüsünden çikarilirken taksiler de engelli rampasi bulundurma zorunlulugundan kurtuldu.

Bu konuda, 2005`te yürürlüge giren 5378 sayili Özürlüler Kanunu`nun geçici 3. maddesinde “Büyüksehir belediyeleri ve belediyeler, sehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu tasima hizmetlerinin özürlülerin erisilebilirligine uygun olmasi için gereken tedbirleri alir. Mevcut özel ve kamu toplu tasima araçlari, bu kanunun yürürlüge girdigi tarihten itibaren yedi yil içinde özürlüler için erisilebilir duruma getirilir” ibaresi yer aliyor.

Bu yasaya göre 2013 yili Temmuz ayinda toplu tasima araçlarinin engellilerin kullanimina uygun olacak sekilde özürlü rampasi ile hizmete sunulmasi gerekiyordu. 7 Temmuz tarihinde engelli rampasi bulunmayan toplu ulasim araçlarinin çalisma ruhsatlari iptal edilecek ve bu tarihte esnafin tekrar ruhsat almasi gerekecekti.

Büyüksehir belediyesi 5216 sayili kanununun bazi maddelerinde “toplu tasima araçlari ve taksi” ibarelerinin yer almasi ise taksinin toplu tasima aracindan ayri tutuldugunu gösteriyor. Buna ragmen engelli rampasi zorunlulugu noktasinda büyüksehir belediyeleri taksileri de yasa kapsamina alarak islem yapiyordu.

Konuya iliskin AA muhabirine açiklama yapan Istanbul Taksiciler esnaf Odasi (ITEO) Baskani Yahya Ugur, artik taksilerin toplu tasima araci sayilmayacagini ve taksilerde engelli rampasi bulunmasi gerekliliginin olmayacagini açikladi.

Zaten böyle bir ihtiyaç da yok

Içisleri Bakanligi`na taksilerin toplu tasima araci olup olmadigi konusunda bir yazi gönderdiklerini belirten Ugur, “Bize gelen yazida taksilerin toplu tasima araci sayilamayacagi yönündedir” dedi.

Bunun Türkiye`de 114 bin taksinin engelli rampasi bulundurma zorunlulugundan kurtultugu anlamina geldigini ifade eden Ugur, bu yaziyla birlikte artik bazi seylerin degisecegini umdugunu söyledi.

Bakanliktan gelen yaziyla birlikte Istanbul Büyüksehir Belediyesi`ne müracaatta bulunacaklarini belirten Ugur, taksilerin toplu tasima araci sayilmadigindan kendilerinin bu kanun kapsaminda tutulmamasini isteyeceklerini anlatti.

Engellilere karsi toplumla ayni düsüncede olduklarini ifade eden Ugur, “Ancak Türkiye`de 114 bin taksinin degismesini saglayacak bir alt yapi da yok. Su anda böyle bir ihtiyacin da oldugunu düsünmüyorum. Özürlüler Idaresi Baskanligi Kurumu`ndan aldigimiz bilgiye göre, Istanbul`da tekerlekli sandalyeli engelli sayisi 8 bin civarinda. Genel yolcu sayisiyla oranladigimizda, Istanbul`da engellilere 8 taksinin yeterli olacagi ortadadir” diye konustu.

Her duraga bir engelli rampali araç olacak

Engelli vatandaslarin da ihtiyaçlarinin göz ardi edilmeyecegini belirten Ugur, “Her taksi duragina engelli rampasi olan bir taksi bulundurma zorunlulugu getirilmesini düsünüyoruz” dedi.

Ruhsat verilirken böyle bir sart konulmasinin yeterli olacagini söyleyen Ugur, böylece hem engelli hem de diger vatandaslarin ihtiyaçlarinin karsilanmis olacagini kaydetti.

Bu konudaki çok büyük sikintilarin oldugunu dile getiren Ugur, “Engelli rampasi bulundurulan taksiler taksi olmaktan çikiyor. Çok yüksek bir hale geliyor. Bu nedenle de müsterilerimizce tercih edilen bir araç olmuyor. Ulasim Koordinasyon Merkezi`nin alacagi kararla öyle saniyorum ki bu sorundan kurtulmus olacagiz” diye konustu.

Dünyada böyle bir uygulamanin oldugu ülke sayisinin çok az oldugunu ifade eden Ugur, söyle devam etti:

“Türkiye`de isin ilginç yönü, böyle bir taksi de bulunmuyor. Zaten gerek de yok. Engelliler için hiçbir olumsuzluk yasanmayacaktir. Engelli vatandaslarimizin ulasim ihtiyacindan mahrum kalmamalari için elimizden gelen tüm tedbirleri alacagiz. Taksiciler olarak engelli vatandaslarimizin uygun bir ulasim yapmalarini saglayacagiz. Bundan emin olabilirler.”

Geç kalinmis bir karar

Balikli Rum Hastanesi Taksi Duragi Baskani Tahsin Çalman da taksinin lüks bir araç oldugunu belirterek, “Dünyanin her yerinde de böyledir. 35 yillik taksicilik hayatim boyunca da taksi denince akla lüks araç gelir” dedi.

Istanbul`da rampaya ihtiyaç duyacak engelli sayisinin az oldugunu ileri süren Çalman, “Istanbul`da kaç engelli vardir ki bütün taksilerde onlara göre ayarlansin. Bu sefer taksilerimiz çok yüksek olur, bunu da diger vatandaslar tercih etmiyor. Böylece onlara haksizlik olmaz mi? Avrupa`da bile böyle bir uygulamanin olmadigini düsünüyorum. Niye böyle zorlama bir sey yapiliyor ki, birilerinin cebine para mi girecek? Bu çok mantiksiz bir sey” diye konustu.

Taksici Mustafa Turan ise zaten yillardir bu isin mücadelesini verdiklerini belirterek, taksicilerin toplu tasima araci olmaktan çikarilmasinin geç kalinmis bir karar oldugunu söyledi.

Kararda engelliler için olumsuz bir durum söz konusu olmadigini savunan Turan, 13 yildir taksicilik yaptigini belirterek, bugüne kadar tasidigi engelli sayisinin birkaçi geçmedigini söyledi.