Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Taksim’de OHAL manzaralari: ‘Zorbalik biter, Gezi kalir’

Taksim’de OHAL manzaralari: ‘Zorbalik biter, Gezi kalir’

Taksim Dayanismasi’nin Gezi direnisinin 8’inci yildönümü için yapmak istedigi açiklama Beyoglu Kaymakamligi’nca yasaklandi. Engellemeye ragmen yapilan açiklamada, “Zorbalik biter, Gezi kalir” denildi.

aksim Dayanismasi’nin Gezi direnisinin 8’inci yildönümü dolayisiyla yapmak istedigi basin açiklamasi Beyoglu Kaymakamligi tarafindan pandemi gerekçesiyle yasaklandi. Taksim Dayanismasi’nin Makine Mühendisleri Odasi önünde yapacagi açiklama için alanda bekleyen gazetecilere polis, “Bosuna tripotlarinizi kurmayin. Açiklamaya yapmalarina izin vermeyecegiz” dedi.

Arti Gerçek’ten Yagmur Kaya’nin haberine göre; kitlenin Makine Mühendisleri Odasi önünde bekleyisi devam ederken, kolluk kuvvetleri Istiklal Caddesi olmak üzere, açiklamanin yapilacagi sokagi genis abluka altina aldi. Insan Haklari Dernegi’nin (IHD) yapacagi açiklama öncesi de bina önü ablukaya alindi.

BEYOGLU KAYMAKAMLIGI’NDAN YASAK

Beyoglu Kaymakamligi da  Gezi Parki eylemlerinin yil dönümünde Taksim’de basin açiklamasi, toplanti ve gösteri yürüyüsünün yasaklandigini duyurdu. Kaymakamlik açiklamasinda söyle denildi:

“31/05/2021 Pazartesi günü saat 19:00’da Ipek Sokak’ta -TMMOB MMO Önü- sosyal medya (Twitter) hesaplarindan yapilacagi duyurulan yürüyüs, basin açiklamasi veya benzeri açik alan etkinliklerine ayrica Beyoglu Ilçesi sinirlari içerisinde ayni konunun devami niteliginde gerçeklestirilmek istenen etkinliklere Istiklal Caddesi, Taksim Meydani ve çevresi ile Ipek Sokak ve çevresinin toplanti ve gösteri yürüyüsü alani olarak belirlenmediginden 2911 sayili Toplanti ve Yürüyüsleri Kanununun 10. ve 17. Maddeleri, 5442 sayili Il Idaresi Kanunu 32. Maddeleri geregince ve covid 19 tedbirleri kapsaminda MÜSAADE EDILMEYECEKTIR.”

METRO KAPATILDI

Öte yandan Istanbul Valiligi de alinan kararla Metro Istanbul’un Taksim istasyonunun ikinci bir emre kadar kapatildigini duyurdu. Valilik açiklamasinda “Istanbul Valiligi kararinca M2 Yenikapi-Haciosman Metro Hatti’nin Taksim istasyonu, F1 Taksim-Kabatas Füniküler Hatti bugün 16:00 itibariyla ikinci bir emre kadar kapatilacaktir. M2 Hatti trenlerimiz, Taksim istasyonunda durmadan seferlerine devam edecektir” denildi.

TAKSIM’DE POLIS ABLUKASI

Öte yandan Taksim Meydani ve Istiklal Caddesi de polis ablukasi altinda. Istiklal Caddesi’ne çikan tüm sokaklar polis tarafindan kapatilmis durumda. Sokaklardan Istiklal’e giris ve çikislar polis kontrolü ile gerçeklestiriliyor. Insan Haklari Dernegi önünde toplanan yurttaslarin, TMMOB binasina gitmesine polis tarafindan izin verilmiyor.

Yurttaslar burada, “Halka degil çetelere barikat”, “Barikati aç” sloganlari atti. Avukat Can Atalay, Içisleri Bakanligina “Ailelerin de içinde oldugu grubun buraya gelmesi engelleniyor. Barikatlari açin, halkin önündeki barikatlari açin. Arkadaslarimiz gelmeden baslamayacagiz” diye çagri yapti.

ELVAN: BU BERKIN ELVAN KORKUSU

Gezi’de polisin attigi biber gazi kapsülüyle basindan yaralanarak yasamini yitiren Berkin Elvan’in annesi Gülsüm Elvan, “Bu Berkin Elvan’in korkusudur. Tayyip bir daha gör bu korkuyu. Ne yaparsan yap elim her zaman yakandadir” dedi.

Polis kitlenin TMMOB önüne geçisine izin vermedi. Bu sebeple TMMOB önünde ve Kuyu Sokak’taki yurttaslar es zamanli basin açiklama yapti. Açiklamada “Acil demokrasi istiyoruz. Haklarimizi istiyoruz. Alana kadar direnecegiz” denildi.

Uzun süren tartismalarin ardinda ailelerin girisine izin verildi. Berkin Elvan’in annesi Gülsüm Elvan, TIP Milletvekili Ahmet Sik, HDP Milletvekili Serpil Kenalbay, EMEP Genel Baskani Ercüment Akseniz, CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu, Sol Parti temsilcisi Alper Tas ile çok sayida sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katildigi eylemde hazirlanan basin açiklamasini Taksim Dayanismasi adina Av. Can Atalay paylasti.

8 yil önce iktidar haklari gasbettigi, kentsel hafizayi yok ettigi ve dogayi ranta kurban ettigi için direnise geçtiklerini söyleyen Atalay, “Biz Gezi’de söylemistik. Pandemi süreci bir kez daha gösterdi ki bu iktidar halkina yabancidir. Yasaklar, cezalar hep halka, tüm imtiyazlar ise bir avuç muktedirden yanadir. Ne halkin sagligi, ne yoksullugu, açligi, issizligi ne de gençlerin geleceksizligi umurlarindadir” dedi.

“DEGIL 3 KEZ 10 KEZ YARGILASANIZ DA…”

Gezi Direnisi’ne dair açilan davalarda alinan iki beraat kararina ragmen Gezi davasinin üçüncü kez açildigina dikkat çeken Atalay, “Bir, iki yetmedi üçüncü kez torba dava ile adini kirletmeye çalisiyorlar. Degil üç; bes, on, bin kere de yargilasaniz Gezi’nin hakliligi ve gerçekligi karsisinda her seferinde yenileceksiniz. Gezi, defalarca ortaya saçilan mafya-devlet-sermaye-çete iliskilerine benzemez. Onlar çetelerle, mafyayla rant pesinde kosarlar, biz bir fidana su vermek için” dedi.

“GEZI RUHU BOGAZIÇI’NDE, IKIZDERE’DE, GÜRPINAR’DADIR…”

Gezi Direnisi ruhunun bugün hâlâ devam ettigine dikkat çeken Atalay sunlari söyledi: “Gezi ruhu Bogaziçi’ndeki gençlerdedir, 142 gündür her hava kosulunda rektörlüge sirtini dönerek bekleyen akademidedir. Gezi Direnisi, Istanbul Sözlesmesi için tüm yurtta sokaklara çikan, kolluk siddetine ragmen pes etmeyen kadinlardadir, Ikizdere’de yollari kesilse de dik yamaçlardan, sarp yollardan is makinalari önüne çikmayi basaran, Van Gürpinar’da üzerlerine ates açilsa da haklarini savunmaya devam eden köylülerdedir. Biz size yalvarmayacagiz, çayimizi satacagiz diyen ve geri çekilmeyi reddeden Hopa’nin emegine sahip çikisindadir Gezi.

1 Mayis alanlarinda saldirip gözaltina aldiginizda, kollari arkadan kelepçelenmis, basi asfalta yapistirilmis olsa da kameralara gülümsemeyi basaran gözlerdedir Gezi. Soma’da, Çorlu’da, Hendek’te, Aladag’da ve ülkeye yayilmis tüm kadin cinayetleri davalarinda yükselen adalet taleplerindedir Gezi.”

Gezi’de yükseltilen “Acil demokrasi ve adil, özgür ve esit bir ülkede yasama hakki” taleplerinin geçerliligini korudugu belirten Atalay, “Gezi’de canlarimizi biraktik. Mehmet Ayvalitas, Abdullah Cömert, Ethem Sarisülük, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yildirim, Ahmet Atakan, Ali Ismail Korkmaz ve Berkin Elvan için direnecegiz! Düslerdeki özgür dünyayi kuracagiz. Onlara sözümüzdür. Gezi bizim dünümüz degil gelecegimizdir. Kayyumlarla, kararnamelerle gasp edilen demokrasinin parlak ve temiz gelecegi için en somut dayanagimizdir. Mazide kalmayacak kadar büyük ve hayatidir. Gezi burada, Gezi biziz! 8 yildir meydanlardayiz. Hâlâ bir aradayiz, her yerdeyiz. Gezi’de söylemistik, bugün de sözümüz aynidir: Saraylar yikilir, çeteler dagilir, zorbalik biter! Karanlik gider, Gezi kalir” dedi.

BOGAZIÇILILER PANKART ASTI

‘Kayyum rektör’ Melih Bulu’ya yönelik protestolarin devam ettigi Bogaziçi Üniversitesi’nde ise ögrenciler, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi (IIBF) binasina ‘Bogaziçi direnisinden Gezi direnisine selam olsun!’ pankarti asti.

BOGAZIÇILILERE POLIS MÜDAHALESI

Bogaziçili ögrenciler, polis araçlarinin Güney Meydan’a indigini belirtti. Ögrenciler, “Gezi’nin yil dönümünde okulunu savunan arkadaslarimizin çadirlarina müdahale ediliyor. Gezi’nin simge pankartinda denildigi gibi “Siz yokken burada olan agaçlarin siz giderken de burada selam duracaklarini” kayyum Melih Bulu’ya da onun sigindigi odaklara da tekrar hatirlatiyoruz” dedi.

CAMI AÇILISI SERBESTTI

“Covid-19 kosullari” gerekçesi gösterilerek toplanmaya uygun olmadigi belirtilen Taksim’de geçen hafta AKP’li Cumhurbaskani Tayyip Erdogan’in katildigi cami açilisi yapilmisti. Açilista yüzlerce kisi bir araya gelmis, Taksim Meydani’nda ve Gezi Parki’nda namaz kilinmisti.



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli