Bugün, 5 Ekim 2024 Cumartesi

Tanitim yasagi sarapçiligi öldürür

Tanitim yasagi sarapçiligi öldürür

Önceki hafta yürürlüge giren ve içkinin her türlü reklamini yasaklayan yasal düzenlemelere karsi `Sarap Üreticileri Dernegi`nden bir açiklama geldi. Açiklamada tanitim yasagini bir `yikim` olarak nitelendiren sarap üreticileri yeni çikan yasalar üzerine k

Sarap Üreticileri Dernegi Yönetim Kurulu’nun açiklamasinda özetle söyle denildi:

Ülkemizde ekonomiyle kültürü, tarihle gastronomiyi, tarimsal üretim ve ihracatla turizmi birlestirerek özellikle son on yilda özel bir ivme yakalayan sarapçiligimiz, yeni yasal düzenlemelerin getirdigi ‘tanitim’ kisiti nedeniyle çok büyük bir tehditle karsi karsiya.

Sizin de çok yakindan bildiginiz gibi, sarap, farkini ortaya koyarak, kendi özelliklerini anlatarak, tanitarak var olabilen bir içecektir. Hatta, kendini diger içkilerden ayiran biricik özelliklerini paylasip tanitmak, onun ‘varolus biçimi’dir diyebiliriz.

Görselligini - rengini, sise tasarimini, kadehteki durusunu vb. - bir yana biraksak bile, koku ve tat alma duyularina hitap etmesini bir yana birakmak mümkün degildir. Yudumlandigi anda koku ve tat alma duyularina birlikte hitap eder ve bu duyular onun biricik özelliklerini sergiler.

Yeni yasal düzenlemenin diger alkollü içeceklerle birlikte saraba da ‘tanitim yasagi’ getirmesi bu açidan onun en temel niteliklerinden birini ortadan kaldirir niteliktedir.
Türkiye ’de sarap üreticileri bilhassa son 10 yillik dönemde ulusal ve uluslararasi düzeyde önemli bir ataga kalkarak, saraplik üzümün Anadolu ’daki binlerce yillik geçmisine de yaslanan, bu topraklarda yetisen ve geçmisten günümüze gelen çok degerli yerli üzümleri dünyaya tasiyan bir hamle gerçeklestirdiler.

Bugün yerli üzümlerimiz ve onlarla ürettigimiz saraplarimiz, son yillarda sarap dünyasina giren birçok yeni dünya ülkesinin sahip olmadigi bir deger ortaya koymustur. Anadolu topraklarinin farkli ‘terroir’lara sahip olmasi sayesinde kaliteli sarap üretimi konusunda barindirdigi büyük potansiyel dünyaya tasinmistir, tasinmaktadir.
Özellikle küçük ölçekli girisimcilerimiz ve onlara bagli olusan yerel üretim-ticaret zincirimiz, bu yeni düzenlemeler neticesinde maalesef yok olma tehlikesiyle karsi karsiya kalacaktir.

Bizler Türk sarap üreticileri olarak, bu tarihi cografyada, bu topraklarin binlerce yillik potansiyelini ortaya çikarmak için yaptigimiz çalismalardan gurur duyuyor, bu çalismalarimizda her zaman sarabin gastronomik bir içecek olarak barindirdigi zenginligi öne çikariyoruz. Öte yandan alkollü içecek tüketiminin sorumluluk gerektirdiginin, belli düzenleme ve denetimler dahilinde yapilmasi gerektiginin, trafikte sürücülerin uymasi gerektigi kurallarin da elbette farkindayiz ve ‘kararinda ve keyifle içiniz’ gibi sloganlarimizi öne çikararak bu farkindaligimizi da paylasiyoruz.

Bu kosullarda, ancak ve ancak kendisini tanitarak var edebilen bir ürün için ‘tanitim yasagi’ getiren asiri düzenlemelerin büyük bir yikima yol açabileceginin, üreticilerimiz için büyük bir haksizlik doguracaginin bilinmesini isteriz. 

Saygilarimizla…



  • Cumartesi 27.6 ° / 21.2 ° Güneşli
  • Pazar 26.8 ° / 21.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.6 ° / 19.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı