Bugün, 1 Temmuz 2024 Pazartesi

?Tarih hayal edenleri degil, hayallerini gerçeklestirenleri yazar?

?Tarih hayal edenleri degil, hayallerini gerçeklestirenleri yazar?

3. Küçük Hayaller Büyük Projeler Istanbul Sergisini inceleyen Esenler Kaymakami Yüksel Ünal, ?Tarih hayal edenleri degil hayallerini gerçeklestirenleri yazar. Yani bu yas da olan çocuklarimiz bu isleri gerçeklestirebiliyorsa biz, bunu köreltmememiz lazim?

“Tarih hayal edenleri degil, hayallerini gerçeklestirenleri yazar”

3. Küçük Hayaller Büyük Projeler Istanbul Sergisini inceleyen Esenler Kaymakami Yüksel Ünal, “Tarih hayal edenleri degil hayallerini gerçeklestirenleri yazar. Yani bu yas da olan çocuklarimiz bu isleri gerçeklestirebiliyorsa biz, bunu köreltmememiz lazim” dedi.

Istanbul’un 39 ilçesinin katilimiyla özel ve resmi 1334 okulunda Teknoloji ve Tasarim dersi gören binlerce ögrencimizin ürettigi 240.593 proje komisyonlarca degerlendirilerek 94 tanesi 3. Küçük Hayaller Büyük Projeler Istanbul Sergisi Esenler Kadir Topbas Kültür Sanat Merkezi`nde sergilendi.

Düzenlenen sergideki 94 projeyi teker teker inceleyen Esenler Kaymakami Yüksel Ünal ve Istanbul Milli Egitim Müdür Yardimcisi Mehmet Nezir Eryarsoy sergilenen projeler hakkindaki düsüncelerini sorduk.

 “Tarihimize baktigimizda tüm icatlar ihtiyaçtan dogmustur”

Kaymakam Ünal, “Tarih hayal edenleri degil hayallerini gerçeklestirenleri yazar. Yani bu yas da olan çocuklarimiz bu isleri gerçeklestirebiliyorsa biz, bunu köreltmememiz lazim. Içlerinde ki o duyguyu açiga çikarmamiz lazim. Bakiniz bir taraftan hissettiklerini yansitiyorlar bizlere. Türk milleti ihtiyaç hissettigi zaman bir seyler icat ediyor. Tarihimize baktigimizda tüm icatlar ihtiyaçtan dogmustur. Anadolu’dan, Karadeniz’den örnekler verirsek, “Patos” findik toplama makinesi Egede zeytin, üzüm aletleri, geliyoruz Malatya’da üzümü kisin saklamaniz için tütsülemek lazim, bunlar için icatlar buluyorsun, magaralar kesfediyorsun. Nevsehir’de patatesi depoya koymak için ve bozulmamasi için bir seyler icatlar ediyorsun. Bakiniz bu çocuklarimiz büyük sehirlerde ihtiyaçlar hasil oldukça daha büyük buluslara imza atacaklar.

“Dünya’da her sey kesfedilmemis, kesfedilmeyen çok sey var”

Kaymakam Ünal, Dünya’da her sey kesfedilmemis, kesfedilmeyen çok sey var. Yani bu projelerde örnek ögrenciler birbirlerini örnek göstererek “vay be benim aklima gelmisti, benim düsündüklerimi aynen yapmislardi dediklerini görürsünüz. Bu bizim zamanimizda a dedelerimizin zamaninda da böyleydi. Bu duygulari bizlere diziler yapilarak anlatiyorlar, mesela bir televizyon dizisinde bu konu islenmisti. Ben buldum, ben yaptim deniliyordu, kendisi yapmamis olsa bile o konudan kendisi menfaat bekleyerek kendini icatçi göstermek istiyor. Yani yaptim gitti patladim gitti. Atatürk’ün dedigi gibi, önce zeki idi, çaliskandi bu sözlerde bir emare vardir. Bizim tüm atasözlerimiz böyledir, emareler vardir. Veciz sözlerimiz hep çalisma, topluma faydali olma ve yarayisli konularla ilgilidir. Ama ne yazik ki reklam fazla yapamiyoruz.

“yaparsam tarih beni yazar çok müthis bir sey yaptim dersin”

Kaymakam Ünal, Arsimet’in hamama gitmesi gerek ki suyun kaldirma kuvvetini bulsun. Bizim Nasrettin Hacanin bir çok hikayesi var, her hikayesinin içinde birçok bilime yönlendirmesi var! Mevlana’nin eserlerine baktiginizda mucit dolu sözleri var, ibret veren manalari var. Öteki taraftan baktiginizda Kurani-kerim ayetlerinin gösterdigi yol bilim yoludur. Yeter ki dene, Nasrettin Hoca denedi, ya tutarsa diye göle mayayi çalti. Arastiracaksin, arayacaksin, o olmadi bunu dene, bu olmadi sunu dene. Sonuçta bir yaparsam tarih beni yazar çok müthis bir sey yaptim dersin. Bakiniz Nasrettin hocanin her bir hikâyesinin içinde bu var! Bosuna dememis “parayi veren düdügü çalar”  hak eden kazanir diyor”

“gençler mutlaka hedeflerine ulasacaktir”

Istanbul Milli Egitim Müdür Yardimcisi Mehmet Nezir Eryarsoy “Gençlerimizi katilimindan dolayi tebrik ediyorum. Gerçekten güzel projeler üretmisler. Tabii ki bu projeler küçük projeler büyük projelerin emeklemeleri bunlar. Insallah bu gençlerimizin önlerini açtigimizda; çok daha büyüklerini güzellerini ve ülkemizi çok daha ileriye götürmek için inaniyoruz ki ellerinden gelenleri yapacaklar. Bu gençler mutlaka hedeflerine ulasacaktir.”

“görülüyor ki kizlarimiz daha çok proje üretmisler”

Eryarsoy “görülüyor ki kizlarimiz daha çok proje üretmisler. Bu anlamda kizlarimizin ölçü olmasi sevindiricidir biliyorsunuz. Milli egitim bakanligi kiz ögrencilere önem veriyor. Okullasma oraninin yüksellesmesi için kizlarin burada sayi olarak fazla olmasi sevindirici bir sey tabii sayin kaymakamimizin dedikleri de önemli, kizlar bu isleri yasayarak görerek zorluklari yasadiklari için bu islere daha merak duyuyorlar. Basari orani kizlarda gittikçe yükseliyor.”

 



  • Pazartesi 30.2 ° / 21.4 ° Güneşli
  • Salı 31.9 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 33.6 ° / 23.3 ° Güneşli