Tarih: 01.01.2018 00:00

Tarihi affin affi da geldi

Facebook Twitter Linked-in

Taksidini 3 kez aksattigi için aftan yararlanma hakkini kaybeden 800 binden fazla kisiye yeni af geliyor.

ANKARA - Vergi ve prim borcu basta olmak üzere devlete borcunu ödemeyenlere bugüne kadar defalarca af getiren hükümet, bu kez bir ilke imza atarak ‘affin affi’ni da getiriyor.

Geçtigimiz yil yürürlüge giren ve ‘Cumhuriyet tarihinin en kapsamli affi’ olarak açiklanan af yasasina bir ekleme yapilarak, yasadan yararlanma hakkini kaybetmis olanlara bir hak daha veriliyor. Buna göre mevcut af yasasindan yararlanan, ancak taksitlerini 3 kez üstüste aksattigi için hakkini kaybedenlere, ‘borçlarini 4 ay içinde ödemeleri’ kosuluyla yeni bir hak daha verilecek. Bu durumda olanlarin sayisinin 800 bin civarinda oldugu belirtiliyor. Söz konusu yasa tasarisi önceki gün aksam saatlerinde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilerek, görüsülerek yasalasmak üzere Meclis Genel Kurulu’na sevkedildi.

Degismez dendi ama...

6111 sayili af yasasi geçtigimiz yil Subat ayinda yürürlüge girmis, Maliye Bakani Mehmet Simsek sik sik “Yasadan yararlanan ancak 3 taksiti üstüste aksatan hakkini kaybedecek” açiklamasi yapmisti. Mevcut yasaya göre, aftan yararlanarak borcunu yeniden yapilandiran, ancak tüm kamu alacaklari için, bir takvim yilinda 2’den fazla vadeyi ödemeyen ya da eksik ödeyenler bu yasadan yararlanamiyorlar, kendilerine taninan hakki da kaybediyorlar. Ayrica bu kisilerden olan alacaklar, gecikme zammi da uygulanarak, genel kamu alacagi kanununa göre haciz dahil olmak üzere her türlü icrai islemle takip ediliyor.

Af yasasini çikarirken, yasanin bu ‘3 taksidi aksatmama’ hükmünün önemine ve degismeyecegine sik sik vurgu yapan hükümet, Meclis Komisyonu’nda görüsülen torba yasaya kurtarici maddeyi ekledi. Maliye Bakanligi tarafindan hazirlanan Torba Yasa’yla ilgili görüsmelerde bir geçici madde eklendi. Bu maddeye göre, 6111 sayili yasadan yararlanan ancak 3 taksitini aksatarak hakkini kaybedecek olan mükelleflerin, borçlarini 4 ay içinde ödemeleri halinde haklari kaybolmayacak. Yapilandirmalari devam edecek.

Borcunu ödemeyen bir kez daha kârli çikti

Hükümetin Subat 2011’de çikardigi 6111 sayili af kanunundan yararlanmak için mükellefler 31 Mayis 2011 tarihine kadar vergi dairelerine basvurarak borçlarini yapilandirildi. Kanuna göre, mükelleflerin tercihine göre yapilandirilan borçlarin, tamaminin pesin ya da 6, 9, 12, 18 taksit seçeneklerinden birine göre ikiser aylik dönemler halinde ödenmesi gerekiyordu. Bu kapsamda yapilandirilan borçlarin birinci taksidinin Haziran ayinda, ikinci taksidinin Temmuz’da, üçüncü taksidinin de 30 Eylül 2011 tarihi aksamina kadar ödenmesi gerekiyordu. Ancak bazi mükellefler üç taksidini de ödemeyerek haklarini kaybetti. Bu durumda olan vatandaslarin sayisinin 800 bin civarinda oldugu belirtiliyor.

Yeniden yapilandirmada üçüncü taksitin son ödeme tarihinin 30 Eylül olduguna dikkati çeken Maliye Bakani Mehmet Simsek, vatandaslara üçüncü taksidin ödenmesinde ‘Hakkinizi kaybedeceksiniz’ uyarisi yapmisti. Simsek, geçtigimiz yil Eylül ayinda, yeniden yapilandirmada Haziran ve Temmuz aylarinda taksitlerini zamaninda tam olarak ödemeyen vatandaslarin, bu firsattan yararlanma haklarini kaybetmemeleri için üçüncü taksitlerini sürelerinde ödemeleri gerektigini açiklamis, vatandaslari defalarca uyarmisti. Ancak son düzenleme, ‘Borcunu ödemeyen yine kârli çikti’ yorumlarina neden oldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —