Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Tarihi Inci Sinemasi yikildi sorusturmasi 2 yilda açildi

Tarihi Inci Sinemasi yikildi sorusturmasi 2 yilda açildi

Istanbul Koruma Kurulu, Sisli`deki Inci Sinemasi`nin yikilarak yerine AVM ve otel yapilmasina iliskin projeyi 2014`te imara aykiri buldu.

Tarihi Inci Sinemasi yikildi sorusturmasi 2 yilda açildi
Istanbul Koruma Kurulu, Sisli’deki Inci Sinemasi’nin yikilarak yerine AVM ve otel yapilmasina iliskin projeyi 2014’te imara aykiri buldu.

inci_sinemaIs­tan­bu­l’­da Sis­li Ha­las­kar­ga­zi Cad­de­si üze­rin­de­ki 1946 yi­lin­da açi­lan In­ci Si­ne­ma­si­’nin bu­lun­du­gu 15 dö­nüm­lük ara­zi­ye ku­ru­lu pa­saj, ye­ri­ne AVM ve otel ya­pil­mak üze­re 2 yil ön­ce yi­kil­di. In­sa­at si­ra­sin­da or­ta­ya çi­kan ta­ri­hi bir ya­pi, is ma­ki­ne­le­ri ile üze­ri ka­pa­ti­lir­ken va­tan­das­la­rin ih­ba­ri üze­ri­ne kur­ta­ril­di. Ar­ke­olo­ji Mü­ze­si uz­man­la­ri bu­lu­nan ya­pi­nin “tug­la ör­gü­ler ve ho­ra­san harç­li su do­la­bi­” ol­du­gu­nu ve 19. yüz­yi­lin ikin­ci ya­ri­sin­da ta­rim­sal fa­ali­yet­ler si­ra­sin­dan su­la­ma yap­mak için in­sa edil­di­gi­ni tes­pit et­ti. Is­tan­bul 2 No’­lu Ko­ru­ma Ku­ru­lu 07.01.2015’te ara­zi­de­ki ta­ri­hi ka­lin­ti­la­ra ilis­kin Ar­ke­olo­ji Mü­ze­si de­ne­ti­min­de ka­zi ya­pil­ma­si­na ve par­sel­de­ki her tür­lü “in­sa­i ve fi­zi­ki mü­da­ha­le­nin ive­di­lik­le dur­du­rul­ma­si­na­” ka­rar ver­di.

CHP’LILER DAVA AÇTI

An­cak in­sa­at ko­ru­ma ku­ru­lu ka­rar­la­ri­na ay­ki­ri ola­rak de­vam et­ti. Bu­nun üze­ri­ne IB­B’­nin CHP’­li Mec­lis Üye­si Hü­se­yin Sag ve Hak­ki Sag­lam, ge­rek­li is­lem­le­ri yap­ma­yan Sis­li Be­le­di­ye­si­’nin Imar ve Se­hir­ci­lik Mü­dür­lü­gü ve Ya­pi Kon­trol Mü­dür­lü­gü yet­ki­li­le­ri hak­kin­da suç du­yu­ru­sun­da bu­lu­na­rak ka­mu da­va­si açil­ma­si­ni is­te­di. An­cak Sis­li Kay­ma­kam-   ­li­gi­’nin 09.09.2015 ta­rih­li ka­ra­ri ile yet­ki­li­li­ler hak­kin­da so­rus­tur­ma açil­ma­si­na izin ve­ril­me­di. Bu­nun üze­ri­ne Sag ve Sag­lam kay­ma­kam­lik ka­ra­ri­na iti­raz et­ti. Iti­ra­zi de­ger­len­di­ren Is­tan­bul Böl­ge Ida­re Mah­ke­me­si Bi­rin­ci Ku­ru­lu, tes­cil­li ya­pi­la­rin kom­su­lu­gun­da bu­lu­nan ta­sin­maz­lar­da in­sa­i fa­ali­yet­ler­de bu­lun­mak için ko­ru­ma ku­rul­la­rin­dan izin alin­ma­si zo­run­lu­lu­gu ol­du­gu­na dik­kat çek­ti.

DOSYA SAVCILIKTA

Be­le­di­ye gö­rev­li­le­ri­nin de in­sa­at fa­ali­yet­le­ri­nin mev­zu­ata uy­gun­lu­gu­nu de­net­le­me gö­re­vi bu­lu­nu­du­gu­nu be­lir­ten mah­ke­me, il­gi­li­ler hak­kin­da so­rus­tur­ma açil­ma­ma­si yö­nün­de­ki ka­ra­ri ya­sa­ya uy­gun bul­ma­yip boz­du. Dos­ya Cum­hu­ri­yet Bas­sav­ci­li­gi­’na gön­de­ril­di.

Özlem GÜVEMLI / SÖZCÜ 

http://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/tarihi-inci-sinemasi-yikildi-sorusturmasi-2-yilda-acildi-1073346/



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı