`Tas attim bu bir haktir` diyen serbest

`Tas attim bu bir haktir` diyen serbest

Ankara`da savcilarin, Gezi Parki göstericilerini tutuklatma çabasi bir kez daha mahkemeden döndü. Gösterilerde, "Polise tas attim", "Tas atmak haktir" diyen eylemciler bile delil olmadigi gerekçesiyle serbest birakildi.

Gezi Parki eylemleri sirasinda ölen Ethem Sarisülük için 16 Haziran Pazar günü vuruldugu yer olan Kizilay Meydani’nda cenaze töreni yapilmak istendi. Ancak törene polisçe izin verilmeyince olaylar çikti. Çatismalar nedeniyle çok sayida kisi gözaltina alindi.
Olaylarla ilgili olarak sürdürülen sorusturmada savcilik, aralarinda askerlik görevini yapan bir erin de bulundugu bes süpheliyi ‘Toplanti ve Gösteri Yürüyüsleri Kanunu’na muhalefet’ ve ‘kamu malina zarar verme’ suçundan tutuklama istemiyle Ankara 6. Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk etti. 

‘SADECE BIR TAS ATTIM’ 

Birligine katilmak için Ankara’ya gelen ancak olaylarin içinde kaldigini söyleyen er S. A., hakkindaki suçlamalari reddetti. Süpheli asker S.A., olaylar sirasinda çekilmis fotograflari gösterilince,“Fotograflarda elimde görünen iki tastan birini emniyet aracina atmistim, diger tasi atmadim” dedi.
Mahmut Kahraman isimli süpheli de Ethem Sarisülük’ü bizzat tanidigi için cenaze törenine katilmak için Kizilay’a geldigini ifade ederek, “O esnada bize gaz sikildi, yanimdaki bir kisi de bu gazdan dolayi yaralandi. Cenazenin gelisine izin verilmeyince ben de oradan ayrilmayi düsündüm. Tam o sirada emniyet görevlileri yakaladilar. Herhangi bir sekilde tas atmadim, ayrica orada tas atilmasinin hakli oldugunu düsünüyorum. Orada insanlar perisandi. O tepkinin de tas atmaya sebebiyet verilebilecegini belirtmek isterim” diye konustu. 

‘DELIL YOK, TUTUKLAYAMAYIZ’
 

Savunmalarin ardindan bazi süphelilerin “Polise tas attim ve tas atmak haktir” seklindeki açiklamalarina ragmen Ankara 6. Sulh Ceza Mahkemesi, savciligin tutuklama istemini reddetti. Mahkeme, ‘kamu malina zarar verme’ suçu için kuvvetli suç süphesinin bulunmadigina dikkat çekti. Toplanti ve Gösteri Yürüyüsleri Kanunu’na muhalefet’ suçu yönünde ise suçun ceza süresini göz önünde bulunduran mahkeme, tutuklama talebinin reddine karar verdi. Böylece süpheliler serbest kaldi. Gezi eylemlerinde 13 süpheli Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nce, üç kisi de Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi’nce serbest birakilmisti.
Öte yandan Terör Savciligi’nin sürdürdügü sorusturmada gözaltina alinan 26 kisi açlik grevine basladi.

Radikal