Taseron aski!

      Taseron aski!

ÇALISMA Bakanliginin Üçlü Danisma Kurulunda dagittigi belgeye göre, ?teknolojik nedenlerle uzmanlik gerektirme? kosulu kaldirilacak. Yerine, ?Asil isin ?teknoloji` veya ?uzmanlik gerektiren` tüm bölümleri taserona verilebilir? düzenlemesi getirilecek. Asi

ÇALISMA Bakanliginin Üçlü Danisma Kurulunda dagittigi belgeye göre, “teknolojik nedenlerle uzmanlik gerektirme” kosulu kaldirilacak. Yerine, “Asil isin ‘teknoloji’ veya ‘uzmanlik gerektiren’ tüm bölümleri taserona verilebilir” düzenlemesi getirilecek. Asil is çogu zaman teknoloji ya da uzmanlik ‘gerektirdigi’nden taseronluk yayginlasacak.

Asil islerin taserona verilebilmesi için aranan kosulu tümüyle kaldirmayi amaçlayan ancak sendikalarin tepkisi üzerine geri adim atan AKP hükümeti, kelime oyunuyla Taseron Cumhuriyeti’ne giden yolu açmayi hedefliyor.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanliginin Üçlü Danisma Kurulunda dagittigi belgeye göre, “teknolojik nedenlerle uzmanlik gerektirme” kosulu kaldirilacak; asil isin “teknoloji” veya “uzmanlik gerektiren” tüm bölümleri taserona verilebilecek.
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nda önceki gün Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik’in de katilimiyla toplanan Üçlü Danisma Kurulunda, taseron sorunu ele alindi. DISK, Türk-Is, Hak-Is, TISK, TOBB gibi isçi ve isveren örgütlerinin yani sira çesitli kamu kurumlarinin temsilcileri de toplantiya katildi.

SONUÇ ALINAMAMISTI

Daha önce de taseronlastirma ile ilgili olarak iki toplanti yapilmis ancak toplantilardan netice alinamamisti. Gerek toplantilarda gündeme gelen gerekse toplantilar devam ederken kamuoyuna sizan yasa taslaginda yer alan asil islerin hiçbir kosul olmadan taserona verilebilmesine iliskin degisiklik önerisi, isçi sendikalarindan büyük tepki görmüstü. Asil islerin taserona verilebilmesi için aranan “isletmenin ve isin geregi ile teknolojik nedenlerle uzmanlik gerektirme” kosulunun tümüyle kaldirilmasi, asil islerin hiçbir kosul aranmadan taserona verilmesi yönündeki degisiklige, üç isçi konfederasyonu da sert tepki göstermisti.

KELIME OYUNU

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, önceki gün yapilan Üçlü Danisma Kurulu toplantisinda, asil islerin taserona verilebilmesi için yeni bir teklif sundu. Bakanlik tarafindan toplantida yapilan ve isçi konfederasyonlarina da dagitilan sunuma göre, Is Yasasi’nin 2. maddesindeki, “isletmenin ve isin geregi olma” kosulu kaldirilacak. “Teknolojik nedenlerle uzmanlik gerektirme” kosulu ise revize edilecek ve “asil isin teknoloji veya uzmanlik gerektiren” bölümleri taserona verilebilecek. Böylece hem “teknoloji” hem de “uzmanlik” sözcükleri yasada yer alacak ancak bu iki sözcük artik birlikte bir kosul olusturmayacak.

TASERONUN ÖNÜ AÇILACAK

Bu düzenleme ile patronlar, tek basina teknoloji gerektiren ya da tek basina uzmanlik gerektiren tüm asil isleri taserona verebilecek. Gerek sanayide gerek hizmetler sektöründe yürütülen birçok asil is ya teknoloji ya da uzmanlik gerektirdigi için asil islerde taseronun önü büyük ölçüde açilmis olacak. Böylece asil islerin taserona verilmesini ciddi biçimde sinirlayan, uyulmadiginda ise birçok durumda “muvazaa”ya ve isçilerin asil isverenin isçisi sayilmasina neden olan “teknolojik nedenlerle uzmanlik gerektirme” kosulu kaldirilirken, çok daha esnek ve taseronun önünü açan bir düzenlemeye geçilecek.


PERSEMBE GÜNÜ TOPLANTI YAPILACAK

ÜÇLÜ Danisma Kurulu toplantisinda DISK’in taseronun tümüyle kaldirilmasini teklif ettigi ancak Bakanligin böyle bir degisikligin gündemlerinde olmadigini söyledigi ögrenildi. Ayrica toplantida, isçilerin asil isverenin isçisi olmasina iliskin uygulanmayan mahkeme kararlarinin da tartisma konusu oldugu, Bakan Çelik’in gelen elestiriler üzerine, yargi kararlarinin uygulanmasi durumunda, is bekleyen diger isçilerin haklarinin yenmis olacagi gerekçesini öne sürdügü bilgisi edinildi.
Toplantida neticeye varilamazken bir sonraki toplantinin tarihi 18 Nisan 2013 Persembe günü olarak belirlendi.


HILELI TASERONLUK KAVRAMI KALKIYOR

ÖTE yandan Bakanligin teklifi, hem is müfettislerince taseron uygulamasinin kanuna uygunluk denetimi yapilmasini kaldiriyor hem de “muvazaa” (hileli taseronluk) kavraminin tümüyle yasadan kaldirilmasini öngörüyor.

Buna göre, taseron uygulamasinin kanuna uygunluk denetimini yalnizca mahkemeler yapacak, mahkeme kanuna aykirilik tespit ederse, mevcut yasanin aksine isçiler asil isverenin isçisi olamayacak. Bu durumda, isçiler taseronda çalismaya devam edecek ve isçilere, asil isverenin isçisinin ücret ve haklari ödenecek. Ancak bu durumda bir sonraki ihalede asil isverenin mevcut taseron ve isçilerle çalismaya devam etmeyi tercih etmemesi, isçilerin isinden de olmasi söz konusu olabilecek. (Ankara/EVRENSEL)