Tarih: 01.01.2018 00:00

Taserona karsi Trakya ayakta

Facebook Twitter Linked-in

Sendikal Güç Birligi Platformu`nun dün Lüleburgaz’da gerçeklestirdigi `Kuralsiz Güvencesiz Çalismaya Hayir. Taseron Isçiligine Son!` mitingine yaklasik 10 bin kisi katildi. Genis katilim saglanan miting kuralsiz ve taseron çalismaya karsi büyük bir mücadele odaginin yaratildigi mesajini verdi.

Çalisma yasaminda artan taseronlasma, kuralsizlik ve güvencesizlige karsi isçileri sokaga çikaran miting, Trakya bölge mitingi olma özelligi tasiyordu. Mitinge Türk-Is’in içindeki Sendikal Güç Birligi Platformu`nu olusturan Kristal-Is, Hava-Is, Petrol-Is, Tekgida-Is, Tezkoop-Is, Belediye-Is, Deri-Is, Basin-Is,  TÜMTIS ve TGS’nin yani sira, Türk-Is’e bagli Genel Maden-Is ile Yol-Is de katildi. Iki yeni sendikanin varligi ve mitingdeki kalabalik, Türk-Is içindeki muhalefet cephesinin büyüdügü izlenimini yansitti.

BIRLESIK CEPHEYE DOGRU

Mitingde ayrica DISK’e bagli Birlesik Metal-Is, Devrimci Saglik-Is, Genel-Is, Tekstil-Sen ve Emekli Sen ile KESK`e bagli Egitim Sen yer aldi. Türk-Is içindeki Sendikal Güç Birligi’nin birlesik emek platformu kurmak üzere çagrida bulundugu DISK ve KESK`e bagli sendikalarin mitinge yogun katilimi, birlesik bir emek cephesi düsüncesinin DISK ve KESK tarafindan da karsilik buldugunu gösterdi. Sendikalarin yani sira siyasi partilerin de katildigi mitingte EMEP, TKP, TKP1920, BDP, CHP, IP, UIDDER, SDP, ÖDP, Taseron Isçileri Dayanisma ve Yardimlasma Dernegi, Emek Gençligi, Gençlik Muhalefeti, TGB kortejleri göze çarpti.

LÜLEBURGAZ BOYDAN BOYA

Sabah saatlerinde Hükümet Konagi önünde toplanan binlerce kisi, aralarinda Uluslararasi Gida Isçileri Sendikasi (IUF) Genel Sekreteri Ron Oswald, uluslararasi sanayi sendikalari birligi IndustriALL`in Genel Sekreter Yardimcisi Kemal Özkan, ÖDP Es Genel Baskani Alper Tas, CHP Kirklareli Milletvekili Turgut Dibek`in de bulundugu katilimci sendikalarin baskanlarinin öncülügünde yürüyüs korteji olusturuldu. “Isçiler birlik olsa dünya yerinden oynar”, “Ücretli kölelilik düzenine son”, “Taseron sömürüsüne son”, “Susma sustukça sira sana gelecek”, “Söz, yetki, karar çalisanlara”, “Fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar, her sey emegin olacak”, “Fasizme karsi omuz omuza” sloganlariyla neredeyse bütün ilçe boyunca yüründü.
Uzun yürüyüsün Kongre Meydani’nda sonlanmasinin ardindan ise konusmalara geçildi.

TASERON KANSER GIBI YAYILDI
Sendikal Güç Birligi Platformu Dönem Sözcüsü ve Kristal-Is Sendikasi Genel Baskani Bilal Çetintas, yüzyila yakin cumhuriyet tarihinde isçiyi, emekçiyi bu kadar ayaklar altina alan bir hükümetin görülmedigini dile getirdi.
Güvencesiz ve taseron çalisma biçimlerinin kanser gibi ülkenin dört bir yanina yayildigini aktaran Çetintas, güvencesiz ve taseron çalismanin sampiyonunun devlet oldugunu, AKP iktidara geldiginde 300 bin taseron isçi varken simdi bu sayinin 1.5 milyona yükseldigini söyledi.

SENDIKALASMA DIBE VURDU

Is yasalarinda çalisanlari koruyan maddelerin "Esneklik sart” denilerek ortadan kaldirildigini ifade eden Çetintas, patronlarin ‘Sendikalar elimizi kolumuzu bagliyor. Onlar olmasa her sey daha güzel olacak’ sözlerini emir kabul eden hükümetin sendikalari güçsüzlestirmeye, sendikal haklarin kullanimini engellemeye çalistigini kaydetti.
AKP’nin kasim ayinda sendikalasmaya büyük bir darbe vurduguna dikkat çeken Çetintas,  “Daha bir kaç ay önce yaptiklari yeni sendikalar yasasi ile isçilerin yarisinin sendikal güvencesini ellerinden aldilar. AKP, grev yasaklari, grev ertelemeleri ile grev hakkini ortadan kaldirip, isçileri sermaye karsisinda silahsiz birakiyor. Sendika istatistikleri açiklandi. Sendikalasma orani yüzde 9 çikti. Sendikalasma dibe vurmus durumda. Türkiye’nin dünyanin 15`inci büyük ekonomisi olmasiyla övünenler bununla da övünüyor mu?" diye konustu.

`AKP ISÇI DOSTU DEGIL`

AKP’nin sendikal özgürlükleri genisletme vaadinde bulundugunu ancak tam tersini yaptigini söyleyen Bilal Çetintas söyle konustu:
“AKP kismi sendikal güvencelere de tirpan atti. Ama onlara sorarsaniz onlar, çalisanin, emekçinin dostu! Simdi sorarim size: Milyonlarca çalisanin en önemli kazanimi kidem tazminatina göz diken AKP isçi dostu mu? Grev yasaklarini koruyan, grev hakkini kullandirtmayan AKP isçi dostu mu? Alicengiz oyunlariyla getirdigi grev yasagi karsisinda grev hakkini savunan THY çalisanlarini isten atan Hükümet isçi dostu mu? Çalisana vahsi kapitalizm kosularinda çalisma dayatan, taseronlugu, güvencesizligi yayginlastiran AKP isçi dostu mu? Kuzu deride, DHL’de ve daha onlarca yerde sadece sendika üyesi olduklari için isçiler isten atiliyor. Buna göz yuman, isçiyi atan isverenin arkasinda duran hükümet  isçi dostu mu? Hakkini arayan isçinin üstüne biber gazi sikan, coplatan iktidar  isçi dostu mu? Tabut içinde evine dönen isçi için güzel öldüler diyenler isçi dostu mu? Madenlerde ölümüne çalistirdiklari emekçilerin ardindan ölmek meslegin özelliginde var diyenler isçi dostu mu? Evet dostlar, AKP’den isçiye dost olmaz."
AKP’ye dost muamelesi yapanlarin `ya sendikaciligin ne anlama geldigini ya da ne yaptiklarini bilmediklerini` ifade eden Bilal Çetintas, "Buradan AKP ile iyi geçinerek durumu kurtaracaklarini sanan sendikacilara sesleniyorum. Bosa kürek çekiyorsunuz. Burada, bu meydanda olmaliydiniz” dedi.
Miting meydaninda geçen hafta plastek atölyesinde is cinayetinde ölen 13 yasinda çocuk isçi Ahmet Yildiz da anildi, ölen isçiler için saygi durusunda bulunuldu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —