Bugün, 7 Ocak 2025 Salı

Tasköprü Sarimsaginda ilk kez bilimsel bir çalismaya imza atilacak

Tasköprü Sarimsaginda ilk kez bilimsel bir çalismaya imza atilacak

Kastamonu Üniversitesi ve Reis Gida AS, üniversite- sanayi isbirligi kapsaminda, Tasköprü Sarimsaginda ilk kez yapilacak bilimsel bir çalisma için starti verdi. Proje kapsaminda; ülkemizin önemli tarimsal ürünlerinden birisi olan dünyaca ünlü Tasköprü Sar

Tasköprü Sarimsaginda ilk kez bilimsel bir çalismaya imza atilacak

 

Kastamonu Üniversitesi ve Reis Gida AS, üniversite- sanayi isbirligi kapsaminda, Tasköprü Sarimsaginda ilk kez yapilacak bilimsel bir çalisma için starti verdi. Proje kapsaminda; ülkemizin önemli tarimsal ürünlerinden birisi olan dünyaca ünlü Tasköprü Sarimsaginin, yetistirme dönemindeki önemli problemlerine, bilimsel yöntemler isiginda çözüm yollariarastirilacaktir.

Kastamonu Üniversitesi ve Reis Gida ASarasinda, 5 Mart 2014 tarihinde, Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen projenin protokol imza törenine; Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydin, Reis Gida Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Reis, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, Prof. Dr. Sezgin Ayan ve Prof. Dr. Ömer Atalar ile Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Ömer Küçük, Reis Sarmoni Sarimsak Isleme Tesisi Müdürü Tuncay Kendiroglu, Tasköprü MYO Ögretim Görevlileri Cihan Cilbiroglu, Atilla Hepkorucu ve Kemal Eyüpoglu  katildi.

Imza töreni öncesi yapilan toplantida; imzalanacak protokolün, ülkemizde bu alanda yapilan ilk bilimsel çalisma olma özelliginin yaninda, üniversite-sanayi isbirligine örnek olmasinin ayri bir önem tasidigi kaydedildi. 2 yil süreyle yapilacak olan bilimsel çalisma, Kastamonu Üniversitesi Tasköprü Meslek Yüksekokulu Organik Tarim Programi Ögretim Görevlisi Cihan Cilbircioglu tarafindan koordine edilecektir. Gerçeklesen isbirligiyle, Kastamonu Üniversitesi akademik uzman personel destegi ve bilimsel alt yapisiyla projeyi yürütürken; Reis Gida AS 1000 m2’lik deneme arazisi, tohumluk sarimsak, insektisit gibi ekipman ve malzeme destegi saglayacaktir.

 

Tasköprü Sarimsagini daha dayanikli ve daha kaliteli üretecegiz

 

Reis Gida ile imzalanan protokol töreni sirasinda konusma gerçeklestiren Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydin, sunlari söyledi:

“Kastamonu Üniversitesi ve Reis Gida AS arasinda, ilmi çalismalarla alakali bir protokol imzalamak üzere toplandik. Tabii bu çalismalarin bir de ürünü, mahsulü olacaktir. Bütün bilimsel çalismalarin, neticede bir ürünü olmak mecburiyetindedir. Tasköprü Meslek Yüksekokulumuzun bünyesinde organik tarim programimiz var. Ilerleyen zamanlarda çalismalari detaylandirirken, mühendislik fakültemizden de faydalanacagiz. Bugün bir baslangiç yapacagiz. Çalismalar, Tasköprü sarimsagimiz, beyaz altinimiz ile alakali olacaktir. Bu hususta, insallah genetigi korunmak suretiyle, Tasköprü sarimsagimizi hem daha dayanikli, hem daha kaliteli üretecegiz” diye konustu.   

 

Tasköprü Sarimsaginin sürdürülebilirligine ve gelecek nesillere tasinmasina katki sagliyoruz

 

Protokol imza töreninde konusma yapan Reis Gida Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Reis, sunlari kaydetti:  

“Bugün burada, üniversite- sanayi isbirligi kapsaminda; dünyaca ünlü Tasköprü Sarimsaginda, zararli akarlarin (zararli bakterilerin) önlenmesine yönelik, ülkemizde bu alanda ilk kez yapilacak olan bilimsel bir çalismanin protokol imza törenindeyiz. Tasköprü Sarimsagimizin gelecegine isik tutacak ‘Bilimsel Çalismayi’ gerçeklestirecek olan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydin’in sahsinda, Kastamonu Üniversitesi ögretim üyelerine en derin saygilarim ile sükranlarimi arz ederim. Bildiginiz üzere, bundan yaklasik 15 yil önce, dogdugum topraklara yatirim yapmak ve bölgedeki sarimsaklarin nehirlere dökülmesini engellemek için; Tasköprü’deki sarimsak isleme tesisimizi, hiçbir tesvik ve destek almadan tek basima kurdum. Tesisimizin açildigi yil, yeni mahsul ürününü 29 kurusa satmak zorunda kalan Tasköprü sarimsak üreticisi, ayniyil tesisimizin faaliyete geçmesiyle birlikte, ayni sarimsagina 3 TL`den alici bulmustu. Nitekim, bir ürünü isleyerek satarsaniz, bir fiyat istikrari olusacaktir. Bugün Tasköprü’de, yaklasik 3 bin 500 aile sarimsak üretimiyle hayatinisürdürmektedir. Reis Gida ailesi olarak, yillarca zarar eden Tasköprü sarimsak üreticisine para kazandirmaktan ve Tasköprü Sarimsak üretiminin sürdürülebilirligine katki saglamaktan dolayi; son derece mutlu ve gururluyuz. Kastamonu Üniversitesi ile birlikte yapacagimiz projede; Reis Gida’ya ait 1.000 metrekare deneme ekim alaninda, 2014- 2016 yillarini kapsayan 2 yil boyunca; sarimsak bitkisinde bulunan zararli ve yararli akar türlerinin belirlenmesi çalismasi yapilacaktir. Sarimsakta,  %40’lara varan ürün kaybina neden olan zararli akarlar ile mücadele yöntemlerinin gelistirilmesi saglanacaktir. Özetle, kendine has lezzeti ve yaygin aromasi ile dünyada esi olmayan Tasköprü Sarimsaginin; standardi korunarak, gelecek nesillere aktarilmasini ve en üstün kalitede saglikli ürünler üreterek, iç pazar ve ihracatta artisi hedefliyoruz.  Iyi Tarim Uygulamalarina göre üretimin nasil yapildigi ve ne fayda sagladigi gibi bilgileri üreticilerimize aktararak, üreticimizi tesvik ediyoruz ve Iyi Tarim Uygulamalarinin yayginlasmasini amaçliyoruz. Çevreye duyarli, insan ve hayvan sagligina zarar vermeyen ve dogal kaynaklar korunarak yapilan ‘Iyi Tarim Uygulamalarinin’ yasanabilecek bir dünya için gerekli olduguna inaniyoruz”seklinde konustu.

 



  • Salı 12.7 ° / 8.7 ° false
  • Çarşamba 14 ° / 11 ° Güneşli
  • Perşembe 13.9 ° / 10.4 ° Güneşli