Tastan ?Burada sorumluluk herkesindir?

Tastan  ?Burada sorumluluk herkesindir?

Esenler`de son bir ay içinde üç insaatta yasanan ölümlü kazalar için Esenler Insaatlari Dernegi Baskani Gülbek Tastan ?Esenlerde yasanan insaat kazalari herkesi üzdügü gibi bizleri de üzmüstür. Burada sorumluluk herkesindir. Yeterince is güvenligi ve soru

 Tastan  Burada sorumluluk herkesindir”

Esenler’de son bir ay içinde üç insaatta yasanan ölümlü kazalar için Esenler Insaatlari Dernegi Baskani Gülbek Tastan “Esenlerde yasanan insaat kazalari herkesi üzdügü gibi bizleri de üzmüstür. Burada sorumluluk herkesindir. Yeterince is güvenligi ve sorumluluk alinmamistir” dedi.

Türkiye’de oldugu gibi Esenler’dede Insaat sektöründe is kazalarinin artmasi ve ölümlerin olmasi nedeni ile Esenler Insaatlari Dernegi Baskani Gülbek Tastan gazetemize açiklamalarda bulundu. Esenler Insaatlari Derneginde gerçeklesen kahvaltili basin açiklamasina Dernek baskan yardimcisi Sevket Bilgiç, Ömer Demir ve basin mensuplari katildi.

"Esenlerde kurumsal olarak çalisan firmalar hariç is güvenligine uymadigini gözlenmektedir."

Esenler’de son bir ay içinde üç insaatta yasanan ölümlü kazalar için Esenler Insaatlari Dernegi Baskani Gülbek Tastan “ Esenlerde yasanan insaat kazalari herkesi üzdügü gibi bizleri de üzmüstür. Burada sorumluluk herkesindir. Yeterince is güvenligi ve sorumluluk alinmamistir. Önemli olan yasanan is kazalarindan ders çikarmaliyiz. Dernek olarak Is güvenligi ile üyelerimizi aydinlattik. Is güvenligi yasasi ile Müteahhitlerimiz yeni adapta oluyorlar. Esenlerde kurumsal olarak çalisan firmalar hariç is güvenligine uymadigini gözlenmektedir. Is güvenligi ile sözlesme yapmayan üyelerimiz bile var. Esenlerimizin Maalesef durumu bu. Suan % 50 üyemiz is güvenlik firmalari ile anlasma yapmistir.  is güvenligi bilmeyen üyelerimiz ile ilgili yogun bir çalisma programi yapiyoruz. Toplantilar ve sms yoluyla bilgilendirme yapiyoruz. Bir yildir baslattigimiz santiyelerde sertifikali isçi çalistirmak için kurslar açtik, yüzün üzerinde sertifika alan kursiyerlerimiz var.”

Tastan “ülekemizde ekonomik nedenlerle insaat sektörüne gün geçtikçe ilginin artigi gözlenmektedir. Bu nedenle toprak sahiplerine ve kentsel yenileme yapan kat maliklerine çagrida bulunarak müteahhit firmalari iyi seçmelerini öneriyoruz “diyerek konuya vurgu yapti.

“müteahhit is güvenligi ve sözlesmelerine harfiyen riayet etmelidir”

Tastan “Esenler’de birçok üzücü olay yasadik yasanan is kazalarinda herkesin sorumlulugu vardir. Her müteahhit is güvenligi ve sözlesmelerine harfiyen riayet etmelidir. Yasanan bu tür olaylardan sonra Belediye Is güvenligi sözlesmesini tamamlamayan firmalara yapi ruhsati vermeme karari aldi. Esenler’in yapi durumu ortada 1999 depremi öncesinde yapilan binalar gelisi güzel yapildi. Ancak 1999 depreminde sonra imar yönetmeligi birçok konuda yenilik getirdi. Bizde bu yeni getirilen imar yasalarina uygun daha güvenli konutlar yapmaya basladik” dedi.

“çarpik yapilasmadan dolayi sikinti var”

Esenlerde imar ile yasanan sorunlari çarpik yapilasmadan kaynaklandigini ifade eden Dernek Baskan yardimcisi Ömer Demir insaatlarda yasanan is kazalari ile sunlari söyledi. Demir “Oruç Reis Mah. Yasanan kaza için mevcut Esenlerin durumu bu, çarpik yapilasmadan dolayi sikinti var.99 depreminden sonra iskânli binalar yapiliyor. Dün aksamki olayda bitisik nizam saginda solunda eski bina var. Yan parseldeki bina sahibi, bodrum kat seviyesinde perde beton yapmasi gerekirdi, yapmamis yeri tugla ile örmüs, o gün mal sahibi yapsaydi, bugün bu olaylar yasanmayacakti. Ancak müteahhit kendi bodrum duvarina perde beton uygulamasi yapiyor. Taze beton biliyorsunuz basinçla dolduruyor. Tazikledoldurulan beton basinç yapiyor. Bunun neticesinde duvar dayanamayip yikiliyor, yan taraftaki binanin odasina duvar yikiliyor ve bu sonuç ortaya çikiyor. Burada ustanin ve müteahhittin öngörmesi gerekiyor. Ayni zamanda, burada komsu binanin zayifligindan kaynaklanan da bir durum.

“Esenler belediyesi dün ruhsatlari durdurdu”

Demir “Son dönemde sikça yasanan insaat kazalari için Esenler Belediyesinin önlem aldi. Esenler belediyesi dün ruhsatlari durdurdu. Yikim ve hafriyatla alakali ruhsatlari durdurdu. Insaat kazalarindan dolayi is Güvenligi sözlesmesi uygulamasina basladi. Önce is güvenligi ile ilgili sözlesme yapacaksiniz. Biz bilelim ki is güvenligi firmasi bu Belediyede ona göre sözlesmeyi getirip ardindan ruhsat alabilirsiniz diyor.”

“Buradaki sikinti ise yapi denetim firmasi ile bölge mühendisinin hatasi”

Menderes mahallesi içinde Demir “Menderes mahallesindeki yerde ise çorba çesmesi iskan edilen bir yer degil. Insaatin arasinda da 4-5 metre mesafe var bir sey olmaz. buradaki sikinti ise yapi denetim firmasi ile bölge mühendisinin hatasi müteahhit burada hafriyat aliyor. meslegini bilmesi bilmek zorunda simdi müteahhit hafriyat alma asamasinda baktiki tehlike olustu. hafriyatçiya dur diyecek. müteahhit tedbir alacak bu sorunla karsilasmayacakti.