Nöroloji Profesörü Aytekin Akyüz, Parkinson hastaligi için yararli bir besin oldugu belirtilen ve mevsimi baslayan taze baklanin tüketimine dikkat çekti.
Baklanin, eksikligi Parkinson hastaligina yol açan dopamin açisindan zengin bir gida oldugunu belirten Prof.Dr. Akyüz, "Baklada, tedavide kullanilan ilaçlarin etken maddesi bulunuyor. O nedenle bakla, hastaligin belirtilerinde geçici düzelme saglayabiliyor. Ama ilaçla birlikte fazla tüketildiginde fazla doz alinmis ilaç etkisi yapiyor, vücutta istemsiz kasilmalara yol açiyor. Asiri tüketime dikkat" dedi.
Izmir Kent Hastanesi Nöroloji Klinigi’nden Prof. Dr. Aytekin Akyüz, 11 Nisan’nin ’Dünya Parkinson Günü’ ilan edildigini hatirlatirken, hastaligin ölümcül olmadigini, ancak yasam kalitesini bozdugunu söyledi. Prof.Dr. Akyüz, Parkinson’un, beyinde dopamin adli maddenin yapildigi sinir hücrelerinin kaybi veya bozulmasiyla ortaya çiktigini, kronik bir hareket bozuklugu hastaligi oldugunu kaydetti. Tibbin hala Parkinson’un kesin tedavisini bulamadigi belirten Prof.Dr. Akyüz, önleyici asi çalismalarinin olumlu sonuçlarinin umutla beklendigini ifade etti. Nörolog Akyüz, "Hastaligi tamamen düzelten bir tedavi yok. Öncelikle ilaç tedavisi baslaniyor. Erken baslanan ilaç tedavisi, düzenli fiziksel egzersiz ve yürüyüsler hastaligin seyrini olumlu etkiliyor. Hastalarin yasam kalitesini artiriyor, yasam sürelerini uzatiyor. Ilaç tedavisiyle hareketlerdeki yavaslama, kas sertligi, titremelerin düzelme ihtimali yükseliyor" diye konustu.
HASTALIK BELIRTILERI
Prof.Dr. Akyüz, küçük adimlarla, ayaklari sürüyerek yürümenin, istirahat halindeyken el, parmak, çene, dudak ve bacaklarda titreme ile koku alma duygusunun kaybedilmesinin Parkinson hastaliginin belirtilerinden bir kaçi oldugunu ifade etti. Donuk yüz hali, öne egik durma, konusurken sesin kisik hal almasinin da hastaligin isaretlerinden oldugunu belirten Prof.Dr. Akyüz, "Türkiye’de 120 bine yakin Parkinson hastasi var. Ve her yil 10 bin yeni hasta bu sayiya ekleniyor. Hastaligin genel baslama yasi 60-62. 40 yas altinda da görülebiliyor. Anne, baba, kardeste hastalik bulunanlarda risk üç kat artiyor" dedi ve tedavi- beslenme iliskisiyle ilgili su uyarilarda bulundu:
BESLENMEYE DIKKAT
"Taze baklada dopaminin öncül maddesi olan L-Dopa var. Yani baklada tedavide kullanilan ilacin etken maddesi bulunuyor. Yenildiginde hastanin bozulan hareketlerinde düzelmeler olabiliyor. Ama bakla asla tek basina ilaç kabul edilemez ve ’nasilsa bakla tüketiyorum’ diyerek ilaç alimi kesilmemelidir. Bakla ilaç diye yenmemeli, ilaç tedavisi sürerken dengeli, saglikli beslenme programi içinde uygun miktarda tüketilmelidir. Ilaç tedavisiyle birlikte bakla çok tüketilirse vücutta fazla doz alinmis ilaç etkisi yapar. Fazlaliginda da vücutta istem disi kasilmalar meydana gelir. Parkinson hastalarindan bir baska istegimiz ise ilaçlarin emilimini bozmasi, beyinde etkilerini azaltmasi nedeniyle et, süt, yogurt, yumurta gibi hayvansal proteinleri aksam yemeklerinde, ilaç alimindan 1-1.5 saat sonra yemeleridir. Hastaligin sikayetlerinden biri inatçi kabizliktir. O nedenle hastalarimizdan bol posali yiyecekler ve sivi tüketmelerini istiyoruz. Hastalarin yürümesini kolaylastirmak için zeminde kareler, çizgiler bulunmasi önemli. Hasta bu çizgilerin üzerinden ayagini kaldirarak geçmek isteyecegi için yürümesi kolaylasacaktir. Isikli Parkinson bastonlari da benzer destegi saglayabilir."