Tek cennete baraj

Tek cennete baraj

Türkiye`nin kus türlerinin yarisi 10 kilometrekarelik bir alanda yasama sansi buluyor. `Dogunun tek kus cenneti` denilen bu alana da baraj yapiliyor.

Haber: SERKAN OCAK / Arsivi

 

Dogu Anadolu bölgesinde Kars ve Igdir sinirlarinda kalan Aras Nehri üzerindeki Yukari Çiyrikli Kus Cenneti, sulama amaçli yapilacak Tuzluca Baraji’nin tehditi altinda. Proje asamasindaki baraj eger yapilirsa Türkiye ’deki kus türlerinin yarisindan fazlasinin görüldügü bölge sular altinda kalacak.
National Geographic Dergisi tarafindan 2011’de ‘yilin kasifi’ seçilen Utah Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Çagan Sekercioglu, “Türkiye’de 469 kus türü var. 240 türü burada tespit ettik. Sadece 2012’de 7 yeni tür bulundu. Bunlarin içinden sikra atmacasi Türkiye kus envanterine girmis oldu. Bu sayi Türkiye’deki kus türlerinin yarisindan fazla. Bu bölgede zaten sulak alan az. Türkiye’nin en önemli kus cennetlerinden biri. Ana göç yolunda olan Yukari Çiyrikli’da kuslar kisliyor, ürüyor ve konakliyor. Aras’in bakir kalan yerlerinden burasi. Kuzeyinde 5 hidroelektrik santrali yapildi. Doga mahvoldu. Baraj yapilirsa bu kuslarin Türkiye’deki en önemli üreme yerlerini de kendi elimizle yok etmis olacagiz” diye konustu.
‘Korunmasini istedikleri alanin 10 kilometrekare oldugunu anlatan Sekercioglu, söyle devam etti: “Baraj yapilirsa 20 kilometre çapinda alan sular altinda kalacak. Halbuki tarimsal sulama regülatörle yapilabilir. Damla sulama da barajin alternatifi. Manyas’ta 1974’ten bu yana 255 kus türü tespit edildi. Biz burada sadece son 6 yilda 240 tür tespit ettik. Her yil 3-4 tür daha buluyoruz. Bu kadar önemli bir alan yok edilemez.”
‘Ekolojik soykirim’
Aras Nehri sulak alaninin koruma statüsü bulunmadigini, hatta resmi olarak sulak alan bile kabul edilmedigini belirten Sekercioglu, Aras üzerine kurulan barajlar, nehir yatagindan alinan kum ve çakillarla ekosisteminin bozuldugunu, Aras’in korunmamasi durumunda vadide ekolojik soykirim yasanacagini belirtti.