15 Temmuz 2016 askeri darbe girisimi

15 Temmuz 2016 askeri darbe girisimi

Türkiye`de bir grup asker sokaga çikarak darbe girisiminde bulundu.

 

15 Temmuz 2016 askeri darbe girisimi

Türkiye`de bir grup asker sokaga çikarak darbe girisiminde bulundu.

Türkiye`de dün aksam saatlerinde Ankara semalarinda F-16 uçaklarinin uçmasiyla baslayan darbe girisimi ertesi güne kadar sürdü. Basbakan Binali Yildirim`in açiklamasina göre 161 kisi sehit oldu, 1440 kisi de yaralandi.

Darbe girisimden tüm ayrintilar söyle:

- Darbe girisiminde bulunan eski Hava kuvvetleri Komutani Orgeneral Akin Öztürk, Kazan 4. Ana Jet Üs Komutanligi`nda gözaltina alindi. Burada bulunan diger askerlerin de silahlarini birakarak teslim olduklari ögrenildi.

Deniz Harp Okulu Komutanligi`nda görevli Kurmay Binbasi Cüneyt Aydogan, Dnz. Piy. Yzb . Barbaros Üstün, Dnz. Üstg. Isa Demirbilek, Dnz. Piy. Üstg. Ibrahim Halil Tekatli, Deniz Harp Okulu Komutaninin gece alikonulmasi ile ilgili olarak gözaltina alindi. Gözaltina alinan kisilerle birlikte 4 adet görev tabancasi ile 2 adet suçta kullanilan komutanliga ait tabanca ya da el konuldu. Gözaltina alinanlar Istanbul Emniyet Müdürlügüne götürüldü.

- Malatya Cumhuriyet Bassavciligi`nin darbe kalkismasina yönelik yürütmüs oldugu sorusturma kapsaminda, polis ekiplerinin 2. Ordukarargahina girmesinin ardindan 2. Ordu Komutani Orgeneral Adem Huduti ile birlikte 2.Ordu kurmay Baskani ve Garnizon Komutani Tümgeneral Avni Angun ve 2 Tuggeneral ile birlikte 160 asker gözaltina alindi. Öte yandan, 2. Ordu karargahinda ölü olarak bulunan binbasinin ise darbe yanlisi oldugu belirtildi. Halen darbe yanlisi bir yarbay ile bir yüzbasinin ise tedavi altinda alindigi ögrenildi.

- Darbe girisimi kapsaminda, Balikesir 9. Ana Jet Üs Komutani Tuggeneral Ishak Dayioglu yakalandi.

 

- Hakkari`nin Semdinli ilçesinde bulunan Bolu 2. Komando Tugay Komutani Tuggeneral Ismail Güneser gözaltina alindi.

- Malatya`daki 2. Ordu Komutanliginda darbe girisimine katilan askerler gözaltina alindi.

- Darbe girisimiyle ilgili olarak Hakkari Dag ve Komando Tugay Komutani Tuggeneral Ahmet Otal gözaltina alindi.

- Balikesir`de Astsubay Meslek Yüksekokulu Komutani Tuggeneral Senol Alkis ve Jandarma Istihbarat Sube Müdürü Binbasi Tamer Akkoyun gözaltinda.

- Bartin Garnizon Komutani Deniz Kidemli Albay Mehmet Erdemir ile esi Deniz Binbasi Nazli Erdemir gözaltina alindi.

- Darbe tesebbüsü sorusturmasi kapsaminda Istanbul`da iki üst düzey komutan gözaltina alindi. Istanbul Terör ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Sorusturma Bürosu Bassavci Vekili Irfan Fidan`in talimati üzerine, 1.Ordu Harekat Baskani Tuggeneral Eyyüp Gürler ile Istanbul Il Jandarma Komutani Gürcan Sercan, Terörle Mücadele Subesi ekipleri tarafindan gözaltina alindi.

- Danistay Baskanligindaki FETÖ ile iliskisi oldugu iddia edilen üyelerden 5`i Danistay Genel Kurul Salonunda gözaltina alindi. 4 üye ise yazili karar olmadigi gerekçesiyle polis ekiplerine direniyor. Ankara Cumhuriyet Bassavciligi, darbe girisimine bulunan FETÖ’yle irtibatli yargi görevlileri hakkinda gözalti karari vermisti.

- Gaziantep`te askeri darbe girisimen destek verdikleri ileri sürülen toplam 33 askeri personel gözaltina alindi.

- Aslen Afyonkarahisar`in Bolvadin ilçesinden olan Akdeniz Bölge Komutani Tugamiral Nejat Atilla Demirhan, medya da görevden alindigi seklinde yer verilen haberleri yalanladi. Akdeniz Bölge Komutani Tugamiral Nejat Atilla Demirhan, telefon mesaji ile silah arkadaslarina, yakin çevresine görevinin basinda oldugunu bildirdi. Demirhan mesajinda; "Akdeniz Bölge Komutani Tugamiral Nejat Atilla Demirhan olarak görevimin basindayim. Medya da çikan haberlere inanmayiniz." ifadelerini kullandi.

- Adana`da Incirlik 10. Tanker Üs Komutani Hava Pilot Tuggeneral Bekir Ercan Van gözaltina alindi.

- Samsun Garnizon Komutani Tuggeneral Mehmet Sükrü Eken gözaltina alindi.

- Genelkurmay Baskanligi`nda 200’e yakin silahsiz erin teslim edilmesinin ardindan görev yapan rütbeli askerler polise teslim edildi. Rütbeli askerlerin otobüse bindirilmesi sirasinda bazi vatandaslarin tepki gösterdigi görüldü. Genelkurmay Baskanligi`nda darbe girisiminde bulunan askerlere yönelik gözalti operasyonu tamamlandi.

Anadolu Ajansi`nin haberine göre, FETÖ`nün darbe girisiminin ardindan, içinde çok sayida örgüt üyesi asker ve ögrencinin bulundugu Kuleli Askeri Lisesine düzenlenen operasyon tamamlandi. Istanbul Emniyet Müdürlügüne bagli ekiplerce gerçeklestirilen operasyonda gözaltina alinan çok sayida asker ve askeri lise ögrencisi, belediyeye ait 5 otobüsle okuldan çikarildi.

- Diyarbakir 8`inci Jet Ana Üs Komutanliginda 100`e yakin gözalti.

- Agri`nin Dogubayazit ilçesinde 15 rütbeli asker, il merkezi ve Patnos ilçesinde de birer komiser yardimcisi gözaltina alindi.

- 5. Piyade Er Egitim Tugay ve Sivas Garnizon Komutani Tuggeneral Fatih Celaleddin Sagir gözaltina alindi.

- Sirnak`ta gözaltina alinan Çakirsögüt Jandarma Komando Tugay Komutani Tuggeneral Gürcan çikarildigi mahkemece tutuklandi.

- Cemaatçi polis Mithat Aynaci tankin içerisinde polis üniformasiyla gözaltina alindi.

- Kocaeli`nde gözaltina alinan Deniz Hava Üs Komutani Tugamiral Tezcan Kizilelma`nin, Cumhurbaskani Erdogan`in bir süre kalip ayrildigi Marmaris`teki otele saldiri emrini veren komutan oldugu iddiasiyla sorusturma sürdürülüyor.

- Çorlu Askeri Mahkemesi`nde hakim ve savci olan 8 rütbeli askeri personel gözaltina alindi.

- Cumhurbaskani Erdogan`in Basdanismani Mustafa Varank`in agabeyi Ilhan Varank Istanbul Belediyesi önünde vurularak öldürüldü.

- Edirne`de 54. Mekanize Piyade Tugay Komutani Tuggeneral Hidayet Ari gözaltina alindi.

- Sirnak`ta Tuggeneral Ali Osman Gürcan tutuklandi.

- AA`ya göre Zaman gazetesinin uzun yillar Ankara temsilciligi görevini yapan Mustafa Ünal, gazeteciler Abdülhamit Bilici, Nuh Gönültas, Ibrahim Karayegen, Ali Ünal,Faruk Mercan ve Mehmet Kamis`in da aralarinda bulundugu kisilerin yurt disina kaçma girisimlerinin önlenmesi için harekete geçildi.

- MIT Müstesari Hakan Fidan, "Sistematik operasyon bitti. Nokta operasyonuna geçtik, 1-2 saate biter" açiklamasini yapti.

- AKP Manisa Milletvekili Selçuk Özdag`in yegeni Volkan Canöz, askerler tarafindan Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne yapilan saldirida kursunlanarak öldürüldü.

- Istanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çaliskan Bogaziçi köprüsünü trafige kapatan darbecileri engellemek isterken ölümden döndü.  Darbe girisiminin ilk anlarinda Bogaziçi Köprüsü`nde yasananlari telsizden duyan Istanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çaliskan hemen iki korumasiyla beraber bölgeye hareket etti. Köprüye ulasan Çaliskan ve yanindaki iki polis memuruna darbeci askerler tarafindan ates açildi. Polis memuru Münir Alkan sehit olurken, diger polis memuru Mehmet Önay ise yaralandi. Yasanan çatismadan Emniyet Müdürü Çaliskan mucize eseri yara almadan kurtuldu. Bölgeye takviye polis ekiplerinin gelmesiyle darbeciler ve polisler arasinda uzun süreli çatismalar meydana geldi.

- Burdur Garnizon Komutani ve 58’inci Piyade Alay Eski Komutani Albay Metin Karagöz Antalya’da gözaltina alindi.

- Igdir Jandarma Alay Komutani Jandarma Albay Mustafa Ulus gözaltina alindi.

-  Genelkurmay Istihbarat Baskani da darbeciler içinde oldugu gerekçesiyle gözaltina alindi.

- Balyoz Davasi sanigi Batman Jandarma Komutani Kurmay Albay Hüseyin Topuz dün gece kendi istihbarat komutani tarafindan alikonuldu. Alt komsusunun evinde tutulan Topuz, bu sabah kurtarildi.

- Darbenin içinde olan Sahil Güvenlik Komutani Tümamiral Hakan Üstem`e de operasyon yapildi.

- Askeri darbe girisimi sonrasi Atatürk Havalimani kavsagindaki tanklar, E-5 karayolu üzerinden çekicilerle Küçükçekmece Emniyet Müdürlügü`ne çekildi.

- Bitlis Tatvan 10. Komando Tugay Komutani Tuggeneral Arif Settar Afsar, darbe girisimine destek verdigi gerekçesiyle Içisleri Bakanligi`nin talimati ile görevden alinip, cumhuriyet bassavciliginin karariyla da polis ekipleri tarafindan gözaltina alindi.  

AA`ya göre Türkiye genelinde 754 Türk Silahli Kuvvetleri mensubunun gözaltina alindi. Darbeci generalin Tuggeneral Semih Terzi oldugu ögrenildi.Darbeci generalin Tuggeneral Semih Terzi oldugu ögrenildi. Hükümet medyasina göre öldürülen general Semih Terzi...

Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz de Ankara`da Bestepe`deki Jandarma Genel Komutanligi`nda su ana kadar 16 askerin öldürüldügünü açikladi. Ege Ordusu Komutanligi Kurmay Baskani Tümgeneral Memduh Hakbilen de gözaltina alindi. Izmir`de gözaltina alinanlarin sayisi 14`e yükseldi.

Genelkurmay Baskanligina ise 1`inci Ordu Komutani Orgeneral Dündar`in vekalet etmesine iliskin karar Resmi Gazete`de sabah saatlerinde yayimlandi.

Aksam saatlerinde baslayan hareketlilikte Istanbul Bogaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin Anadolu`dan Avrupa`ya geçis yönü jandarma tarafindan trafige kapatildi. Ankara`da ve Istanbul`da çatismalar ise gece boyunca sürdü.

Genelkurmay önündeki çatismalarda çok sayida sivil ölü olduguna dair görüntüleri paylasildi. AA`nin haberine göre, polisin Genelkurmay Baskanligi`ndaki askerlere teslim olun çagrisi yapti.

Öte yandan farkli ajanslardan farkli haberler geçti. Reuters Ankara`da jetlerin ve helikopterlerin alçak uçus yaptigi haberini geçerken, DHA Ankara Emniyeti`nin tüm personelini göreve çagirdigini duyurdu. IHA`nin geçtigi habere göre ise Ankara`da Genelkurmay Baskanligi`nin önünde hareketli saatler yasandi.

Reuters Haber Ajansi`nin görgü taniklarina dayandirdigi habere göre Baskent Ankara`da silah sesleri duyuldu.

Helikopter ve jetler baskent üzerinden alçak uçus yapti. IHA Haber ajansi ise Genelkurmay Baskanligi etrafinda hareketli saatler yasaniyor. Genelkurmay Baskanligi önüne çok sayida güvenlik ve saglik ekibi sevk edilirken, savas uçaklarinin da uçus yaptigi görüldü.

Öte yandan DHA kameralarina yansiyan görüntülerde Bogaziçi Köprüsü`nde tanklarin yürüdügü görüldü.

Ankara’da Emniyet Müdürlgü tüm personeli göreve çagirdi.

Ankara Akincilar Hava Üssü`nde üs komutani enterne edilerek uçaklar uçuruldu.

Bazi camilerde ezan okunuyor ve sokaga çikma çagrisi yapiliyor. Ezanin Diyanet Isleri Baskanligi`nin emriyle okundugu aktarildi.

Darbe girisiminde siki yönetim komutanliklari oldugu iddia edilen bir listede sosyal medyada yayildi.

Istanbul`da bogaz köprüsü ve Harbiyeden çatisma sesleri duyuldu.

F-16`larin havada kapistigi belirtilirken sik sik çatisma ve patlama sesleri baskent sokaklarinda yankilandi.

Bakirköy Cumhuriyet Savciligi yaptigi açiklamada,  "1 üsttegmen, 1 astsubay, 7 asker gözaltinda adliyeye getirildi. 3 tank muhafaza altina alindi" denildi.

Haydarpasa Numune Hastanesinde çok sayida ölü ve yarali bilgisi oldugu aktarildi.

Haydarpasa Numune Hastanesi`ne geceyarisi saat 02.30`a kadar 6 sivil ölü il çok sayida yarali getirildi. Yarali sayisinin 100`e yakin oldugu bunlardan bazilarinin durumunun ciddi oldugu belirtildi. Ölümlere atesli silahlardan çikan mermilerin yol açtigi aktarildi.

Istanbul Büyüksehir Belediyesi`ni (IBB) kapatan askerler ile polis arasinda çatismalar sabah saatlerinde de  yasandi.

Hürriyet`in haberine göre; polis ekiplerinin teslim ol çagrisina askerlerin atesle karsilik vermesi üzerine özel harekat ekipleri askerlerin oldugu yere yönelerek operasyon baslatti. Askerler tarafindan vatandaslarin ve polis ekiplerinin üzerine plastik mermi ve gaz bombasi sikildi. Olay yerinde bulunan çok sayida yarali ambulanslarla hastanelere tasindi.

KIM NEREDE GÖZALTINDA

Malatya`da 2. Ordu Komutanligi önünde çatisma çikti. Çikan çatismada bir kisinin yaralandigi aktarildi.

AA`nin haberine göre de 3. Ordu Harekat Kurmay Baskani Tuggeneral Ekrem Çaglar gözaltina alindi.

Kuleli Askeri Lisesi`nde 80 ögrencisinin darbe girisimine katildiklari gerekçesiyle gözaltina alindigi bildirildi.

Amasya`da 15. Piyade Egitim Tugay Komutani Tuggeneral Mustafa Yilmaz gözaltinda. Yalova Hava Meydan Komutani Kurmay Albay Metin Yildirim gözaltina alindi. AA`ya göre Sirnak`ta 309 asker gözaltinda.

Lise çevresinde hareketlilik devam ederken, içeride sadece rütbeli askerlerin bulundugu ögrenildi.

Kuleli Askeri Lisesi`nin önüne gelen bir ögrenci velisi, "Çocugumla telefonla görüstüm. Çocuklarin normalde Cuma günü evlerine gitmeleri gerekiyordu. Ancak tatbikat var diyerek çocuklari çikarmamislar. Gece 3 civarinda olayin boyutunun farkli oldugunu anlamislar. Söylediklerine göre suan içeride bulunan komutanlar ayrilmis. Sadece ögrenciler varmis"dedi.

Velinin konusmasinin ardindan çevredeki bazi kisiler tepki gösterdi.

Konya Bölge Jandarma Komutani Kurmay Albay Mustafa Sakaoglu`nun da bulundugu 2`si polis, 7 kisi gözaltina alindi.

Ardahan Garnizon ve 25. Hudut Tugay Komutani Tuggeneral Erdem Kargin gözaltina alindi.

Içisleri Bakani Efkan Ala Sahil Güvenlik Komutani Tümamiral Hakan Üstem`i görevden aldi.

Gözaltina alinan Bolu 2. Komando Tugay Komutani Tuggeneral Ismail Güneser`in lojmaninda polis arama yapti.

Hakkari`nin Semdinli ilçesinde bulunan Bolu 2. Komando Tugay Komutani Tuggeneral Ismail Güneser gözaltina alindi. FETÖ`nün darbe girisimi kapsaminda Deniz Hava Üs Komutani Tugamiral Tezcan Kizilelma, Kocaeli`de gözaltina alindi. Balikesir Garnizon Komutani Tümgeneral Mehmet Akyürek gözaltina alindi. Denizli Çardak Askeri Havaalaninda çok sayida asker gözaltina alindi, otobüslerle Denizli Il Emniyet Müdürlügüne getirildi.

ERDOGAN`IN UÇAGI HAVADA KALDI

Darbe girisiminin ardindan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Dalaman Havalimani’ndan Istanbul’a gelmek üzere Gulfstream G450 tipi TC-ATA uçagi ile havalandi.

Saat 01.43’te Dalaman`dan havalanan uçak halen Biga yakinlarinda havada bekleme yapiyor. Bu bekleme, Flightradar 24 tipi uçak takip sitesine böyle yansidi.

Uçagin Atatürk Havalimani’na apronda gerekli güvenlik önlemlerinin alinmasinin ardindan inmesi saglandi.

AYM`DEN AÇIKLAMA

Anayasa Mahkemesi (AYM) Twitter adresinden yaptigi açiklamada, "Anayasal düzene karsi her türlü demokrasi disi girisimi reddediyoruz. Demokratik hukuk devletinin yaninda oldugumuzun aziz milletimizce bilinmesini istiyoruz. Kamuoyuna saygi ile duyurulur"ifadelerini kullandi.

AMIRAL`E GÖZALTI KARARI

Mersin Cumhuriyet Bassavciligi, Mersin Garnizon Komutani ve Akdeniz Bölge Komutani Tugamiral Nejat Atilla Demirhan hakkinda darbe girisimi suçlamasiyla gözalti karari aldi.

Cumhuriyet Bassavcisi Mustafa Yildirim tarafindan verilen gözalti karari Il Jandarma Komutanligi ile Il Emniyet Müdürlügü`ne gönderildi. Yazida söyle denildi:

"15.07.2016 günü saat 22.30 siralananda Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutani Nejat Atilla Demirhan, Il Emniyet Müdür Vekili Yakup Usta ve Jandarma Albay Mustafa Bakçepinar`i arayarak Türk Silahli Kuvvetlerinin ülke yönetimine el koydugunu ve kendisinin de sikiyönetim garnizon komutani oldugunu belirtilerek Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve Ilçe Kaymakamlarinin gözaltina alinmasina karar verdigini belirterek Türk Ceza Kanunu`nun 309`uncu Maddesindeki Anayasayi Ihlale Tesebbüs ve Türk Ceza Kanunu`nun 312`inci Maddesindeki Cebir ve Siddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyetini Ortadan Kaldirmaya ve Görevlerini Yapmasini Kismen veya Tamamen Tesebbüs ettigi, bu nedenle; Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutani Tugamiral Nejat Atilla Demirhan ve bununla birlikte bu suçlara istirak eden tüm kisilerin CMK`nin 90-91 ve devami maddeleri geregince gözaltina alinmasina ve gözaltina alinan kisilerin Cumhuriyet Bassavciliginda hazir edilmesi rica olunur."

ISTE DARBE GIRISIMINE ATANAN ISIMLER

Istanbul ve Ankara`daki darbe girisimini planlayanlarin, çogunlugu Jandarma Genel Komutanligina bagli birliklerde olmak üzere farkli askeri birlik ve yurtdisi askeri ateseliklerde görev alacak yeni isimlerin yer aldigi bir atama listesini olusturdugu belirtildi.

Askeri kaynaklardan alinan bilgiye göre, darbe girisimini planlayan bir süre önce görevden alinan Genelkurmay Adli Müsaviri Albay Muharrem Köse baskanligindaki grupta, Albay Mehmet Oguz Akkus, Binbasi Erkan Agin, Yarbay Dogan Uysal, Yarbay Derya Yaman, Albay Erhan Ermisoglu, Albay Seyfi Bulduk, Yarbay Hasan Saban, Üstegmen Serdar Çamiçi, Üstegmen Akif Us, Yarbay Ali Müjdat Eski, Yarbay Ugur Aydin, Binbasi Kurtulus Kaya, Üstegmen Ilyas Damarseçkin, Üstegmen Ismail Mingir, Tegmen Mehmet Sadik Özgüven, Yüzbasi Sefa Mumcu, Üstegmen Harun Birol Mert, Yarbay Ugur Irici, Üstegmen Turan Özen, Üstegmen Abdürrahim Özkan, Üstegmen Süleyman Ülker, Tegmen Süleyman Çelebi, Albay Naci Akdemir, Binbasi Ali Koçyigit, Üstegmen Halil Ibrahim Disçi, Üstegmen Saadet Us, Üstegmen Abdullah Avlik, Albay Ferhan Kuscan, Albay Bülent Çolak, Albay Haluk Kamil Yavuz, Üstegmen Zafer Ögretici, Üstegmen Hamit Can Yüksel, Üstegmen Ayhan Dogan, Üstegmen Arif Bakir`in da aralarinda bulundugu 37 asker yer aldi.

YAKLASIK 400 KISILIK ATAMA LISTESI 

Grubun darbenin basarili olmasi halinde bazi askeri görevler için atama listesi hazirladigi kaydedildi.

Yaklasik 400 ismin yer aldigi listede, atamalarin çogunlugunun Jandarma Genel Komutanligina bagli birliklere oldugu ögrenildi. Atama yapilmasi planlanan görevler arasinda Hava Kuvvetleri Komutanligina bagli birlikler ile yurtdisindaki askeri atesliklerin de yer aldigi belirtildi.

Ayrintilar geliyor...

AK SARAY`IN ETRAFINDAKI TANKLAR VURULDU

Ankara`da Cumhurbaskanligi Sarayi yakinindan dumanlar yükseldi. Saray`in yakinindaki tanklarin vuruldupu belirtilirken, bombalama sonucu 5 kisinin hayatini kaybettigi ögrenildi.

ÇANKAYA KÖSKÜ`NE ÇIKAN YOLLAR KAPATILDI

Hava Kuvvetleri Komutanligi ile Genelkurmay Baskanligi nizamiyeleri arasindaki yol, büyüksehir belediyesi kamyonlariyla kapatildi. Güvenlik çemberine alinan Çankaya Köskü ve Basbakanlik Resmi Konutu`na çikan tüm yollar kapatildi.

HELIKOPTER DÜSÜRÜLDÜ

TÜRKSAT`in Gölbasi`ndaki tesislerine askeri helikopterlerle saldirmisti. Alinan bilgilere göre O helikopter düsürüldü.

TRT`de darbeciler tarafindan yayimlatilan korsan bildirinin ardindan TÜRKSAT tarafindan televizyon yayininin kesilmesi üzerine, TÜRKSAT`in Gölbasi`ndaki tesislerine askeri helikopterlerle saldiri yapilmisti. Alinan bilgilere göre saldiriyi gerçeklestiren o helikopter düsürüldü.

 

Odatv.com