1 Temmuz`da e-reçete uygulamasi basliyor

1 Temmuz`da e-reçete uygulamasi basliyor

SGK, 1 Temmuz itibariyla tüm Türkiye`de e-reçete uygulamasina geçiyor. Ilaçtaki israfin önüne geçmek için atilan bir diger adim ise muadil ilaç uygulamasi olacak.

SGK, 1 Temmuz itibariyla tüm Türkiye`de e-reçete uygulamasina geçiyor. Ilaçtaki israfin önüne geçmek için atilan bir diger adim ise muadil ilaç uygulamasi olacak.

Altyapisi tamamlanan yeni çalismaya göre, doktor MEDULA sistemi üzerinden gönderecegi e-reçeteye ilacin ismini bile yazsa, eczanedeki bilgisayarda sadece etken madde görünecek. Eczaci, muadil ilaçlardan düsük maliyetli olani tercih edecek. Uygulamaya, ilaç firmalari karsi çikiyor. Pek çok ilacin, biyoesdegerliklerini kanitlayamadigi için Saglik Bakanligi tarafindan piyasadan kaldirildigina dikkat çekiyor.

Zaman gazetesinin haberine göre SGK`nin altyapisini tamamladigi sistem, kamu ve özel hastaneler ile aile hekimligi kanaliyla isleyecek. Doktor MEDULA sistemi üzerinden gönderecegi e-reçeteye ilacin ismini yazsa bile eczaci sadece bilgisayarda etken maddeyi görecek. Eczaci, ayni etkiyi gösteren ilaçlardan düsük maliyetli olani tercih edecek. Bu sistem en çok vatandasa yarayacak. Zira SGK, mevcut durumda firmalara, vatandasin aldigi ilacin muadili olan daha düsük fiyatli ilaca göre ödeme yapiyor. Bu ise vatandasin cebinden daha fazla para çikmasina yol açiyor.

Örnegin ayni etken maddeli ilaçlarin en ucuzu 10 lira ise SGK bunun en fazla yüzde 15`ini yani 11,5 lira ödüyor. Eger doktor vatandasa ayni etken maddeli grubun 20 liralik yüksek fiyatli ilacini yazmissa aradaki farki vatandas cebinden çikiyor. Çogu kez vatandas hekimin yazdigi ilaca itiraz etmiyor. Yeni dönemde doktor hangi ilaci yazarsa yazsin, eczaci etken maddesi ayni olan ve daha ucuz olan ilaci verecek.

Tüm Eczaci Isverenler Sendikasi`nin (TEIS) "Ilacin etkisi ticari isminden degil, etken maddesinden gelmektedir." açiklamasi da yeni düzenlemeyi dogruluyor. TEIS`in hazirladigi rapora göre, düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde etken madde yazilimi ilaç harcamalarini yüzde 20 azaltir. Raporda su ifadelere yer veriliyor: "Ilaç firmalarinin, hekimler üzerindeki baskisi kalkar. Hekimler reçete yazarlarken ticari isme mahkum olmaz. Ilaç firmalarinin promosyon vb. çalismalari çok azalacagi için gereksiz ilaç yazilimi ve tüketimi azalir. Ilaç pazarindaki etkinligi azalan yerli ilaç sanayisi olumlu katki görür."

ILAÇ FIRMALARI ETKEN MADDENIN YAZILMASINA KARSI

Türkiye`de faaliyet gösteren uluslararasi ilaç firmalari ise, `etken` madde yazilmasina karsi çikiyor. Firmalar, esdeger ilaçlarin orijinal ilaçla ayni etken maddeyi ayni miktarda içermesi, ayni formülasyonda olmasi (tablet, kapsül veya ampul seklinde) ve hasta üzerinde ayni etkiyi yapmasi gerektigini vurgulayarak, bunun yeni dönemde ciddi sikintilara sebep olacagini savunuyor. 20 yil öncesine kadar, ayni miktardaki etken maddenin ayni etkiyi gösterdigi ve bu anlamda esdeger oldugunu kabul edildigini belirten Arastirmaci Ilaç Firmalari Dernegi (AIFD) yetkilileri, "Ancak bugün jenerik ilaçlara ruhsat vermek için, ilacin vücutta dagilimi(biyoesdegerlilik) ve birikiminin (biyoyararlanim) de orijinal ilaçla ayni oldugunun kanitlanmasi gerekiyor. Türkiye`de geçmiste jenerik olarak satis ruhsati almis pek çok ilaç, biyoesdegerliliklerini kanitlayan çalismalar sunamadiklari için Saglik Bakanligi tarafindan piyasadan kaldirilmistir." açiklamasini yapiyor.

AIFD, ayni etken maddeyi tasidigi belirtilen esdeger ilaçlari orijinal ilaçlarin geçtigi süreçlerden geçerek ruhsat almalari gerektigi yönünde görüslerin halen tartisildigini aktariyor. Türkiye`de ilaç en fazla aile hekimleri tarafindan yaziliyor. SGK verilerine göre Türkiye`deki doktorlarin beste birini kapsayan aile hekimleri ilaçlari yüzde 50`sine yazarken bu ilaçlarin devlete maliyeti 7 milyar lirayi buluyor.