Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

`Teröristleri birakmamizi Hükümet istedi`

`Teröristleri birakmamizi Hükümet istedi`

Habur rezaleti sirasinda Diyarbakir Bassavcisi olan Durdu Kavak ?Hükümet, savcilarin sinir kapisina giderek teröristlerin ifadelerinin orada kurulacak bir mekanda alinmasini ve serbest birakilmalarini talep etti? dedi.

 "Teröristleri birakmamizi Hükümet istedi"

Habur rezaleti sirasinda Diyarbakir Bassavcisi olan Durdu Kavak “Hükümet, savcilarin sinir kapisina giderek teröristlerin ifadelerinin orada kurulacak bir mekanda alinmasini ve serbest birakilmalarini talep etti” dedi.

Kandil ve Mahmur`dan gelen PKK`lilarin Habur`daki çadir mahkemesinde sorgulanarak serbest birakilmalari sirasinda Diyarbakir Bassavcisi olan Durdu Kavak itiraflarda bulundu. Kavak ifadesinde, “Hükümet, savcilarin sinir kapisina giderek teröristlerin ifadelerinin orada kurulacak bir mekanda alinmasini ve serbest birakilmalarini talep ediyordu`` dedi. Habur olayini anlatan Kavak sunlari söyledi:

"BIZDEN GÖZÜKÜRSEN YÜKSELIRSIN"
2006`da Diyarbakir`a bassavci olarak atandim. Avukat Gürler Dursun, beni ziyaret etti. ‘Biz bakanlikta etkin olmaya basladik, bizden gibi gözükürsen hizli yükselirsin` dedi. ‘Böyle bir istegim ve talebim yok` dedim. Diyarbakir`a gittigimde dönemin HSYK Baskanvekili Celal Altunkaynak`a savcilari degistirmesini, Eyüp Mutlu`yu Bassavcivekili olarak atamalarini istemistim. Mutlu, Bassavcivekili olarak atandi. Bir süre sonra özel yetkili savcilarin kendisinden çok Ahmet Karaca`yi dinlediklerini söyledi. Bir gün sonra da Gürler Dursun yanima gelerek, ‘Buradaki arkadaslara sorun çikariyormussun, senin için iyi olmaz` dedi. Çok üsteleyemedim çünkü yillar içerisinde adam ne söylediyse oldu.

"OKUR TUTUKLAMA ISTIYORDU"
 Bu arada Habur olayi (Ekim 2009) oldu. HSYK, Diyarbakir`daki özel yetkili savcilarin Habur Sinir Kapisi`na giderek teröristlerin ifadelerinin orada alinmasina karsi çikiyor, ifadelerin Diyarbakir`da alinmasini ve tutuklanmalarini istiyordu. Hükümet ise, savcilarin sinir kapisina giderek teröristlerin ifadelerinin orada kurulacak bir mekanda alinmasini ve serbest birakilmalarini talep ediyordu. Ibrahim Okur da hükümetin aksine, ifadelerin Diyarbakir`da alinmasini ve tutuklanmalarini istiyordu.

"HÜKÜMET ISTEDI, BEN GÖNDERDIM"
Hükümet, savcilarin Habur Sinir Kapisi`na gitmesini talep edince, savcilar benim talimatimla Habur`a gitti. Ifadeler sonrasi savci Ahmet Karaca beni arayarak, 25 teröristin kendi rizasi ile teslim oldugunu 5`inin ise örgüt adina görüsmeler yapmak amaciyla geldigini, hepsini tutuklamaya sevk etmek istedigini söyledi. O zaman Karaca ve Okur`un ayni niyette oldugunu ve birlikte hareket ettigini sezdim. Karaca`ya 25 kisiyi serbest birakmasini, 5`ini ise tutuklamaya sevk etmesini söyledim.
25 kisi serbest birakildi. 5 kisi ise mahkemede ifadelerini degistirince serbest kaldi. Bu olaydan sonra bu sahislara karsi daha dikkatli davranmaya basladim.



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli