Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Tevfik Göksu İBB’i İtham Etti

Tevfik Göksu İBB’i İtham Etti

Esenler Belediye Başkanı ve İBB Ak Parti Grup Başkanvekili Sayın Tevfik Göksu, İBB'yi Kirazlı ve Tuzla metro hatlarının ihalelerini tasfiye etmekle itham etti.

 

Haber/ Mustafa SİVİŞ

Geçtiğimiz günlerde CNN Türk canlı yayınında Ahmet Hakan'ın ve konukların sorularını yanıtlayan İBB Ak Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, İBB'nin Kirazlı ve Tuzla metro hatları için yurtdışından kredileri kullanmasına rağmen ihaleleri tasfiye ettiğini belirtti. 

Geçtiğimiz aylarda İBB'nin bu iki metro hattı inşaatını 2023'de açacağını belirtmesine rağmen iptal ettiğini belirten Sayın Göksu, sözü edilen tasfiyelerin yüklenici firmalar tarafından yapıldığını ve İBB'nin bunu istemediğini hiç belirtmedi.. 

İşin Aslı

İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu tarafından yapılan açıklamaya göreyse Pendik-Kaynarca-Tuzla ve Kirazlı-Halkalı metro hatları ihalelerinin İBB'nin istememesine rağmen yüklenici firmalar tarafından tek taraflı fesih edildiğini belirtmişti. Ayrıca İmamoğlu, müteahhitlerin İBB'nin değil Kamu İhale Kanunun gereğini yerine getirdiklerine de değinmişti. İmamoğlu yüklenici firmaların son zamanlarda projeleri yavaşlattığını ve bir ilerleme kaydetmediklerini de ifadelerine eklemişti. İmamoğlu açıklamalarında, finansmanları büyük ölçüde gerçekleşmiş her iki hat için de tekrardan ihale sürecinin ivedilikle başlatılacağını belirtmişti. 

Genelgeye Göre

 CNN canlı yayınında İBB'yi metro inşaatı ihalelerinin tasfiyesiyle itham eden Sayın Göksu, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelge çerçevesinde yüklenici firmaların ekonomik dalgalanmalardan ciddi biçimde etkilenmemesi için firmalara tek taraflı çekilme hakkı veren yasal haktan hiç söz etmedi. Tabi ki bu hak eğer projenin hâlihazırda yüzde 15'i tamamlanmamışsa kullanılabiliyor. İhale verilip de finansmanı da sağlandığı halde neden firmalar tarafından belirlenen takvim içerisinde sağlıklı bir ilerleme kaydedilmemesi de bir başka soru işareti..

 

İlgili Haber Linkleri

https://ihale.gov.tr/Duyuru/463/4735_sayili_kanunun_gecici_6_nci_maddesinin_uygulanmasina_iliskin_esaslar_yayimlandi.html

https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonomi/ibbden-tamamlanmayan-metro-hatlari-hakkinda-karar-yeniden-ihaleye-cikilacak-1951182

https://www.ibb.istanbul/arsiv/40405/imamoglundan-durdurulan-metrolar-yaniti-mutea



Anahtar Kelimeler: İBB Tevfik Göksu’ İtham
  • Perşembe 19.4 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli