Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

Tiyatrocular sokakta sabahladi

Tiyatrocular sokakta sabahladi

Sehir Tiyatrolari`ndaki yönetim degisikligini protesto eden tiyatrocular, dün baslayan eylem kapsaminda geceyi Muhsin Ertugrul Sahnesi önünde geçirdi.

Sefa KIDIK

ISTANBUL - Istanbul Büyüksehir Belediyesi Meclis Komisyonu’nda Istanbul Sehir Tiyatrolari yönetiminin sanatçilardan alinarak belediye bürokratlarina devredilmesi kararini protesto etmek için, Harbiye’deki Muhsin Ertugrul Sahnesi önünde toplanan tiyatro oyuncularinin eylemi sürüyor.

Tiyatrocular, bu kez sahnelenen bir oyunda degil, kendi haklari için açik hava sahnesindeydi. Çalinan müziklerle cosan tiyatro oyunculari ve onlari destekleyenler halaylar çekip, karari protesto etti. Geceyi burada geçirecek olan oyunculardan bazilari yanlarinda getirdikleri uyku tulumlarinin içine girerek dinlenmeye çalisti.

DEVLET TIYATROYU DESTEKLER YÖNETMEYE ÇALISMAZ
Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in partisinin Gençlik Kollari Büyük Kongresi’nde yaptigi konusma için, "Çok üzüldüm" diyen tiyatro sanatçisi Cem Davran, "Muhsin Ertugrul Sahnesi’nin kadrolu oyuncusuyum. 1976 yilindan bu yana bu sahnedeyim. Gelenekçilik ise, benden daha gelenekçi yok. Basbakanin sözüne çok üzüldüm. Dünyanin her yerinde devlet sanati destekler. Yönetmeye çalismaz, destek verir. Beni elestirme diyemez. 2012 yilina bu açiklama yakismadi. Düsük kan sekeriyle söylenmis bir söz olarak algiliyorum. Kenan Isik bu hükümet tarafindan atanmis bir yöneticiydi. Onun istifa etmesi bu hükümeti düsündürmelidir" dedi.

SANATÇILAR OLARAK MUHALEFET ETMEYI ÖGRENDIK
"Bu ülkedeki sanatçilar olarak muhalefet etmeyi ögrendik" diye söze baslayan oyuncu Jülide Kural da, "Bugün bu ögrendigimiz muhalefet etmeyi, bugün daha fazla kullanmak ihtiyacindayiz. Bizim halki anlamadigimizi söylüyorlar. Biz her gün halkla bulusuyoruz. Belki bizi alkislayanlarin bir bölümü bu hükümete oy veren insanlar. Basbakanin bizim oyunlarimizi seyretmesini çok isterim. Sanatin dogasi geregi gelenekçilige aykiridir. Ama bizim çalistigimiz insanlar içinde her görüsten insan var. Muhalefetsiz ülke mi olur" diye konustu. (dha)



  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli