Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

TMMOB: Istanbul depreme hazir degil, afet kültürümüz yok

TMMOB: Istanbul depreme hazir degil, afet kültürümüz yok

Istanbul Silivri açiklarinda, 5.8 büyüklügünde meydana gelen deprem Istanbullulara deprem gerçegini bir kez daha hatirlatti. Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi(TMMOB), 'Istanbul Depremi ve Beklenen Tehlikeler' konulu bir basin toplantisi düz

Sibel GÜLERSÖYLER /SÖZCÜ

Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi Istanbul Il Koordinasyon Kurulu; depreme iliskin görmezden gelinen sorunlar, zemin etütleri, yapi denetim sisteminin eksikleri, kentsel dönüsüm projeleri, deprem toplanma alanlari, deprem sonrasi Istanbul trafigi ve acil ulasim yollarinin durumu gibi basliklarin yer aldigi bir toplanti düzenledi.

Toplantida, ulasim yapilari ve köprülerin, dolgu alanlarinin, tarihi eserlerin depremde verecegi tepkinin bilinmemesi, kentsel dönüsüm projelerindeki yanlisliklar, su taskinlarinda yetersizligi açiga çikan altyapi sorunlari, dere yataklarini yerlesime açan imar uygulamalari, imar aflari, afet sonrasi çalismalarin tasidigi soru isaretleri ve deprem bilincinin yeterince yaratilamamasi, Istanbul`un tahmin edilenden öte yikici bir etki altina girecegi aktarildi.

TMMOB Sehir Plancilari Odasi Istanbul Sube Sekreteri Akif Burak Atlar

SEHIR PLANLAMACILARI: HUKUKI OLARAK MÜCADELE ETTIK

ELEKTRIK MÜHENDISLERI: SINIFTA KALDIK

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odasi Istanbul Subesi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Hakki Kaya Ocakaçan, Istanbul'un depreme hazir olmadigini ve altyapisinin kötü denetimlerin de yetersiz oldugunu belirtti. Olasi bir depremde elektrik enerjisi alaninda sinifta kalacagimizin altini çizen Ocakaçan, “GSM operatörleri de sinifta kaldi, internet kazandi” dedi. Ocakaçan, “Büyük yerden gelen emirler ile çogu alan bugün bina doldu. Deprem esnasinda emir büyük yerden gelmiyor, bina çökünce hepimiz altinda kalacagiz” ifadelerini kullandi. Deprem oldugu zaman gözlerin mühendislere çevrildigini ancak sonrasinda uyarilarinin ciddiye alinmamasindan sitem eden Ocakaçan, olasi bir depremde can ve mal kaybinin yüksek olacagini söyledi.

TMMOB Insaat Mühendisleri Odasi Istanbul Subesi Yönetim Kurulu Baskani Nusret Suna

INSAAT MÜHENDISLERI: DEPREM IÇIN SEFERBERLIK BASLATILMALI

Suna, Marmara Depremi'nden sonra sadece 17 Agustos'larda depremi hazirladigimizi belirterek, e devlet üzerinden çikan alanlarin sadece acil durum toplanma alani oldugunu söyledi. Istanbul'da deprem toplanma alani olmadigini ifade eden Suna, Istanbul'un altyapisinin depreme hazir olmadigini belirtti.

TMMOB Makine Mühendisleri Odasi (MMO) Istanbul Sube Baskani Battal Kiliç

MAKINE MÜHENDISLERI: HAZIRLIGIMIZ YOK

TMMOB Makine Mühendisleri Odasi (MMO) Istanbul Sube Baskani Battal Kiliç, depreme hazirliksiz oldugumuz gerçeginin bir kez daha ortaya çiktigini ifade etti. Kiliç, depremden önce dogalgaz, su ve elektrik panolarinin yerini bilmek gerektigini aktardi, esyalarin sabitlenmesinin önemine degindi.

Prof. Dr. Yüksel Örgün Tutay

JEOLOJI MÜHENDISLERI: TEMIZ SU NASIL TEMIN EDILECEK?

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasi Istanbul Sube Baskani ve Istanbul Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Örgün Tutay, depremin her noktada farkli siddette hissedilmesi konusuna degindi. Tutay, “Maslak'ta depremin az hissedilirken Bagcilar'da daha çok hissedilmesinin nedeni kimyasal çürümeden kaynaklaniyor. Benim binamin alti kaya rahat olun diye bir durum söz konusu degildir. Kayitdisi nüfusu ile 20 milyonluk bir sehir olan Istanbul'un acilen yeralti suyu eylem plani yapilmalidir. Deprem esnasinda Istanbulluya temiz su nereden ve nasil temin edilecektir diye sormamiz gerekiyor” dedi.

TMMOB Istanbul Jeofizik Odasi Baskani Erdal Sahan

JEOFIZIK ODASI: AFET KÜLTÜRÜMÜZ YOK

TMMOB Istanbul Jeofizik Odasi Baskani Erdal Sahan, depremde vatandaslarin panik yapmasinin egitimsizlikten kaynaklandigini belirterek, “Deprem öncesinde, deprem aninda ve sonrasinda ne yapacagimizi bilmiyoruz, bu konuda egitimimiz yok ve bu yüzden panik yapiyoruz” dedi. Depremin yüksekliginin 1 puan bile yükselmesinin 35 kat daha fazla hissedilecegini anlatan Sahan, “Afet kültürümüz yok” diye konustu.

Sahan, sosyal medyada dolasan ses kayitlarina da itibar edilmemesi gerektigini belirtti.



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı