Tarih: 11.02.2012 09:38

TOKI fay hatti

Facebook Twitter Linked-in

Van’da depremin üzerinden bir yil geçmesine ragmen hasar tespit raporlari netlesmis degil. On bin orta hasarli ruhsatsiz binaya yikim karari verildigini söyleyen Insaat Mühendisleri Odasi Van Sube Baskani Baran Özaydin, bu yikim kararlarinin TOKI konutlarina ragbeti artirmak için çikartildigini ileri sürdü. Özaydin’a göre vatandaslar bu sekilde TOKI’ye mecbur birakilmak isteniyor.

IMO: YIKIMLAR TOKI IÇIN

Insaat Mühendisleri Odasi (IMO) Van Subesi Baskani Baran Özaydin , TOKI’nin depremin hemen ardindan Van’da  konutlar yapmaya basladigini ve  bunu yaparken de bir emlakçiymis gibi davrandigini söyledi. TOKI’nin  20 bin konut planladigini ancak bunlarin çogunun fay hatlarina  yakin bölgelerde düsünüldügü için itiraz ettiklerini belirtti. Özaydin, TOKI konutlarina ragbeti artirmak için ruhsatsiz orta hasarli binalara yikim kararinin verildigini iddia etti. Özaydin, Van’da binlerce güçlendirmesi yapilabilecek binanin yikildigini, bunun da TOKI evlerinin satilmasi için yapildigini söyledi. Özaydin, Van’da verilen hasar tespit raporlarinin da güvenli olmadigini ileri sürdü. Bir binanin ayni katinda olan yan yana dairelerden birisine  “orta hasar”, digerine de “agir hasar” raporunun verilmesi örnegini veren IMO Baskani, ilk depremden hemen sonra IMO’nun  gönüllü insaat mühendislerinin Van’a  gelerek  hasar tespit çalismalarina katildigini, ikinci depremden sonra ise Valilik tarafindan çalismalardan alindiklarini hatirlatti.

RAPOR KARMASASI

Özaydin, Valiligin hasar tespit çalismalarini yapmasi için protokol imzaladigi Sakarya, Yildiz Teknik ve Istanbul Teknik Üniversiteleri ile ilgili de önemli iddialarda bulundu. Bu üniversitelerin hasar tespit çalismalari sirasinda dogru raporlar vermedigini söyledi. Özaydin, hasar tespit çalismalarinda ODTÜ’nün verdigi raporlarin ise AFAD tarafindan kabul edilmedigini söyledi.  IMO’nun açikladigi raporlarin AFAD Van Il Müdürlügü tarafindan önce yüzde 95 oraninda dogru kabul edildigini, daha sonra yapilan  hasar tespit çalismalari ve açiklanan diger raporlarin ardindan ise IMO raporlarinin dogrulugunun  yüzde 45’e düsürüldügünü ve buna anlam veremediklerini belirtti. Depremin üzerinden bir yil geçmesine ragmen hala birçok binanin hasar durumunun bilinmedigini vurguladi. (VAN)


BAKANLIK BASVURUYU REDDETTI

IMO Van Sube Baskani Baran Özaydin, ruhsatsiz fakat güçlendirilebilir durumdaki binalar  için Bakanliga izin talebinde bulunduklarini ancak kendilerine olumlu bir cevap verilmedigini belirtti. Bu binalarin güçlendirilmesinin bir daire için ortalama 20-25 bin liraya mal olacagini, bir TOKI dairesinin ise 75 bin liraya satildigini ifade eden Özaydin, halkin TOKI dairelerini alacak ekonomik güce sahip olmadigina da dikkati çekti.

FARKLI RAPORLAR VERILDI

DEPREMZEDE Ridvan Kara ise, kendi evinde ilk önce Sakarya Üniversitesinden gelen yetkililerin hasar tespit çalismasi yaptigini ve “az hasarli” raporu verdigini, daha sonra ise Istanbul Teknik Üniversitesinin “orta hasarli” raporu verdigini belirtti. Kara, bu rapora itiraz ettiklerini ve yapilan son hasar tespitinde ise evlerine orta hasar raporu verildigini söyledi. Kara, “Orta hasarli ve ruhsatsiz binalarin  yikilacagi söyleniyor, evimiz yikilirsa ne yapacagimizi bilmiyoruz” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —