Bugün, 4 Temmuz 2024 Perşembe

TOKI`yi aklama raporu mu?

TOKI`yi aklama raporu mu?

AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi ve Samsun Milletvekili Cemal Yilmaz Demir, Samsun`da 13 kisinin ölümüne neden olan sel felaketiyle ilgili hazirladigi raporu MKYK toplantisinda Basbakan Erdogan`a verdi.

AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi ve Samsun Milletvekili Cemal Yilmaz Demir, Samsun’da 13 kisinin ölümüne neden olan sel felaketiyle ilgili hazirladigi raporu MKYK toplantisinda Basbakan Erdogan’a verdi.

AKP’li Yilmaz, dere islah çalismalarinin yeterli olmadigi gerekçesiyle TOKI konutlarinda vatandaslarin öldügünü öne sürdü. Bu açiklamaya tepki gösteren Mimarlar Odasi Genel Baskani Eyüp Muhcu, “TOKI özenle korunuyor” dedi.

MKYK’DE SUNDU

AKP’li Samsun Milletvekili Cemal Yilmaz Demir, temmuz ayi basinda yasanan sel afetine iliskin hazirladigi raporu Basbakan Erdogan’a sundu. Raporu alarak inceleyen Basbakan Erdogan’in, selde magdur olan vatandaslarin yaralarinin sarilmaya devam edilecegini söyledigi öne sürüldü.

TOKI’NIN IHMALI YOK!

Demir’in Basbakan Erdogan’a sundugu sel raporunda ihmaller su sekilde siralaniyor:
“* Daha önce yapilan dere islah çalismalari sirasinda dere yataginin yerinin degistirilmis, yeni yapilan kanal kesiti yeterli olmamis, üstü açik planlanan su kanallarinin üzerleri kapatilmis, selle gelen malzemeler kanalin agzini tikamis ve suyun geçisini engellemistir.

* Engellenen su, taskinlara sebep olmus, binalara ve çevreye zarar vermistir. Burada yapilan TOKI’ye ait binalarin bodrum katlarinda iskan edilen dairelere dolan su can kaybina yol açmistir.

‘DEREDE ADETA BEND OLUSMUS’

* Yilanli Dere içinde, DSI’nin yaptigi sel kapani ile sel tahribati olan alan arasinda geçmiste çöp döküm alani olarak, bugün ise toprak döküm sahasi olarak kullanilan bölgede de derede adeta bent olusmus, bu bendin üzerine kadar su yükselmis, bendin üzerinden asan su burada tahribat yapmis ve yirtilmaya sebep olmustur.

‘ORADA AVM OLMAMALIYDI’

* Selin bir diger tahribata yol açtigi Incirli (Çanakli Çesme) Deresi ise, kenarlari dik dar bir dere yataginda bulunmaktadir. Bu dar alanda dere kanala alinmis, yer yer üzeri kapatilmis, yanlardaki dik yamaçlarda kazi yapilarak alan genisletilmis ve genisletilen alan üzerine maalesef alisveris merkezi (AVM) kurularak hizmete açilmistir.

YOGUN YAGIS ALACAGI BILINIYORDU

* Aslinda Samsun ilimiz dönemsel olarak özellikle mayis-agustos aylarinda yogun yagis almaktadir. Bunun neticesinde islah edilmemis ya da yatagi degistirilmis dereler gelen suyu tasiyamamakta çevreye zarar vererek denize ulasmaktadir.”

‘TOKI IRMAK YATAGINDA’

AKP milletvekilinin hazirladigi raporda dile getirilen ihmaller, daha önce TMMOB tarafindan hazirlanan raporlarla kamuoyuna sunulmus ve felakette ihmali olan kisi ve kurumlar isaret edilmisti. AKP’li Yilmaz’in raporundan sonra tekrar görüstügümüz Mimarlar Odasi Samsun Sube Baskani Selami Özçelik, sel felaketindeki ihmal ve hatalari bir kez daha siraladi.

Hazirlanan raporda TOKI’nin sorumlulugu olmamasini elestiren Özçelik, dere islah çalismalarinin gerektigi gibi yapilmadigini ifade etti. Özçelik, “TOKI’nin irmak yataginda oldugu çok açik” dedi.

‘DERE YATAGI DEGISTIRILDI’

Özçelik sunlari söyledi: “Sel felaketinden önce Devlet Su Isleri (DSI) tarafindan islah çalismalari yapilarak dere yatagi degistirildi. Eski dere yatagina da TOKI konutlari yapildi. DSI, islah çalismalari sirasinda açik kanal yapti ancak daha sonra Samsun Büyüksehir Belediyesi bu alanin 120 metrelik kismini, Karayollari da yol yapimi sirasinda yine kanalin belli bir kismini kapatti. Selle beraber tasan su, derenin eski yatagina yani TOKI konutlarinin oldugu bölgeye gitti ve ölümler yasandi.”

BELEDIYELER DE SORUMLU

“O bölgenin bir yandan Mert Irmagi’nin taskin sahasi diger yandan da Yilanli Dere Irmagi’nin dere yatagi olmasi nedeniyle TOKI’nin oradaki varligi kesinlikle kabul edilemez” diyen Özçelik, belediyelerin de ihmalde sorumlulugu oldugunu kaydetti. Özçelik sunlari kaydetti: “Ne yazik ki sel sirasinda su yatagini bularak TOKI konutlarinda birçok insanin ölümüne neden oldu. Samsun Büyüksehir Belediyesi ve Canik Belediyesi, TOKI buraya konut yapmadan önce bu bölgeyi imara açmisti. Canik Belediyesinin israriyla da TOKI buraya konut yapti. Bu acilardan gerekli dersler çikarilmali. Dere yatagina mutlak taskin yatagi yapilmali, islah çalismalari gerektigi sekilde yerine getirilmeli, derelerin üstü kapatilmamali ve islah yaptiginiz derenin düzenli olarak temizligini yapmalisiniz.”

‘TOKI ÖZENLE KORUNUYOR’

Mimarlar Odasi Genel Baskani Eyüp Muhcu da, hazirlanan raporun, hatayi kabul ettigini söyledi. Muhcu, “Bas sorumlu TOKI’dir. Kimi gerçekler dile getiriliyor olsa da, iktidarin biricik kurumu olan TOKI’nin, sinirsiz ve özenle korundugunu görüyoruz” dedi.

Bu raporla dere yatagina bina yapildiginin kabul edildigini ifade eden Muhcu, “Basbakan Erdogan ve Bakan Bayraktar’in bölgeyle ilgili yapilan açiklamalari yalanlamalarina ragmen hata kabul edilmis oluyor. Dogaya yapilan müdahale, sel riskini davet etmistir, bu dogru. TOKI’nin oradaki varligi da yanlistir” dedi. Muhcu, “Bu raporda da, TOKI’ye elestiri, iktidara elestiri seklinde anlasildigi ortaya çikmakta ve buna tahammül edilememektedir” dedi. (Istanbul/EVRENSEL)



  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı