Tarih: 01.01.2018 00:00

Tomanin içindeki suda ne vardi?

Facebook Twitter Linked-in

Dün yine Istanbul`da uzun bir gece yasandi...

Gezi Parki`na müdahalede bulunan polis yine yogun olarak biber gazi, gaz bombasi ve TOMA`lardan tazyikli su sikarak Gezi Parki için direnenleri uzaklastirmaya çalisti. Bu sirada sosyal medyada dolasan ve tazyikli suya maruz kalan yurttaslarin fotograflarinda vücutlarinda kabarciklar oldugu görüldü. Iste o kabarciklar yaratan suyun içine katilan madde ortaya çikti. Oleoresincapsicum yani OC biber gazi.

Ajanslardan geçen fotograflarda polisin TOMA aracinin içine 10 litrelik bidonlardan biber gazini bosalttigi görülüyor. Bugün açiklama yapan Istanbul Valisi Avni Mutlu ise açiklamasinda TOMA`dan sikilan suyun içinde kimyasal madde olmadigini sadece ilaçli su oldugunu söyledi.

Hürriyet`ten Buse Özel`e açiklama yapan Istanbul Tabip Odasi Genel Sekreteri Ali Çerkezoglu, "TOMA`lardan sikilan suyun farkli bir su oldugu açiktir. Hekimler olarak endiseliyiz." dedi.


Ali Çerkezoglu dün gece görülen vakalarla ilgili sunlari söyledi:


Farkli bir su

Alerjik reaksiyon oldugu açik, daha öncekilerden farkli olarak suyun temas ettigi yüzeylerde alerjik reaksiyon olusuyor. Dün aksam onlarca kisi tespit ettigimiz suya maruz kaldiklarinda en az 2 saat süren bir alerjik reaksiyona maruz kaldilar yanik hissi veren ve elbiseleri çikarmadiklari sürece süren bir etkisi var. Iki saat sonra sonlaniyor.

 

Dünyada denenmedi


Bunu su anda bizim tespit etmemiz mümkün degil. Bunu yetkililerin açiklamasi gerekiyor. Içinde ne kullanildigi, yasal midir, uluslararasi normlara uygun mudur.

 

O suyun içinde ne var

Polisin dün TOMA araçlarindan siktigi ve suyla karistirilan solüsyonun ne oldugu ortaya çikti. Internetten pazarlanan ve 10 kg.`lik bidonlarda satilan solüsyonlarin içeriginde oleoresincapsicum yani OC biber gazi var. Ürünün internet sitesinde Istanbul`da üretildigi sadece kurumsal ve satin almaya yetkili sirket, kamu, asker, polis ve jandarma gibi güvenlik güçlerine satildigi seklinde uyari bulunuyor. Oleoresincapsicum isimli madde ciltte yanma, tahris, kizarikliga neden oluyor. Çok yüksek miktarda gazla temas edilmesi halinde deride yaniklar olabiliyor.

Sikilan gazin türü ile ilgili de bir bilgimiz yok çok ciddi riskler tasiyor artik onbinlerce gaz fisegi kullanildi ve buna maruz kalanlarda nasil etki yaptigi tibben denenmemistir. Bu miktarda, bu kadar bol, bu kadar sinirsizca biber gaz reva midir. Bu kadar yogun kullanilmasi ve 20 gün boyunca buna araliksiz maruz kalinmasi insanlar üzerinde nasil etki yapar bilmiyoruz. Bu konuda endiseliyiz hekimler olarak.

 

Ücretsiz solunum testi

Türk Toraks Dernegi Genel Sekreteri Doç. Dr. Hikmet Firat da, dernek olarak ücretsiz solunum testi yaptiklarini ve gaza maruz kalan herkesin solunum testi için basvurmasi gerektigini belirtti.

Doç. Dr. Firat, biber gazinin uzun dönem kullaniminda hiçbir saglik sorunu olmayan insanlarda dahi solunum yetmezligine ve ölüme neden olabilecegine dikkat çekti. Ayrica biber gazi fiseginin yakindan ateslenmesinin çok tehlikeli oldugunu açiklayan Firat, ciddi yaniklar ve alerjik reaksiyon ortaya çikardigini açikladi.

 

OC ve CS gazi böyle etki ediyor

Emniyet Müdürlügü`nün Türk Tabipler Birligi`ne yaptigi açiklamaya göre eylemlerde OC ve CS gazi kullaniliyor. Peki bu gazlar solunum sistemi, kardiyovasküler sistem, göz, deri üstünde ne gibi etkilere sahip.

OC (OLEORESINCAPSICUM BIBER GAZI)

ve CS (CHLOROBENZYLIDENEMALONONITRILE)’nin saglik üzerindeki etkileri

Solunum sistemi üstünde: CS’e bagli olarak burun akintisi, hapsirma, öksürme, nefes darligi, akciger ödemi, tüm gazlara bagli farenjit, trakeit, astim atagi,

Kardiyovasküler sistem üstünde: CS’e bagli hipertansiyon, tüm gazlara bagli kalp yetmezligi, beyin kanamasi,

Göz üstünde: OC’ye bagli göz yasarmasi, yanma, agri, kornea ödemi, göz ülserleri,
 
Deri üstünde: CS’e bagli kizariklik, sislik, yanma, bül (deride kabarcik), tüm gazlara bagli cilt hastaligi olanlarin bulgularinin agirlasmasi,

Sindirim sistemi üstünde: CS’e bagli tükrük artisi, karaciger hasari, tüm gazlara bagli yutkunma güçlügü, agrili yutkunma,

Sinir sistemi üstünde: Tüm gazlara bagli ajitasyon, anksiyete, histerik reaksiyon, panik atak gibi etkileri va

Bulanti yaratan gaz var midir?

Evet, DM (chlorodihydrophenarsazine) daha az kullanilan bir ajan olup bulanti-kusma ve ishal yaratabilmektedir.


Göz yasartan gazlarin uzun dönemde kalici etkileri var mi?

Gözlerde katarakt, glokom, akcigerde astim ve onun bir alt grubu olan RADS (Reaktif  Havayolu Disfonksiyonu Sendromu), alerjik dermatit, mutajenik ve karsinojenik etkiler çalismalarda gösterilmistir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —