?Torba`nin talihlileri

?Torba`nin talihlileri

Torba kanunun içine yine son dakikada sürpriz bir madde eklendi. Bu madde ile, yarginin özellestirme kararlari by-pass ediliyor ve son sözü söyleme hakki Bakanlar Kurulu`na veriliyor. Bu maddeden geçmiste yargi karari ile iptal edilen Tüpras`in yüzde 14.7

Bazi üst kurul baskanlarinin görev süreleri ile özellestirme davalarinda ‘imkânsizlik’ halinde mahkeme kararlarinin uygulanmayabilecegini öngören torba kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalasti. Torba yasaya son dakika sürprizi ile özellestirme uygulamalarina yönelik açilan davalarda, ihaleyi kazanan yatirimciya devrin ardindan iptal karari verilmesi sebebiyle olusacak fiili imkânsizlik karsisinda geri dönülemeyecek bir yapinin ortaya çikmasi halinde Bakanlar Kurulu’nu yetkili kilan bir madde de eklendi. Bu karar ile geçmiste satisi yapilan ancak mahkeme karari ile islemi durdurulan özellestirmelerde Bakanlar Kurulu “Devam” diyebilecek.

Canikli: Devlet zararli çikiyor

AK Parti Grup Baskan Vekili Nurettin Canikli, bir özellesmeden yillar sonra yarginin iptal karari verebildigini, bu durumda devletin büyük bir zararla karsi karsiya kalabildigini söyledi. Özellestirilen yere büyük miktarda yatirim da yapildiktan sonra onun devlet tarafindan geri alinmasinin mümkün olmadigini ifade eden Canikli, geçmis hükümetlerde de bu yöndeki yargi kararlarinin Bakanlar Kurulu ve Özellestirme Kurulu kararlariyla uygulanmadigini örneklerle anlatti.

Piyango vuran özellestirmeler

Danistay’in kamu menfaati bulunmadigi gerekçesiyle iptal ettigi özellestirmeleri mesrulastiracak yasa maddesi geçen yil da gündeme gelmis ancak TBMM’de kabul edilmemisti. Tasariya eklenen maddeyle Özellestirme Idaresi Baskanligi (ÖIB), Danistay’in özellestirmelerini iptal ettigi Seydisehir Eti Alüminyum, Tüpras’in yüzde 14.76’lik hissesi, SEKA Balikesir ve Kusadasi Limani için açilan davalardan siyrilmis olacak. Danistay tarafindan iptal edilmesine ragmen, hükümetin af paketine ekledigi özellestirmelerle ilgili süreçler söyle:

1) Tüpras: ÖIB, Özellestirme Yüksek Kurulu’nun kamuya açiklanmayan bir kararini dayanak alarak Tüpras’in yüzde 14.76’sini, kurumun tamaminin özelles- tirmeye çikilmasindan 6 ay önce, baska hiçbir araci kurulusa haber vermeden Global Menkul Degerler araciligiyla, yaklasik 1 yil önce vefat eden Israilli isadami Sami Ofer’e ait 6 fona, o günkü borsa degerinin yüzde 8 altinda fiyata satti. Danistay 2005’te yapilan islemi iptal etti ve hisselerin geri alinmasini istedi. 6 ay sonra Tüpras’in kalani özellestirildigi fiyat üzerinden yapilan hesaplamada kamunun 750 milyon $ zarar ettigi hesaplandi.

2) Seydisehir Eti Alüminyum: Mehmet Cengiz’e Haziran 2005’te pesin 290 milyon dolara verildi. Cengiz’e, Eti Alüminyum ile beraber Oymapinar santralinin da verildigi ve bu santral için bir bedel alinmadigi ortaya çikinca Danistay, satisi 2007’de iptal etti. Enerji Bakani Taner Yildiz, iade edilmeyen Eti Alüminyum’da, Oyma- pinar üzerinden kamunun 268 milyon TL zarar ettigini açiklamisti.

3) Seka Balikesir: ÖIB, 51.2 milyon dolarlik degeri olan SEKA Balikesir Kagit Fabrikasi’ni 1.1 milyon dolara Yeni Safak gazetesinin sahibi Albayrak ailesine verdi. Bursa 2. Idare Mahkemesi satisi iptal etti, Danistay da karari ‘yerindedir’ diyerek onadi.

4) Kusadasi Limani: 2003’te yapilan ihalede Ihale Komisyonu, birinci olan sirket ödeme yapamazsa ihalenin iptal edilmesine karar verdi. Ancak ihale onanmadi ve ÖYK, karari degistirerek ikinci sirada olan Sami Ofer-Mehmet Kutman ortakligini siralamaya soktu. Limas ödemeyi yapmayinca, liman Ofer-Kutman’a kaldi. Danistay ihaleyi iptal etti.

vatan