Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Trafik sigortasina zam geliyor

Trafik sigortasina zam geliyor

Hazine, trafik sigortasinda tavan fiyat uygulamasinda sigortacilara tanidigi aylik yüzde 1`lik fiyat artisini, eylül ayindan itibaren yüzde 1.5`e çikardi. Geçtigimiz 4 ayda yüzde 4 artan fiyatlar, eylülden itibaren sene sonuna kadar yüzde 6 daha artacak.

Trafik sigortasina zam geliyor

Hazine, trafik sigortasinda tavan fiyat uygulamasinda sigortacilara tanidigi aylik yüzde 1’lik fiyat artisini, eylül ayindan itibaren yüzde 1.5’e çikardi. Geçtigimiz 4 ayda yüzde 4 artan fiyatlar, eylülden itibaren sene sonuna kadar yüzde 6 daha artacak. Böylece, toplam fiyat artisi yüzde 10’u bulacak.

Hürriyet Gazetesi yazari Noyan Dogan bugünkü yazisinda trafik sigortasina yapilacak zammi yazdi. Iste Dogan’in yazisinin ilgili bölümü:
Trafik sigortasinda, fiyatlar, aralik ayina kadar yüzde 6 artacak, sene sonuna kadar toplam fiyat artisi, yüzde 10`u bulacak. Bu giristen sonra gelelim konunun detayina. Malum, 12 nisanda, trafik sigortasinda yapilan düzenleme ile Hazine, araç gruplarina, sürücülerin hasar geçmisine ve illere göre sigorta sirketlerinin alacagin en yüksek fiyatlari belirledi ve böylece, trafik sigortasinda tavan fiyat uygulamasina geçildi.

AVAN UYGULAMASI

Tavan fiyat uygulamasinin baslamasi ile birlikte trafik sigortasinda fiyatlar yüzde 30`lar seviyesinde ucuzladi, bazi araç gruplarinda indirim orani yüzde 40`lara kadar çikti; hatta büyük sehirlerde hasar maliyetleri hesaba katildiginda indirim yüzde 60`i buldu. Tavan fiyat uygulamasinda primler sürücülerin hasar geçmislerine göre tespit edildi ki, trafik sigortasinda fiyatlar, ‘hasarsizlik kademesi` adi altinda 7 basamaktan olusan sisteme göre belirleniyor. 4. kademe, prim artirim ve indirimi içermeyen, ilk kez trafige çikacak olanlarin kademesi. Bir anlamda trafik sigortasina giris kademesi ve tavan fiyatta da tüm primler bu kademeye göre belirleniyor. Hasarsiz geçen her yil bir kademe artiyor, 5-6 ve 7. kademeye kadar çikiliyor. Tavan fiyatta, 5. kademedeki sürücüye yüzde 15, 6. kademedeki sürücüye yüzde 30, 7. kademedeki sürücüye ise yüzde 45 indirim uygulaniyor. Neye göre? 4. basamaga göre. Hasar yapildigi her yil için de kademe düserek, 1. kademeye kadar iniliyor. Eger bu hasar maddi ise bir kademe iniliyor; yok ölümlü ve yaralanmali bir kaza ise iki basamak iniliyor. Tavan fiyatta 3. kademedeki sürücüye yüzde 50, 2. kademedeki sürücüye 100 ve 1. kademedeki sürücüye yüzde 150 prim artirimi uygulaniyor; tabi yine 4. basamaga göre.


AZAMI PRIMLER

Su bilgiyi de paylasayim, tavan fiyat uygulamasi basladiginda 4. basamakta azami primler; otomobillerde 807 lira, kamyonetlerde bin 055 lira, kamyonlarda 2 bin 258 lira, motosikletlerde 329 lira, minibüslerde bin 418 lira, otobüslerde 5 bin 7 lira olarak açiklandi. Hem illere hem de hasarsizlik indirimi ve artirimina göre primler de 4. basamaktaki bu fiyatlara göre belirlendi. Bu çerçevede de örnegin, Istanbul`da en az 3 yil hasar yapmayan sürücü için tavan fiyat 470 lira, son bir yilda en az üç kaza yapan sürücünün tavan primi ise 2 bin 139 lira olarak belirlendi.

FIYAT ARTISI NE GETIRECEK

SIMDI gelelim, trafik sigortasinda fiyat artisina. Nisan ayinda tavan fiyat uygulamasina yönelik yapilan düzenlemede bir detay vardi; özellikle tüketiciler tarafindan gözden kaçti. Hazine, sigorta sirketlerine, 4. basamaktaki azami primleri, mayis ayindan itibaren, her ay yüzde 1 artirma hakki tanidi. Buna göre de mayis, haziran, temmuz ve agustos olmak üzere geçtigimiz 4 ayda trafik primleri yüzde 4 artti. Iste Hazine, geçtigimiz günlerde bu yüzde 1`lik zam oranini, eylül basindan itibaren yüzde 1.5`e çikardi. Daha açik bir anlatimla; sigorta sirketleri, 1 Eylül`den itibaren, trafik primlerini sene sonuna kadar aylik yüzde 1.5 artiracak. Bu da önümüzdeki 4 ayda, trafik primlerine yüzde 6 artis olarak yansiyacak. Geçtigimiz 4 ayda fiyatlar yüzde 4 artmisti, sene sonuna kadar da yüzde 6 artacak ve sonuçta tavan fiyat uygulamasinin basladigi nisan ayindan sene sonuna kadarki 8 ayda primler yüzde 10 artmis olacak. Peki, bu artis, fiyatlara nasil yansiyacak? Örnegin, otomobillerde, 807 lira olan 4. basamaktaki prim, agustos sonuna kadar 839 liraya (ayda yüzde 1 artistan 4 ayda yüzde 4 artis) çikti, sene sonunda ise azami prim 890 liraya yükselecek. Tabi, bu artis her araç grubuna, her ile ve her hasar kademesine göre degisecek.



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli