Bugün, 13 Mayıs 2024 Pazartesi

Trafik Güvenliği Kongresi'ne Çağrılmayan STK'lardan Tepki

Trafik Güvenliği Kongresi

Polis Akademisi Trafik Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen "II. Uluslararası Trafik Güvenliği Kongresi" ne davet edilmeyen Trafik paydaşı STK'lar dan ortak bir basın açıklaması yaparak, tepki gösterdi.

Polis Akademisi Trafik Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen "II. Uluslararası Trafik Güvenliği Kongresi" ne davet edilmeyen Trafik paydaşı STK'lar, Fahri Trafik Müfettişleri Derneği,  Trafikte Ortak Akıl Derneği ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ortak bir basın açıklaması yaparak, tepki gösterdi.

Polis Akademisi Trafik Enstitüsü Müdürlüğü tarafından İstanbul'da l7-2O Kasım 2022 tarihlerinde "II. Uluslararası Trafik Güvenliği Kongresi" düzenlenecek.

Kongreye, Trafik paydaşı bazı STK'lar davet edilmedi.

Fahri Trafik Müfettişleri Derneği,  Trafikte Ortak Akıl Derneği ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ortak bir basın açıklaması yaparak, kendilerinin trafik güvenliği kongresine davet edilmemelerine tepki göstererek "Trafikle dertlenen STK'lar olmadan Trafik Güvenliği kongresi olmaz" dediler.

Trafik konusunda kamuoyu bilinci oluşturmayı hedefleyen Trafik kazaları ile mücadele eden, Ülkemizde yaşanan trafik terörü nün engellenmesi için fahri olarak denetim yapan, Ülkemizdeki trafik kazalarından kaynaklanan can kaybı ve ağır yaralanmaları kısa ve orta vadede azaltmayı planlayan ve trafikle dertlenen Sivil Toplum Kuruluşlarının sözcüleri “Sivil toplum kuruşları toplantıya bile giremezken nasıl insan odaklı bir trafik ortamı yaratılabilir ve insan hayatının değeri korunabilir?” Dediler.

Hazırlanan ortak bildiriyi Cimer aracılığı ile İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Trafik Daire Başkanlığı'na da ilettiklerini belirten STK sözcüleri, trafik paydaşları olmadan trafiğe çözüm aranamayacağını söylediler.

Fahri Trafik Müfettişleri Derneği,  Trafikte Ortak Akıl Derneği ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

TRAFİK KAZALARININ YOĞUNLAŞTIĞI BİR DÖNEMDE, 17-20 KASIM’DADÜZENLENECEK ULUSLARARASI KONGREYE, İLGİLİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI DAVET EDİLMEMİŞTİR.

Trafik konusunda kamuoyu bilinci oluşturmayı hedefleyen Trafik kazaları ile mücadele eden, Ülkemizde yaşanan trafik terörü nün engellenmesi için fahri olarak denetim yapan, Ülkemizdeki trafik kazalarından kaynaklanan can kaybı ve ağır yaralanmaları kısa ve orta vadede azaltmayı planlayan ve trafikle dertlenen Sivil Toplum Kuruluşlarıyız.

Polis Akademisi Trafik Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 17-20 Kasım 2022 tarihlerinde İstanbul’da II. Uluslararası Trafik Güvenliği Kongresi düzenleneceği bilgisi farklı kuruluşlardan öğrendik.

Bildiri duyurusunda “Ulaşım güvenliği alanında güncel bilgilere ulaşmak,  yeni araştırma ve uygulamalar hakkında bilgi alışverişinde bulunmak, dünyada meydana gelen trafik kazası ölüm ve yaralanmalarının azaltılmasına yönelik bilimsel çalışmalara katkı sağlamak” amacına vurgu yapılmaktadır.

Ayrıca “Kongre kapsamında belirtilen konu başlıklarıyla ilgili araştırma ve çalışmalar yapan bilim insanlarının, sivil toplum kuruluşlarının, uygulayıcıların ve kolIuk temsilcilerinin bir araya gelerek ulaşım güvenliği sorunlarının tespit edilmesi ve çözüm önerileri sunulması beklenmektedir” paragrafı da yer almaktadır.

Üzücüdür ki trafik alanında faaliyet gösteren sınırlı sayıdaki sivil toplum kuruluşlarına kongrede görüşlerini ve önerilerini açıklamak konusunda herhangi bir çağrı ya da davet yapılmamıştır. Bu olmadığı gibi izleyici olarak katılıma da sözlü olarak olumlu bakılmamıştır.

Trafik kazalarının önlenmesi, yol güvenliğinin sağlanması konusunda 1959 yılından bugüne aktif olan ve sonrasında faaliyette bulunan tüm sivil toplum kuruluşları adına bu yaklaşımı kabul etmemiz beklenmemelidir.

İnsanımız her gün yollarda ölüyor ya da yaralanıyor. En sevdiklerimiz, bir anda yollarda kayboluyor. Aynı ülkede yaşıyor, aynı yolları kullanıyor ve hepimiz yollarda meydana gelen ölümleri, yaralanmaları azaltmak için farklı derneklerde, kurumlarda çalışıyoruz.

Sivil toplum kuruluşları olarak bizlerin de trafik konusunda söyleyecek bir cümlesi, karar vericilerin ve uygulayıcıların görmediği bir önerisi olabilir ya da yapılan uygulamalara itirazı olabilir.

Sivil toplum kuruşları toplantıya bile giremezken nasıl insan odaklı bir trafik ortamı yaratılabilir ve insan hayatının değeri korunabilir? Umarız birincisi ile ilgili bilgilere ulaşamadığımız kongrenin üçüncüsünde bu yanlışlık giderilir ve sivil toplum kuruluşlarına da davet yapılır. Bu çarpıklığı üzülerek ifade ederiz.

Saygılarımızla.

Fahri Trafik Müfettişleri Derneği 

Trafikte Ortak Akıl Derneği 

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği     



  • Pazartesi 18.8 ° / 12.6 ° Güneşli
  • Salı 18.1 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.4 ° / 11.4 ° false