Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Tribünlerde ?Gezi ruhu` dolasiyor

Tribünlerde ?Gezi ruhu` dolasiyor

Taraftar gruplarinin Haziran Direnisi`ne yogun katilimi AKP`yi kaygilandiriyor. Bir hazirlik maçinda ortaya çikan tepkilerin ürküttügü iktidar, simdi sezonu nasil kapatacagini düsünüyor.

Taraftar gruplarinin Haziran Direnisi’ne yogun katilimi AKP’yi kaygilandiriyor. Bir hazirlik maçinda ortaya çikan tepkilerin ürküttügü iktidar, simdi sezonu nasil kapatacagini düsünüyor.

Önceki aksam Sükrü Saraçoglu Stadi’nda Fenerbahçe ile PSV Eindhoven arasinda oynanan hazirlik maçina, tribünlerin hükümete karsi tepki damgasini vurdu. Fenerbahçe taraftarlari, maç basladiktan kisa bir süre sonra “her yer Taksim her yer direnis” slogani attiktan sonra, uzun bir süre Haziran Direnisi’yle özdeslesen “biber gazi sik bakalim” tezahüratiyla devam etti. 30 bin civarinda taraftarin izledigi maçta, Türk Telekom tarafindaki kale arkasi tribününde oturan Genç Fenerbahçeli taraftarlar disinda, bütün stadin sloganlara eslik ettigi görüldü.

Taraftarlarin hükümet aleyhine slogan atmasi üzerine Genç Fenerbahçeliler adli taraftar grubu da bir süre “tribünde siyaset istemiyoruz” seklinde tezahürat yapti. AKP’ye yakinligiyla bilinen grubun bir süre sonra liderleri Sefa Kalya lehine tezahürat yapmasina bazi Fenerbahçeli taraftarlarin Aziz Yildirim lehine yaptiklari tezahüratlarla karsilik vermesi üzerine kisa süreli bir gerginlik oldu. Grubun lideri Sefa Kalya daha önce Basbakan Erdogan’in Üsküdar Kisikli’daki evine yaptigi ziyaretle gündeme gelmisti.

‘GEZICI’ TRIBÜNLERE TEHDIT
Bir hazirlik maçi olmasina karsin önceki aksam Kadiköy’de yasananlar, 18 Agustos’ta baslayacak yeni sezonda tribünlerde yasanabilecekler hakkinda fikir veriyor. Hükümet, onlarca taraftar grubunun ve onbinlerce taraftarin, takimlarinin ve gruplarinin flamalariyla katildiklari Gezi eylemlerinin tribünlerde yansima bulmamasi için kollari sivamis durumda.

Uzun zamandir tribün tepkisiyle karsi karsiya bulunan AKP, yasal mevzuat alaninda tribünleri susturmaya yönelik önlemlerini aslinda çoktan aldi. 6222 sayili Sporda Siddet ve Düzensizligin Önlenmesi Hakkinda Kanun’da yapilan degisiklikler, bu “önlemler”in baslicasi. Geçtigimiz aylarda sike ve tesvik primi ile ilgili suçlara verilecek cezalarla ilgili degisiklikler üzerinden yeniden gündeme gelen, son olarak da uygulama yönetmeligi yürürlüge konulan kanun, tribünlerde hükümete yönelik protestolari engellemek amaciyla özel olarak yeniden tasarlandi.

Sözün gelisi, kanunun 14’üncü maddesinin ilk fikrasinda, “kimseyi hedef veya muhatap alip almadigina bakilmaksizin, duyan veya gören kisiler tarafindan hakaret olarak algilanacak” tezahüratlari atanlara para cezasi verilmesi öngörülüyor. Ifade özgürlügünü bu düzeyde kisitlayan bir maddenin yürürlükte olmasi, iktidarin tribünlerden yükselecek protestolar karsisindaki korkusunun hangi boyuta ulastigini gösteriyor.

FISLENECEKSINIZ, ONA GÖRE!
Ayni kanunun uygulama yönetmeligiyle getirilen elektronik bilet (e-bilet) uygulamasi da uzun süredir tribünlerde protesto ediliyor. Zira “tribünlerde düzeni saglamak” adina getirilen uygulama, bir fisleme yöntemi olarak kullaniliyor.

E-bilet tehdidi 11 Agustos’ta Galatasaray ile Fenerbahçe arasinda oynanacak Süper Kupa Finali öncesinde fiilen ilan edilen “olaganüstü hal”in de önemli bir silahi. Maçin Makedonya’nin baskenti Üsküp’te yapilmak istendigiyle ilgili iddialar karsisinda sessiz kaldiktan sonra finalin Kayseri’de oynanacagini ilan eden Türkiye Futbol Federasyonu, dün polis ve stat yetkilileri ile Kayseri Valisi Orhan Düzgün’le toplati yapti. Toplanti sonucunda taraftarlara satin alacaklari e-biletler üzerinden TC kimlik numaralarina kolayca ulasilacagi hatirlatildi.

STADIN ADI RTE AMA...
“Gezi ruhu”nun tribünlere hakim olmasini önlemeye yönelik bir diger çabayi ise Hürriyet’ten Kenan Basaran açiga çikardi. Basaran’in haberine göre, önümüzdeki sezon maçlarini Kasimpasa Recep Tayyip Erdogan Stadi’nda oynayacak Besiktas’la Kasimpasaspor arasinda yapilan anlasma, maçlarda “siyasi içerikli küfür” edilmesi halinde sözlesmenin tek tarafli olarak feshedilmesini öngörüyor. Basaran, bu bilgiyi Besiktas yöneticilerinden de dogrulattigini kaydetti.

Haziran Direnisi’nde çok etkin bir rol oynayan ve bazi üyeleri kovusturmaya ugrayan Çarsi grubunun Gezi ruhunu tribünlere de tasiyacagini tahmin etmek zor degil. Kenan Basaran’a göreyse Çarsi, protestolarini tribünlere tasirsa kulübünü zor durumda birakabilir.

Her sezon takimlarin yaptiklari flas transferler gündem olurken, Haziran Direnisi’yle birlikte ülkenin siyasi ikliminin degismesi futboldaki tartisma konusunu da degistirdi: bu sezon transferlerden ve yildiz oyunculardan daha fazla tribünler konusulacak. gibi görünüyor.

soL



  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı