Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

TRT`ye 6 milyonluk `reyting` vurgunu!

TRT`ye 6 milyonluk `reyting` vurgunu!

Üsküdar Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan yürütülen reyting sorusturmasi tamamlandi Damla GÜLER ISTIHBARAT

Reytinglerde sike yapildigi iddiasiyla hazirlanan iddianamede müsteki olarak yer alan TRT’nin 5 milyon 875 bin TL dolandirildigi vurgulandi. Yapimci Selçuk Çobanoglu’nun ”dolandiricilik”, ”özel belgede sahtecilik” ve ”kisisel verileri kaydetmek” suçlarindan 13 yila kadar hapisle cezalandirilmasi istendi...


Üsküdar Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan yürütülen reyting sorusturmasi kapsaminda hazirlanan iddianame Üsküdar 1. Agir Ceza Mahkemesi tarafindan kabul edildi. Üsküdar Cumhuriyet Savcisi Akif Özgün tarafindan hazirlanan 48 sayfalik iddianamede sorusturmanin Istanbul Organize Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü’ne 24 Agustos 2011’de gelen bir ihbarla basladigi belirtildi. Ihbar mektubunda, Selçuk Çobanoglu’nun da aralarinda bulundugu bazi isimlerin reyting ölçüm cihazi bulunan denek listesini elde ederek usulsüz kazanç elde ettigi belirtildi.

Deneklere hediye vermisler 

Iddianamede “Basak Yapim” ve “Çagla Reklam Prodüksiyon” isimli televizyon yapim sirketlerinin sahibi olan Selçuk Çobanoglu’nun geçmiste bazitelevizyon kanallarinda yayinlanan bazi dizilerin yapimcisi oldugu ifade edildi. TIAK denetçisi olan Ali Atif Bir’in yazdigi 23 Subat 2003 tarihli raporda; “Selçuk Çobanoglu’na ait yapim sirketine ait ‘Esra Özmen’le Her Sabah’ adli programin sunucusu Esra Özmen’in reyting cihazi olan denek evlerini ziyaret ederek hediyeler verdigi” yönünde bilgiler oldugu belirtilen iddianamede “Selçuk ve Esra’nin is arkadasligi yani sira sevgili olduklari da tespit edilmistir” denildi.

Ailelere 200 TL para

Iddianamede su ifadeler yer aldi: “TIAK denetçisi tarafindan 2005 yilinda yazilan raporda; Selçuk Çobanoglu’na ait yapim sirketinin hazirladigi “Ince Ince Yasemince, Sürpriz ve Haber Magazin” adli programlarin özellikle Istanbul, Elazig, Malatya ve Van illerinde bulunan bazi denek evlerinde reklam aralari dahil olmak üzere kesintisiz izlendikleri ögrenilmis, ailelere yapilan ziyarette bu programlari izlemeleri karsiliginda “Çagla Tekstil” isimli sirketten her ay PTT araciligiyla ‘200 TL’ paranin gönderildigini söylediklerini belirtmistir.”

Hileyle reyting yükselttiler

Iddianamede, “süpheli Selçuk Çobanoglu’nun TRT’ye Ayrilik dizisi hazirlama sürecinde Hilmi Berköz’ün dizinin reytingi yükseltmekte yardimci olabilecegini söylemesi, bu teklifinin kabul edilmesiyle denek bilgilerini sagladiklari” belirtildi. Çobanoglu ile birlikte hareket eden çalisani Bülent Can, Mehmet Bülent Erdinç’in deneklerin adreslerini dolastiklari, hediye ve telkinler yoluyla deneklerin Ayrilik dizisini izlemelerini sagladiklari, hile ile reytingi yükselttikleri vurgulandi. Ayrilik dizisinin ilk 5 bölümde 2.00 ve üzerinde reyting aldiginda kalan bölümlerinin çekimlerinin devam ettirileceginin belirtildigi iddianamede, reytingin 2.00’nin altinda olmasi durumunda 6. bölümün final olarak çekilecegi kaydedildi.

TRT’yi kandirmislar 

Ilk bölümlerde istenilen reytinge ulasmadigi için Çobanoglu ve suç ortaklarinin deneklere müdahale yoluyla reyting hilesi yaparak istenen reytinge ulasmis gibi gösterdigi, dizinin tutulacagi yönünde TRT’yi kandirdigi ve sözlesmenin devamini sagladiklari belirtildi. Iddianamede, “Çobanoglu daha sözlesmeyi imzaladigi 16.01.2009 tarihi öncesinden itibaren ilgi çekmeyecek niteliksiz dizinin devam sarti olarak reyting oranini sözlesme içine koymak ve bu yönde baslangiçtan beri planli ve hileli hareketleriyle TRT kurumunu 5.875.000 TL dolandirmistir” ifadeleri yer aldi.

Yapimci Selçuk Çobanoglu hakkinda 3.5 yildan 13 yila kadar hapisle cezalandirilmasi istendi.



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli