Tarih: 01.01.2018 00:00

TTB: Kader degil çalisma kosullari

Facebook Twitter Linked-in

Saglik çalisanlari hastalarin takibi sirasinda ciddi risk altinda. KKKA ignesini yanlislikla kendisine batirarak hayatini kaybeden genç hekim Mustafa Bilgiç, dünyada ve Türkiye’de bu hastaliktan ölen ilk hekim degil. Dün basin toplantisi düzenleyen TTB Merkez Konseyi ölüm nedenini çalisma kosullari olarak açikladi. Hekimler su sorunun da yanitlanmasini istedi: “Saglik çalisanlarinin riskli temaslardan sonra hastalanmamasi için yapilmasi gerekenler Mustafa Bilgiç olayinda ne kadar yapildi?”

TTB VE ATO’DAN AÇIKLAMA

Hastasina bulasan KKKA  virüslü ignesini yanlislikla kendine batirinca yakalandigi enfeksiyonla hayatini kaybeden 27 yasindaki genç hekim Mustafa Bilgiç için Türk Tabipleri Birligi (TTB) Merkez Konseyi ve Ankara Tabip Odasi (ATO) ortak basin toplantisi düzenledi.

Toplantida asistan hekimlerin çalisma kosullarinin zorluguna ve uzun çalisma saatlerine vurgu yapilarak, “Bu ölümlerin sebebi, saglik çalisanlarinin ihmalkarligi degil, çalisma kosullaridir” denildi.

HAFTADA 110 SAAT ÇALISIYORLAR

TTB Merkez Konsey Sekreteri Bayazit Ilhan, yetkililere seslenerek, “Saglik çalisanlarinin ölümüne davetiye çikaran sagliksiz kosullara son verin artik” dedi. Asistan hekim olarak görev yapan arastirma görevlilerinin 33 saat araliksiz çalistiklarina, haftada 110 saat uykusuz ve yorgun hizmet verdiklerine dikkat çeken Ilhan, “Bunlarin üstüne yasanan her durumda hekimler suçlaniyor. Sorariz size buna hata denebilir mi?” dedi.  

Ayni hastanede Mustafa Bilgiç’in bu sebepten ölen ikinci kisi olduguna dikkat çeken Ilhan “On yildir ülkemizde 7 bini askin kisinin hastalanmasina ve 400’ü askin kisinin ölümüne neden olan KKKA’nin da saglik çalisanlarina bulasabildigi ve hastaligin agir seyri iyi bilinmektedir” dedi.

ATO Baskani Özden Sener ise Mustafa Bilgiç’in ölümünün tipki hasta yakini tarafindan öldürülen Ersin Arslan gibi saglik politikalarinin kurbani olduguna dikkat çekti. Sener, “Bu politikalarin sahipleri her kimse bu ölümlerden de sorumludurlar” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


TTB SORUYOR

* Acil servislerde çalisma kosullarinin düzeltilmesi için daha kaç saglik çalisanin ölmesi gerekir?
* Asistan hekimlerin çalisma kosullarinin düzeltilmesi için daha kaç asistanin ölmesi gerekir?
* KKKA ile ilgili veriler ne zaman kamuoyu ile açiklama paylasilacaktir?
* Saglik çalisanlarinin riskli temaslardan sonra yapilmasi gerekenler Dr. Mustafa Bilgiç olayinda ne kadar yapilmistir?
* Bu olayda ihmal var midir? Varsa bu ihmalin sorumlulari kimlerdir?

AYNI HASTANEDE BENZER ÖLÜM

Asistan doktorun ölümü, Türkiye’de sadece Samsun 19 Mayis Üniversitesi Tip Fakültesinde yasanan bu ikinci ölüm. Daha önce de hastanede isçi olarak çalisan ve aslinda ögrenci olan henüz 18 yasindaki Kübra Yanik da bir hastaya müdahale ederken ignenin eline batmasi sonucu bu hastaliga yakalanmis ve ölmüstü. Kübra’nin ölümünden sonra da sendikalar “Olayin bir is cinayeti oldugunu” ve “Saglikta dönüsüm politikalarinin çalisanlarin ölümüne sebep oldugunu” duyurmuslardi. 2009 yilinda saglik emekçilerinin ölümünün ardindan “saglikta dönüsüm programindan derhal vazgeçilmelidir” çagrisini yapmislardi.

BAKAN SORUMLULUGU HASTANEYE YIKTI

Samsun’da KKKA hastaligi virüsü bulunan ignenin saplanmasi sonucu vefat eden doktor için de üzüntülerini dile getiren Saglik Bakani Recep Akdag, hastane yöneticilerinin saglik çalisanlarinin güvenligini korumak için azami gayret göstermesi gerektigini söyledi. Bakan Akdag, “Bu olay, saglik çalisanlarinin isinin nasil zor oldugunu gösteriyor. Baska insanlara sifa olmak üzere, bu arada doktorun hastaligina yol açan virüs size bulasacak ve hayatina mal olacak, tabi ki çok ciddi korunma tedbirleri için gerekli protokol hazirlanmis durumda bu hastalik için. Bütün saglik çalisanlari, özellikle yöneticiler, bu ve bunun benzeri konuda saglik çalisaninin güvenligini korumak için azami tedbir almali” seklinde konustu. (evrensel HABER MERKEZI)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —