Tarih: 01.01.2018 00:00

Tüm dünyada yükseklik korkusu

Facebook Twitter Linked-in

ÖZGE GÜNES-Yunanistan ile ilgili süreçte islerin rayina oturdugu inanci ile piyasalar yükselise geçti.

Tüm dünyada neredeyse 9 ay önceye dönen endeksler için Mart ayinin 20’sinde 15 milyar euronun alinacagi ve pey der pey 130 milyar euroyu alacagini fiyatliyor.

Buna ek olarak hafta sonunda Çin’in munzam karsiliklari 50 baz puan indirmesi Çin’de parasal genisleme olarak algilandigi için yeni haftaya yukari yönlü destekliyor.

Yunanistan anlasmasinin isleyisinin normale dönecegi beklentisi, ABD ekonomisinin gelen makro veriler ile düzelmeye basladigina dair sinyaller ile piyasa uzmanlari yukari yönlü direncin bir süre daha korunabilecegini kaydediyorlar.

Piyasalarin geneline bakildiginda ABD endekslerinden S&P 500 yeni yilda yüzde 8 deger kazanarak kriz öncesi dönemde 2008 yili zirvesine gelirken, DOW 2007 zirvesini yeniden yakaladi. Avrupa genelinde STOXX 600 alti ayin en yüksek seviyelerine çikarken, Frankfurt DAX ve Paris CAC Temmuz ayindan beri yasanan en yüksek seviyeleri gördü. MSCI gelismek olan ülkeler endeksi Agustos 2011 seviyelerine yükseldi. Asya’da Nikkei endeksi 6 ayin zirvesine çikarken Filipinler tarihinin en yüksek seviyesine çikti.

Üs tüste pek çok iyi haberi gören borsalarin geneline bakildiginda Eylül ayinda yasana diplerden bu yana yüzde 20-25’lik artis yasadi. 

Avrupa’da likidite ile örülecek duvari ile diger ülkelere siçrama ihtimalinin önüne geçme çabasi ile piyasalar bayram yapsa da Mayis’tan itibaren borcun sürdürülemeyebilecegi endiseleri de hala ciddi bir risk olarak duruyor.

Bu noktada likiditenin yarattigi heyecanin ne kadar sürdürülecegi merak konusu.

Bazi uzmanlar hala Yunanistan’in paketlenip kaldirilmadigini hatirlatarak havai fisek gösterisi için erken oldugunu söylerken kimi uzmanlar ise likidite bayraminin yilin ortasina kadar sürebilecegine dikkat çekiyorlar.

Tacirler Menkul Degerlerden Satis Pazarlama Müdürü Mert Yilmaz’in konuya dair THE LIRA’ya yaptigi açiklamada, haberlerin etkisi ile yeni pozisyon alman istahinin yüksek oldugunu dile getirdi. Son dönem açiklamalarinin son günlerde yasanan belirsizligin simdilik önüne geçtigini kaydeden Yilmaz, konusmalarin hala günü kurtarmak için oldugunu belirtti. Yunanistan ile ilgili sürecin hemen sonuçlanmayacagini dile getiren Mert Yilmaz ilerleyen günlerde Portekiz, Ispanya ve farkli ülkelerden çatlak seslerin gelebilecegini ama söz konusu ülkenin Almanya ya da Ingiltere olmamasi halinde tepkilerin sinirli kalacagini söyledi.

Yilmaz yilin ilk 15 gününe bakilmazsa yakin vade de düzelme gelebilecegini kaydederken içeride IMKB için 61.600’ün önemli oldugunu belirtti. Yeni bir alim dalgasi için endeksin 61.600 üzerine atamasi gerektigine isaret eden Yilmaz, orta vadede yeniden 59 bin seviyesinin görülebilecegi uyarisinda bulundu.

UniCredit ekonomisti Güldem Atabay ise konu ile ilgili olarak likiditenin bir süre daha yukari yönlü ivmeyi destekleyecegini kaydetti. Subat sonunda Avrupa’dan gelecek LTRO ABD’den 3 çeyregin basinda gelmesi beklenen üçüncü tur parasal genisleme ile pesimist bir ortamin olusmadigina dikkat çeken Atabay, her ne kadar Yunanistan ile ilgili olarak bütün sorunlar sonuca ulasmasa da arada kar realizasyonlari göz ardi edilirse yilin ortasina kadar bu havanin devam edebilecegini söyledi. Avrupa’da ilk çeyrek sonunda resesyondan çikis beklentisi ve ABD tarafinda toparlanmanin devam edecegi sinyali ile yükselis trendinin sürecegini vurgu yapti.  

Daha orta vadede bakildiginda likidite çikisi sonrasinda yasanan ivme her seferinde daha az etkili oluyor.
gazeteport




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —