Tarih: 01.01.2018 00:00

Tunceli`ye gelen Japon Antropolog din degistirdi

Facebook Twitter Linked-in

Tunceli- Japonya Tokai Üniversitesi Medeniyet Bilimleri Bölümü`nden 1997 yilinda mezun olan, ardindan ülkesindeki Sophia Üniversitesi`nde antropoloji alaninda yüksek lisansini ve doktorasini tamamlayan Yrd. Doç. Dr. Hiroki Wakamatsu, 2011 yilinda Tunceli Üniversitesi`nde yardimci doçentlik unvanini aldi.

Tunceli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Alevilik Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdür Yardimcisi Wakamatsu, bölümde egitim gören ögrencilere `Antropolojiye Giris ve Uzakdogu Dinleri ` dersleri veriyor. Wakamatsu, Islamiyet, Alevilik, Bektasilik, Oryantalizm ve dinler arasi diyalog üzerine arastirmalar yapiyor.

Wakamatsu`nun Türk esi Nursen de Erciyes Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyati Bölümü`nden mezun. Wakamatsu çiftinin `` Deniz Tomoki Wakamatsu`` adinda bir oglu bulunuyor.

Türkçe ve Japonca`nin yani sira Ingilizce, Fransizca ve Arapça bilen 35 yasindaki Wakamatsu, yaptigi açiklamada, ``Antropolog olarak arastirma konusu bulmaya çalisirken , bir hocam Türkiye `de Alevi topluluklari üzerine çalismami tavsiye etti. Bunun üzerine basladigim çalismada Alevi ocagi olan Baba Mansur Ocagi dikkatimi çekti ve Dogu Anadolu Bölgesi`nde saha çalismasi yapmaya basladim. Artik nasip kismet diyelim, Tunceli`ye gelme imkanim oldu. Tunceli benim gibi bir antropolog için yasayan laboratuvar gibi. Alevi geleneklerini sürdüren halklar arasinda yasamak benim için, ayni zamanda antropolog olarak laboratuvarda bulunmak gibi oluyor. Dolayisiyla Tunceli`de çalisiyorum `` diye konustu.

``Elhamdülillah Müslüman`im``

Türk kültürü ile Japon kültürünün birbirine benzedigini ifade eden Hiroki Wakamatsu, sunlari söyledi:

``Elhamdülillah Müslüman`im. Önceki dinim Sintoizm ile Budizm`in karisimi , yani Japonya`da halk dini deniyor. Müslüman olmak için uzun zamandir tereddüttüm vardi. Cenab_i Allah, Ankara Üniversitesi`nde hocalarimiz vasitasiyla Müslüman olmayi nasip etti. Ondan sonra Alevi yolunu seçtim. Ben sahsen, Islam`in Allah`a ulasmanin en dogru yolu olduguna inaniyorum. Simdi bir kuyu düsünün, bir kuyudan su akarken sag tarafindan içsem de ayni su, sol tarafindan içsem de ayni su, fakat yol farki var. Alevilik, Hazreti Ali`nin yolunu takip eden anlamina gelir. Dolayisiyla ben de Hazreti Ali`nin yolunu takip etmek istedigim için onun yolunu seçtim. Zaten Türk kültürü ve Alevi kültürü ile Japon kültürü arasinda çok benzer noktalar var.``

Wakamatsu, Tunceli Üniversitesi`ni seçme nedenini söyle açikladi:

``Bu üniversitede solcu, sagci olarak dislanmiyor. Kimse dinci diye, ülkücü diye, komünist diye dislanmiyor. Yani çesit çesit insanlardan olusan bir üniversite. Zaten üniversitenin anlami, evrensel kenttir. Ben ta uzaktan, Japonya`dan geldim. Iki yil oldu, kimse beni hiç Japon diye dislamadi. Yani üniversitenin güzel bir özelligi budur. Tunceli Üniversitesi`nin güzel bir özelligi, yani ne sagcidir, ne solcudur, ne komünisttir, ne ateisttir, ne dindardir, ne ülkücüdür yani kimse kimseye karismaksizin, dislanmaksizin ortak yasama kültürünü gelistiriyor yani en güzel noktasi budur. Bundan dolayi ben Tunceli Üniversitesi`ni seçmeye karar verdim`` diye konustu.

Üniversitenin geleceginin parlak oldugunu vurgulayan Wakamatsu, ``Tunceli Üniversitesi`nin, 2008 yilinda kurulan üniversiteler arasinda akademik kadrosu en kaliteli üniversite oldugu kanaatindeyim. Üniversitenin yapilmasiyla bu sehir çok canlanmis. Büyük sehirlerde kütüphane ve benzeri seylere kolay ulasiyorsunuz ama ders çalisirken konsantre olamiyorsunuz. Büyük sehirlerde çok sayida eglence merkezi var derken acaba üniversite ögrencileri ders mi ögreniyor ya da eglenceye mi gidiyor bilemiyorum ama böyle bir yerde oturup kitabini okuyacaksin, derse gireceksin, mükemmel bir ortam. Dolayisiyla burayi hem arastirma açisindan hem de ögrencilik açisindan mükemmel bir yer olarak görüyorum`` ifadelerini kullandi.

Hiroki`nin ögrencileri

Hiroki Wakamatsu`nun ögrencilerinden Sevgi Aker (22) ise ``Hiroki hoca, kendini ögrencilerinin egitimine adamis mükemmel bir egitimci`` dedi.

Mehmet Karanfil (22) de ``Tunceli Üniversitesi`ne gelmem ve Hiroki hocayla tanismamla hayatimda çok sey degisti. Bu degisimde Hiroki hocanin çok büyük etkisi oldugunu düsünüyorum. Bir Japon hocanin dersime girmesi benim açimdan çok güzel bir sey ve kendi alaninda da çok iyi bir hoca olduguna inaniyorum. Bana da çok sey aktardigina ve aktarmaya çalistigina inaniyorum`` diye konustu.

Perihan Alincak (21) da ``Hiroki hocanin Tunceli`ye gelmesinden dolayi gerçekten mutluluk duyuyorum. Hiroki hocamizin Alevi toplumuyla ilgili arastirmalari ve çalismalari var, bu açidan da mutluyum. Onun böyle çalismalar yapmasi, Alevi toplumuna karsi ilgi duymasindan`` ifadelerini kullandi.

Mevlüt Saybak (23) ise ``Hiroki hocamiz, akademisyenliginden öte gerçekten müthis bir insanlik olgusuyla, irk, herhangi bir milliyetçilik yaklasimi olmaksizin tüm insanlara esit sekilde yaklasan, kendi yapisinda bulunan hosgörüyü farkli toplumlara çok iyi bir sekilde aktarabilen müthis bir kisilik`` dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —