Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Türban hedefti, gerçek oldu

Türban hedefti, gerçek oldu

Milli Egitim Bakanligi`na bagli okullarda, belirli kosullarda ögrencilerin kilik kiyafetlerinin serbest olmasina iliskin yönetmelik yayimlandi. Ve beklenen oldu. Gelecek yildan itibaren okullarda türban serbest.

ANKARA- MEB`e bagli okul ögrencilerinin kilik ve kiyafetlerine dair yönetmeligin yürürlüge konulmasina iliskin Bakanlar Kurulu karari, Resmi Gazete`de yayimlandi.

Bugüne dek tek tip forma çok kez gündeme geldi. Bir kesim tek tip olmasini elestirirken, bir baska görüs ise tek tip forma sayesinde maddi esitsizliklerin daha az görünür oldugunu söylüyordu. AKP`nin derdi ise okullara türbani sokmak oldu. 

Yönetmelikte belirlenen sinirlamalar disinda okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kilik ve kiyafet serbest olacak. 

YÖNETMELIK DEGISIKLIGININ ARDINDA YATAN
Yönetmelik degisikliginin ardinda yatani MEB Müstesari açikladi.

Milli Egitim Bakanligi Müstesari Emin Zararsiz, okullarda kiyafet serbestligi getiren düzenlemeye iliskin, ``Bu yil çocuklar için alinan giysiler gelecek yillarda da okulda giydirilebilir. Biz, okulda tanimlanmis bir giysi düsüncesini ortadan kaldiriyoruz. Onun disinda, çocugun zaten giymekte oldugu süveteri, gömlegi, ceketi varsa bunlari yine giyebilir. Bunu yasaklayan bir durum yok. Bu, kisinin tercihine birakilmis bir konu`` dedi.

NORMAL OKULLARDA KURAN DERSINDE DE KAPATILACAK
Zararsiz, okullarda kiyafet serbestligi getiren düzenlemeyle, imam hatip okullarinda sadece meslek derslerinde degil, tüm derslerde, diger okullarda ise seçmeli Kur`an-i Kerim dersini seçen kiz ögrencilerin ders islenirken baslarini örtebilecegini belirterek, ``Okullarin tamaminda basörtüsü serbest birakildi anlaminda bir düzenleme söz konusu degil`` dedi.

Yönetmelikte söyle deniliyor: “”Kiz ögrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programli liselerin imam-hatip programlarinda tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur`an-i Kerim derslerinde baslarini örtebilir.”




YASAKLAR LISTESI DAHA UZUN
Yönetmelikte “Kilik ve kiyafet sinirlamalari” ilgili bölümde dikkat çeken yasaklar göze çarpiyor. Yasaklar, serbestlikten daha fazla. O yasaklar söyle:

-Ögrenim gördükleri okulun armasi ve rozeti disinda nisan, arma, sembol, rozet ve benzeri takilar takamaz.

-Insan sagligini olumsuz yönde etkileyen ve mevsim sartlarina uygun olmayan kiyafetler giyemez.

-Yirtik veya delikli kiyafetler ile seffaf kiyafetler giyemez,

-Vücut hatlarini belli eden sort, tayt gibi kiyafetler ile diz üstü etek, derin yirtmaçli etek, kisa pantolon, kolsuz tisört ve kolsuz gömlek giyemez.

-Siyasî sembol içeren simge, sekil ve yazilarin yer aldigi fular, bere, sapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez,

-Okul içinde bas açik, saçlar temiz ve boyasiz olarak bulunur, makyaj yapamaz, biyik ve sakal birakamaz. 3 üncü maddenin altinci fikrasi hükümleri saklidir.”


DISIPLIN SUÇU
Yönetmeligin Yaptirimlar bölümünde “Bu Yönetmelik hükümlerine aykiri hareket eden okul yöneticileri hakkinda ilgili disiplin hükümleri uygulanir” deniliyor.

YURT



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı