Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Turhan: Kanal Istanbul'un Güzergahini Belirledik!

Turhan: Kanal Istanbul'un Güzergahini Belirledik!

Ulastirma ve Altyapi Bakani Mehmet Cahit Turhan, Kanal Istanbul'un güzergahini belirlediklerini söyleyerek, "Proje ve planlama çalismalarini tamamlayip yapimina baslayacagiz. Kimsenin süphesi olmasin, projenin fizibilitesini en ince ayrintisina

TBMM Genel Kurulu, Baskanvekili Mithat Sancar baskanliginda, Tarim ve Orman Bakanligi, Gençlik ve Spor Bakanligi, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi ile ilgili kurumlarin 2020 yili bütçelerini görüsmek üzere toplandi. Genel Kurul'da, bakanliginin bütçesi ile ilgili konusan Ulastirma ve Altyapi Bakani Mehmet Cahit Turhan, çalismalar hakkinda bilgi verdi. Ulastirma alaninda, Türkiye'nin yillardir süren altyapi problemini büyük ölçüde giderdiklerini aktaran Bakan Turan, "Ulastirma, denizcilik ve haberlesme hizmetleri için son 17 yilda 757 milyar 200 milyon TL harcama yaptik. Temel hedefimiz farkli ulasim modlari arasinda denge olusturmak. Yapmamiz gereken çok is oldugunun da bilincindeyiz. Bakanlik olarak karayollarimizdaki özellikle yük trafiginin demir ve denizyollarina kaydirilmasi için pek çok önemli projeyi hayata geçirdik. Bazi projeleri tamamlamak için de çalismalarimiz devam ediyor. Demiryollarina toplamda 137 milyar 500 milyon TL yatirim yaptik. Ulasim türleri arasinda dengeli bir dagilimin saglanmasi amaciyla, yillardir ihmal edilen demiryollarimizi yeni bir anlayisla ele aldik" dedi.

'LOJISTIK MERKEZLERI KURUYORUZ'

Bakan Turhan, bakanligin çalismalari ve bundan sonra ki hedeflerini de söyle açikladi:

"Isletmelerimizin rekabet güçlerini artirmak, pazarlama imkanlarini kolaylastirmak ve kombine tasimaciligi daha faal hale getirmek amaciyla lojistik merkezleri kuruyoruz. Planladigimiz 25 Lojistik Merkezi tamamlandiginda, sektöre 73 milyon ton ve 4 milyon TEU ilave tasima imkanini saglayacagiz. Ayrica 16 milyon metre kare konteyner de stok ve elleçleme sahasi sunmus olacagiz. Ülkemizin bölgesinde lojistik üs olmasi temel hedefimiz. Bu amaçla Türkiye Lojistik Master Plan çalismalarini tamamladik. Lojistik mevzuati ile ilgili çalismalarda da önemli mesafe aldik. Hizli trenle ilgili malzemelerin önemli bir kismini artik kendi ülkemizde üretiyoruz. Milli yük vagonunu ürettik, kullaniyoruz. Uluslararasi düzeyde rekabet gücü kazanmak için Milli Elektrikli ve Dizel Tren Setleri çalismalarimiza devam ediyoruz. Milli Yüksek Hizli Tren projesini ise Sanayi Isbirligi Programi ile gerçeklestirilmesi yönündeki çalismalarimiz sürüyor. 2023 yilina kadar 294 kilometre iltisak hattini tamamlamayi hedefliyoruz. Yapilan altyapi çalismalari ve isletmecilik anlayisini gelistirerek demiryollarimizla tasinan yükü 16 milyon tondan 32 milyon tona yükselttik. Bakanlik olarak sehir içi rayli sistem tasimaciligina desteklerimiz ise devam ediyor. Basta Istanbul olmak üzere Izmir, Ankara, Konya, Kocaeli, Kayseri, Gaziantep, Bursa, Erzurum ve Erzincan'da rayli sistem projelerimiz bulunuyor."  

'KANAL ISTANBUL'UN GÜZERGAHINI BELIRLEDIK'

Bakan Turhan, Istanbul Bogazi'na alternatif saglayacak mal ve can güvenliginin teminati olacak Kanal Istanbul'un güzergahini belirlediklerini kaydederek, "Proje ve planlama çalismalarini tamamlayip yapimina baslayacagiz. Bu konuyla alakali dogrudan bilgiye sahip olmayan kisilerin elestirilerini saygiyla karsiliyoruz. Ancak kimsenin süphesi olmasin, projenin fizibilitesini en ince ayrintisina kadar yaptik" diye konustu.



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli