Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Türk-Is: Açlik siniri 925 lira, yoksulluk siniri 3 bin lira

Türk-Is: Açlik siniri 925 lira, yoksulluk siniri 3 bin lira

Türk-Is, Mayis ayinda 4 kisilik ailenin açlik sinirini 925 lira, yoksulluk sinirini da 3 bin 14 lira olarak hesapladi. Yaptigi açiklamada Türk-Is, "Insan onuruna yakismayan yasam düzeyi karsisinda çalisanlarin hakli tepkisi dikkate alinmalidir" dedi.

Türk-Is Mayis 2012 Açlik ve Yoksulluk Siniri Arastirmasi’ni yayinladi. Türk-Is tarafindan çalisanlarin geçim kosullarini ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat degisikliginin aile bütçesine yansimalarini belirlemek amaciyla her ay düzenli olarak yapilan Açlik Ve Yoksulluk Siniri Arastirmasi’nin sonuçlarina göre; dört kisilik bir ailenin saglikli, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmasi gereken gida harcamasi tutari yani açlik siniri 925,36 TL olarak hesaplandi.

Gida harcamasi ile birlikte giyim, konut, ulasim, egitim, saglik ve benzeri ihtiyaçlari için yapilmasi zorunlu diger harcamalarin toplam tutari yani yoksulluk siniri ise 3 bin 14,19 TL olarak belirlendi.

Insan onuruna yarasir yasam düzeyi
Yapilan açiklamada, hesaplanan yoksulluk siniri tutarinin ücret düzeyi olmadigi, haneye girmesi gereken gelir toplami oldugu kaydedildi.

Arastirmada Türkiye’de halen geçerli olan günlük net asgari ücretin 23 TL, fakat zorunlu ihtiyaçlar için dört kisilik ailenin yapmasi gereken günlük harcamanin 100 TL olduguna dikkat çekildi.

Açiklamada, insan onuruna yarasir bir yasam düzeyi saglayacak gelirin elde edilmesinin önemi vurgulandi. Arastirmada, "Türkiye`de saglanan ekonomik büyümeden pay alamayan, refah artisini günlük yasantisinda görmek bir yana hayat pahaliliginin yakici etkisini gün be gün yasayan çalisan kesimin hakli tepkisi dikkate alinmalidir" denildi.



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli