Bugün, 18 Ekim 2024 Cuma

 Türk-Is isi pazarlik!

      Türk-Is isi pazarlik!

Türk-Is ile hükümet arasinda kamu isyerlerini kapsayan toplusözlesme görüsmeleri devam ederken, Tes-Is, Harb-Is, Tez Koop-Is, Basin-Is, Dok Gemi-Is sendikalarinin sözlesmeyi imzaladigi ortaya çikti.

Türk-Is ile hükümet arasinda kamu isyerlerini kapsayan toplusözlesme görüsmeleri devam ederken, Tes-Is, Harb-Is, Tez Koop-Is, Basin-Is, Dok Gemi-Is sendikalarinin sözlesmeyi imzaladigi ortaya çikti.
Ücret disindaki tüm maddelerde anlasmaya varan sendikalar, ücret zammi için ise “hükümetle Türk-Is arasinda imzalanacak protokole göre belirlenecek” seklinde bir ibareye imza attilar.

Görüsme masasinda isçinin elini zayiflatan bu sendikalarin basinda Türk-Is Baskani Mustafa Kumlu’nun sendikasi Tes-Is’in bulunmasi “Dostlar alisveriste görsün” sözünü hatirlatti. Simdi üyesine sorma geregi bile hissetmeden, adeta bos senete imza atan bu sendikalarin yanit vermesi beklenen bir soru var; Eger ücrette anlasma saglanamazsa ne olacak, greve nasil çikacaklar?

TES-IS: BAGLAYICI DEGIL

Edindigimiz bilgilere göre Tes-Is Sendikasinin sözlesme imzaladigi isyerleri söyle: Yenilenebilir Enerji, Ayedas, Bogaziçi, Akdeniz, Dicle, Vangölü, Gediz, Aras isletmeleri.
Tes-Is Genel Sekreteri Mustafa Sahin’in konuyla ilgili gazetemize yaptigi açiklamalar çeliskili. Bir yandan adi geçen isletmelerde sözlesme imzalanmadigini söyleyen Sahin, diger yandan “baglayici degil” diyor. Özellestirmelerin ardindan özel sektörlere devredilen isletmelerde yetki ve TIS prosedörünü bastan yapmamak için böyle bir yöntem izlediklerini ve protokole atif yaptiklarini belirten Sahin, söyle dedi: “Imzalanan sözlesmeler baglayici degil. Çevreve protokolünü asarak talep ettigimiz rakamlar, maddeler var bazi isyerlerinde. Bu isyerlerinde ücret konusunda protokole atif yaptik. Imzalanmis sözlesme yok.”

BASIN-IS: GERIYE DÖNÜK

Basin-Is Sendikasi ise Milli Egitim Basimevi, Saglik Bakanligi Matbaasi, Çocuk Esirgeme Matbaasinda sözlesme imzaladi. Basin-Is Genel Sekreter Savas Nigar’in konuyla ilgili açiklamasi ise söyle: “Milli Egitim Basimevinde imzaladigimiz sözlesme geriye dönük bir sözlesme. Saglik Bakanligi matbaasinda 4 üyemiz vardi. Matbaa kapandi. Bu arkadaslarimizda Saglik-Is’e geçtiler. O yüzden sözlesmeyi imzaladik. Çocuk Esirgeme matbaasinda ise sadece bir üyemiz var. Oradaki matbaa da kapandi. Türk-Is çerçeve protokölünü imzalamadigi sürece biz sözlesme imzalamayiz. Basbakanlik Basimevinde bizim anlasamadigimiz bir madde yoktu. Yasal sürenin sonuna gelmistik. Ama yine de imzalamayip grev uygulamasina geçmek istedik. Ancak çalisanlar greve hayir dedigi için sözlesme Yüksek Hakem Kuruluna gönderildi.”

DIGER ISYERLERI

Harb-Is Sendikasi Milli Savunma Bakanligi ve Içisleri Bakanliginda; Tez Koop-Is Sendikasi Vakiflar Genel Müdürlügü, Gümrük ve Ticaret Müstesarligi, Sümer Holding AS, TÜBITAK, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanliginda sözlesme imzaladi.
Koop-Is Sendikasi da Milli Egitim Bakanliginda geçen yil imzaladigi sözlesmede “kamu protokolüne göre belirlensin” diyerek anlasmaya varmisti.
Türk-Is ile hükümet arasindaki görüsme ise gazetemiz yayina hazirlandigi saatlerde devam ediyordu.

(Istanbul/EVRENSEL)



  • Cuma 15.1 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.7 ° / 13.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı