Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

Türk lirasi için felaket senaryosu

Türk lirasi için felaket senaryosu

Liranin düsüsünün hizlanmasi üzerine TC Merkez Bankasi`nin Persembe günü gerçeklestirdigi, piyasaya dogrudan müdahaleleri yurt disinda da tartisiliyor.

Türk lirasi için felaket senaryosu

Liranin düsüsünün hizlanmasi üzerine TC Merkez Bankasi’nin Persembe günü gerçeklestirdigi, piyasaya dogrudan müdahaleleri yurt disinda da tartisiliyor. Yabanci uzmanlar, müdahalelerin etkisine iliskin pek de olumlu görüsleri dile getirmezken“Nafile çaba”, “Merkez Bankasi çok degerli bir zaman çarçur etti”, “Piyasalar iyi bir tepki vermedi”, “Müdahalenin yeterli boyutta olmadi” gibi degerlendirmelerde bulunuyorlar. 

Wall Street Journal gazetesi, Merkez Bankasi’nin müdahalelerine iliskin “Türk müdahalesi, lira satisini durdurmada basarisiz oldu” basligi ile yayimladigi genis haberinde yükselen piyasalardan yaygin bir yatirimci çikisi sirasinda Merkez’in yil yildan sonra ilk defa dolayli bir müdahalede bulunduguna, ancak liranin yeni diplere vurduguna isaret eden ABD’li gazete, bunun ardindan uzmanlarin görüslerini de yansitiyor. 

Citigroup’tan stratejist Luis Costa, Persembe günü yükselen piyasalarda büyük kayiplarin meydana geldigine isaret ettikten sonra “Türkiye, klasik örnektir. Cari açigi hala çok büyük ve siyasi katmanlar da var. Liranin öyküsü son derece karmasik ve (dolara karsi) 2.3’te iken gidecek daha çok yolu var” diyor ve liradaki hareketin tüm tahminleri astigini da ifade ediyor. 

Commerzbank’in kidemli döviz stratejisti Peter Kinsella ise, “Merkez Bankasi. Anlamli faiz artislari yoklugunda daima nafile bir müdahale çabasi olacak müdahalede degerli döviz rezervlerini çarçur etti”görüsünü öne sürüyor. Lirarin düsüsünün duracagi yönünde herhangi bir isaretinin bulunmadigini da söyleyen Kinsella, “Merkez Bankasi’ndan agresif karsi önlemler görmezsek önümüzdeki haftalarda liraya karsi daha agresif bir hareket olabilir” uyarisini da yapiyor. 

Standard Bank’tan yükselen piyasalar arastirmacisi Tim Ash ise, “Herhangi bir dolayli müdahale durumunda ilk kural müdahale ederseniz eger büyük boyutta olsun ve etkin olacagindan emin olur” diyor. Ash, “Öyle saniyorum ki bugünkü (Persembe günü) hareketten alinan mesaj, Merkez Bankasi’nin yeterince çaba göstermedigidir” sözlerini de kullaniyor. 

Odatv.com



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli