Cumhuriyet Halk Partisi Istanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kilinç, “10 Ocak Çalisan Gazeteciler Günü” nedeniyle yaptigi “Türkiye’de Medya 2019” degerlendirmesinde AKP döneminin medya uygulamalari ile ilgili dikkat çeken veriler ortaya konuldu.
Ilk Türkçe gazetenin yayimlanmasinin üzerinden 189 yil geçtigini hatirlatan Yüksel Mansur Kilinç, yaklasik iki asirlik köklü bir gelenege sahip olan Türk medyasinin, AKP’nin iktidarda bulundugu son 18 yilda büyük bir çöküs yasadigini kaydetti. AKP’nin olusturdugu “yandas medya” düzeninin Türkiye’de sistemi degistiren Anayasa degisikligi ile “Saray medyasi”na dönüstügünü ifade eden Kilinç, Saray’in hedefinin tüm medyayi tek adamin sesi haline getirmek oldugunu söyledi.
"SARAY MEDYASI" ARTIK KENDI KENDISINI TÜKETME SÜRECINDE
“Tek Adama boyun egmeyen medyaya, Saray’in Medya Operasyon Aygitlari haline gelen devlet kurumlari eliyle baski uygulandigini” ifade eden Kilinç, “Türkiye medyasinin köklü bir geçmisi büyük bir birikimi vardir. Mücadelelerle olusturulmus bu büyük birikim ne tek adamin hedeflerine ne de Saray’in koridorlarina sigar” dedi.
Kilinç, “Halk tarafindan takip edilmeyen ‘Saray medyasi’ artik kendi kendisini de tüketme sürecine girmis, Saray’a bagli medya kuruluslari kapanmaya baslamislardir. Bu süreç, ülkemizde 21. Yüzyilin ‘Özgür ve Bagimsiz Medya’sini kurma olanagini da getirecektir” dedi.
Yüksel Mansur Kilinç’in hazirladigi “Türkiye’de Medya 2019” degerlendirmesinden öne çikan kisimlar söyle:
-AKP döneminde SEKA Kagit fabrikasinin özellestirilerek kapatilmasi Türkiye’de basin yayin alanini kagitta tamamen disa bagimli hale getirmistir.
-Temmuz 2018’de patlak veren döviz krizinden sonra yayincilikta maliyet yüzde 60 artmistir.
-2019’da 100’den fazla günlük yerel gazete, Türkiye genelinde son 13 ayda uydu üzerinden yayin yapan 215 televizyon kanali kapanmistir.
-Internet medyasinda gerek takipçi gerekse reklam açisindan yasanan hizli gelismeye ragmen Türkiye’de hâlâ bir ‘Interrnet Medyasi Yasasi’ bulunmamaktadir.
ISSIZ KALAN GAZETECI SAYISI 10 BINI ASTI
-Türkiye’de Eylül 2019 verilerine göre resmi issizlik orani yüzde 13,8 seviyesindeyken medya alanindaki issizlik oranlari yüzde 25-30 arasinda degismektedir. Son 10 yilda issiz kalan gazeteci sayisi 10 bini asmistir. Issizlikte mesleklerdeki ikinci en yüksek oran gazeteciliktedir.
-Basin-Yayin gazetecilik iskolundaki kayitli 86 bin 500 çalisanin sadece 6 bin 507’si sendikalidir.
-Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi’nin kurulmasiyla birlikte olusturulan Basin Kartlari Komisyonu ile Basin Ilan Kurumu Yönetim Kurulu’nda bagimsiz hiçbir basin meslek örgütü temsilcisi bulunmamaktadir.
-Son bir yillik süreçte 680 gazetecinin basin karti güvenlik gerekçesiyle iptal edilmistir.
-Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, 2019 yili içinde ana akim medyaya ait sadece 15 dosyayi görüsmüstür. Bu 15 dosyanin tamami da muhalif olarak görülen radyo ve televizyonlara aittir.
-Türkiye’de resmi tirajlara göre en çok satan 10 gazeteden 9’u, en çok izlenen 10 TV kanalindan 9’u, en çok dinlenen 10 radyodan 7’si ya tamamen ya da kismen iktidarin kontrolündeki sermaye gruplarinin eline geçmistir. Genel ve yerel medya sahipliginin iktidar ile iliskileri göz önünde tutuldugunda Medya üzerinde AKP’nin kontrolü yüzde 95’e ulasmaktadir.
-2019’un ilk on bir ayinda RTÜK’ten, 121 program durdurma 1.086 para cezasi 98 yayin yasagi 59 yayin lisansi iptali karari alinmistir.
-Türkiye’de erisime engellenen Internet sitesi sayisi 288.310 (Ekim 2019) Engellenen Internet adresi sayisinda son 4 yilda %258 artis olmustur.
-Cumhurbaskani’na hakaretten mahkûm edilen gazeteci sayisi 53… Dünya Basin Özgürlügü Endeksinde 180 ülke arasinda, 2002’de 99'uncu Sirada olan Türkiye 2019’da 157'nci siraya gerilemistir.
-Son bir buçuk yilda; 8 gazeteci fiziki saldiriya ugramis, saldirganlar cezasiz kalmistir.
Odatv.com