Tarih: 13.03.2020 00:53

Türk Tabibler Birligi'nden koronavirüs önleme rehberi

Facebook Twitter Linked-in

Türk Tabipleri Birligi (TTB) tarafindan yapilan açiklamada solunum yolu enfeksiyonlarinin bulasma riskini azaltmak için yapilan önerilerin yeni koronavirüs hastaligi için de geçerli oldugu belirtildi.

Türk Tabipleri Birligi’nin internet sitesi üzerinden yaptigi açiklamada yeni koronavirüs hastaligi için alinmasi gereken tedbirler söyle siralandi:

-Hasta insanlarla temastan kaçinilmalidir (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmali). 

-Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle dogrudan temas ettikten sonra eller sik sik yikanmalidir.

-Eller yikanmadan agiz, burun ve gözlerle temas edilmemelidir. 

-Eller, en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yikanmali sonrasinda kurulanmalidir.

-Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. 

-Sabun ve suyun olmadigi durumlarda alkol bazli el antiseptigi veya kolonya kullanilmalidir.

-Elde görünür bir kirlenme olmadigi sürece el antiseptikleri, el yikama kadar etkilidir. Ancak elde görünür bir kirlenme oldugunda ellerin mutlaka yikanmasi gerekir.

MASKE NE ZAMAN KULLANILMALI?

-Saglikli kisilerin maske kullanmasina gerek yoktur.

-Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kisinin öksürme veya hapsirma sirasinda burun ve agzini tek kullanimlik kagit mendil ile örtmesi, kagit mendilin bulunmadigi durumlarda ise dirsek içini kullanmasi gereklidir.Hasta kisilerin mümkünse kalabalik yerlere girmemesi, eger girmek zorunda kaliniyorsa tibbi maske kullanmasi önerilmektedir. Maskeyi çikarildiginda hemen çöpe atilmali ve eller yikanmali veya antiseptikle temizlenmelidir.

-Hasta olmayan kisilerin maske kullanmasina normalde gerek yoktur. Sadece yeni koronavirüs hastaligini geçirenlerle temas edenlerin (saglik çalisanlari, hasta ile ayni evde yasayanlar) maske takmasi gerekmektedir. Bu durumlarda kullanilacak maskelerin cerrahi/basit/tibbi maske olmasi yeterlidir.

-N95 veya FFP2 türü maskeler saglik çalisanlari tarafindan sadece özel kosullarda (hastanin solunum cihazina baglanmasi gerektiginde..vb) kullanilmalidir.

ELDIVEN GIYMELI MI?

-Hayir. Eldiven, sadece saglik çalisanlari tarafindan hastanin bakimi ve muayenesi sirasinda kullanilir. Saglik çalisanlari disindaki kisiler eldiven kullanmamalidir. Bunun en önemli nedeni, eldivenlerin uygun sekilde kullanilmadigi durumda hastaligin daha çok yayilmasina neden olmasidir.

-Eldivenlerin uygun kullanimi,  saglik çalisanlarina verilen egitimlerle saglanmaktadir. Saglik çalisanlari disindaki kisilerin eldiven kullanmasi uygun degildir.

-Eller, hastaligin bulasmasinda çok önemlidir ve bulasmayi azaltmanin yolu ellerin su ve sabun ile yikanmasidir. Sabun ve suyun olmadigi durumlarda alkol bazli el antiseptigi veya kolonya kullanilmalidir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —