Türkiye ayakta, borsa sert düsüste!

      Türkiye ayakta, borsa sert düsüste!

Istanbul Taksim`deki Gezi Parki`nda geçen hafta baslayan eylemlerin, hafta sonu farkli illerde yüzbinlerce insanin katildigi protestolara dönüsmesinin ardindan siyasi tansiyondaki artisin etkisiyle Borsa Istanbul sert düsüsle basladi. Ilk islemlerde yüzde

Istanbul Taksim`deki Gezi Parki`nda geçen hafta baslayan eylemlerin, hafta sonu farkli illerde yüzbinlerce insanin katildigi protestolara dönüsmesinin ardindan siyasi tansiyondaki artisin etkisiyle Borsa Istanbul sert düsüsle basladi. Ilk islemlerde yüzde 6’nin üzerinde düsüsle açilan Borsa Istanbul’da kayiplar yüzde 8’in üzerine çikti.

Uzun süre islem yapilmayan 10 yillik tahvilde ilk islemler yüzde 7,08 seviyesinden gerçeklesti. 10 yillik faiz Cuma günü yüzde 6,84 seviyesinden kapanmisti.

FAIZ VE DOLAR YÜKSELDI

Gösterge faiz ise 24 baz puanlik artisla güne yüzde 6,31`den basladi. Gösterge faiz saat 10.11 itibariyle yüzde 6,48 seviyesinde seyretti. Bankalararasi piyasalarda dolar 17 ay aradan sonra 1,90`i gördü. Istanbul serbest piyasada dolar 1,9010, avro 2,4730 liradan haftaya basladi. 2,4680 liradan alinan Avro`nun satis fiyati 2,4730 lira olarak belirlendi. Önceki kapanista dolarin satis fiyati 1,8790 lira, Avro`nun satis fiyati ise 2,4370 lira olmustu.  

MUSTAFA SÖNMEZ: VAR OLAN DÜSÜS OLAYLARLA BÜYÜDÜ

Borsadaki büyük düsüsü degerlendiren iktisatçi-yazar Mustafa Sönmez, borsadaki düsüsün faizlerinin düsürülmesi nedeniyle yabanci sermeyenin çekilmesinden kaynakli basladigini, Taksim`de yasanan direnisin de etkisi ile bu boyutlara ulastigini söyledi. Merkez Bankasi`nin düsüse müdahale etmek için piyasaya döviz sokmaya çalisacagini ifade eden Sönmez, bunun da geçici bir çözüm olacagini söyledi.

Sönmez, "Yabancilarin çikislari baslamisti faizlerin indirilmesiyle. Istahlari kaçti. Yavas yavas dövize dönerek bir çikis yapmaya baslamislardi. Bu olaylarla birlikte bu çikislar hizlanmis olabilir. Çok local bir sey olmadigi, gerilim oldugunu görünce sermaye çikisini hizlandirir. Merkez Bankasi dövizdeki asiri yükselisi engellmek üzere piyasaya yüklenebilir. Merkez Bankasi böyle durumlar için her zaman rezervlerinde döviz biriktiriyor ani ve sert yükseklisler karsisinda. Ama bu müdahale de ancak cephanesi bitene kadar sürer. Hayatin ne gösterecegi belli olmaz" dedi.

FINANCIAL TIMES DÜSÜSE DIKKAT ÇEKTI

Ekonomi gazetesi Financial Times, “Türkiye’nin baslica borsasi, ülkedeki yillarin en büyük gösterileri ve kökleri Islam’da olan hükümet ile laik orta sinif Türkler arasindaki gerilimler büyürken Pazartesi günü yüzde 6’lik düsüs ile açti” dedi.

Liranin zayifladigini, tahvil faizlerinin arttigina isaret eden gazete, su savlari da dile getirdi: “Piyasa oynakligi, Istanbul’daki Taksim Meydani’nin isgal edilmesinin ardindan Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in Pazar günü TV’deki çesitli açiklamalarinda protestoculari ‘çapulcu’ olarak nitelemesinden sonra geldi. Erdogan ayni zamanda twitter’i bir ‘bela’, içki içeni alkolik olarak tarif etti.”

FT, gösterilere iliskin bilgileri de verdigi haberinde “polisin uyguladigi sertligin ihtilafi büyüttügünü” ifade ederek “Erdogan’in yönetiminde hayat startdanlarinin hizla yükseldigi, ülkenin siyasi sahnesine hakim oldugu, üç seçim kazandigi ve ordunun bir dizi darbesine karsi galip geldigi” degerlendirmesinde bulundu.

Haberde “birçok protestocular, içki tüketimini sinirlandirmaya yönelik yeni yasa gibi önlemleri dile getirerek Sayin Erdogan’in otoriter egilimlerinin memnuniyetsizliginin boyutunun temel nedeni oldugunu söylüyorlar” denildi. (EKONOMI SERVISI)