Haber merkezi/gazete esenler
TÜRKIYE BIZE ILHAM OLDU
Esenler Belediyesi’nce düzenlenen “Arap Bahari ve Demokratik Gelecek Insasi” konulu konferansta konusan Misirli siyaset analizcisi ve yazar Moatamer Mohamed Amin ve Mostafa Shouman, “Son 10 yildir Türkiye’deki gelismeler bize ilham kaynagi oldu. Bundan sonra da biz Türkiye’yi örnek almak istiyoruz. Ancak sundan emin olun ki, Yeni Misir’i insa edecegiz, bize dua edin” dediler.
Esenler Belediyesi uluslararasi konferanslar serisi baslatti. Konferanslarin ilki, “Arap Bahari ve Demokratik Gelecek Insasi” adi altinda Esenler Kültür Merkezi’nde gerçeklestirildi. Gazeteci Metin Mutanoglu modaratörlügünde gerçeklestirilen konferansta, Tahrir Meydani’ni dolduran on binlerin fikir babalarindan siyaset analizcisi ve yazarlar Moatamer Mohamed Amin ve Mostafa Shouman,“Arap Bahari”ni anlattilar.
Konferans baslamadan önce misafirlere kisa bir konusma yapan Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, uluslar arasi konferanslar serisiyle dünyayi allak bullak eden ve 21. yüzyila yeni bir bakis açisi getiren uluslar arasi konulari gündeme getirmeye çalisacaklarini belirtti. Arap Bahari’nin baslamasinda Türkiye’deki gelismelerin büyük rolünün oldugunun altini çizen Göksu, “Eger Türkiye’de halkin iradesi iktidar olmasaydi, Tunus’ta, Yemen’de, Misir’da bu gelismeler olmaz ve Arap Bahari yasanmazdi. Türkiye’de yasanan halk devriminin sesi, bu cografyadan da duyuldu. Türkiye’de oldugu gibi Misir’da da halk iktidari kurulursa bu havzanin gelecegi çok farkli olur. Çünkü bu havzada Türkiye, Misir ve Iran çok önemli 3 ülke” dedi.
Türkiye ilham oldu
Belediye Baskani M. Tevfik Göksu’nun konusmasinin ardindan konferansin modaratörü Gazeteci Metin Mutanoglu, Arap Bahari’na Türkiye’nin rol model bir ülke oldugunu belirterek ilk sözü, “Devrimin Çocuklari”, “Devrimi gerçeklestiren on binlerin beyin takimi”ndan diye tanittigi Moatamer Mohamed Amin’e verdi. “Çok misafirperver insanlarsiniz. Çok iyi karsilandim. Gerçekten kendimi evimde gibi hissediyorum” diyerek sözlerine baslayan Amin, “Misir halki ile Türk insaninin bir çok ortak özelligi bulunuyor. Son 10 yilda Türkiye’de yasanan gelismeler bize ilham kaynagi oldu. Türkiye’nin hizla gelistigini, cografyamizda yükselen bir bilincin olustugunu gördük. Biz de yükselen bu bilincin bir parçasi olmak için yola çiktik” dedi.
Halk patlama noktasina gelmisti
Son dönemde Misir’in su, dogalgaz ne gibi kaynaklari varsa her seyini kaybetmeye basladigini, halkin fakirlestigini, Hüsnü Mübarek’in Cumhuriyet’i iktidarin babadan ogula geçtigi bir sistem haline dönüstürüp oglunu kendi yerine getirmek istedigini belirten Mohamed Amin, “Titanic gibi bir gemide, bir gecede 1100 kisi hayatini kaybetti. Hüsnü Mübarek hiç aldiris etmeden futbol maçi izlemeye gitti. Pes pese tren kazalari olmaya basladi. Kisacasi Misir yoldan çikmisti. Tüm bu gelismeler halki rahatsiz ediyordu. Gençligin içi cayir cayir yaniyordu. Halk, ülkenin kaynaklarini korumak istiyordu. Halk patlama noktasina gelmisti. Misir’daki her bir meydan Tahrir Meydani’na döndü” dedi.
Bahar degil, Devrim
“Sonuçta kendi yolumuza devam ediyoruz” diyen Amin, “Hüsnü Mübarek’i degistirdik. Ancak, rejimi degistirmek Hüsnü Mübarek’i degistirmek kadar kolay degil. 4-5 yil sürebilir. Ancak su anda biz gaza degil, sürekli firene basiyoruz. Çünkü elimizde eski bir sistem var. Halk olarak kendimize olan inancimizi kaybedersek bundan ordu karli çikar. 1952’den beri ordu devleti yönetiyor. O kadar çikarlari var ki, asla bunlari kaybetmek istemiyorlar. Biz Misir’daki gelismelere bahar demiyoruz. Çünkü bizde bahar çik kisa sürer. Oysa Misir’daki yasananlar uzun sürecek. Bu sebeple Misir Devrimi diyoruz” diye konustu.
Bölgede; ABD ve Bati, Türkiye, Iran ve Israil projesi oldugunu ileri süren Amin, “Israil projesi yakinda kaybolacak. Diger 3 proje yarisacak” dedi. Amin, Basbakan Erdogan’in Misir’i ziyaretinde halkin teveccühü karsisinda yönetimin bundan rahatsiz oldugunu da sözlerine ekledi.
Ikinci bir devrimi bekleyin
Ikinci olarak söz alan Mostafa Shouman ise Misir’da bir devrim gerçeklestigini bu devriminde itici güç olarak “ekmek”, “sosyal esitlik”, “özgürlük” ve “fikir hürriyeti” enstrümanlarini kullandiklarini kaydetti. Misir’da askerin, bürokratin, is adaminin, herkesin kendine göre bir sistemi oldugunu dile getiren Shouman, “Mesela; is adamlarinin sistemi yolsuzluktu. Gençlik iyi egitim alamiyor, iyi sartlarda ise giremiyor, gelecege umutla bakamiyordu” dedi.
Misir’da su anda ordu, siyasi partiler ve sokaktaki halkin otoriteyi eline geçirmek için mücadele ettigini söyleyen Shouman, “Ancak Misir halki olarak bizler ordunun daha fazla politikanin içine girmesini istemiyoruz. Ordunun ülke topraklarini korumasini istiyoruz. Ülkemizde biz de Türkiye’nin son yillarda attigi adimlari atmak istiyoruz. Misir’in su anda sosyal ve ekonomik zorluklari var. Eger sosyal esitlik olmazsa Misir’da ikinci bir devrimi bekleyin, buna inanin. Biz Sudan örnegini istemiyoruz. Biz Türkiye’yi örnek almak istiyoruz. Ancak sundan emin olun ki, Yeni Misir’i insa edecegiz, bize dua edin. ABD bölgedeki petrol kazançlarini kaybetmek istemiyor. Türkiye, Iran ve Misir bölgede bir güç olusturabilir. Ancak ABD bunu istemiyor” seklinde konustu.
Filistin için utanç duyduk
Misir’in Filistin konusundaki tutumundan ve Gazze’ye uygulanan ambargodan Misir halki olarak rahatsiz olduklarini söyleyen Mostafa Shouman, “Halk olarak Misir’in bu tutumundan utaniyoruz. Bu kararlar halkin aldigi kararlar degil, yönetimin aldigi kararlar. Halk olarak biz her zaman Filistin’i destekliyoruz” dedi.
Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu ve Ak Parti Esenler Ilçe Baskani Umut Özkan, Moatamer Mohamed Amin ve Mostafa Shouman’in dinleyicilerin sorularini da cevaplamasinin ardindan kendilerine birer hediye takdim ettiler.