Türkiye`de çocuk isçi sayisinda artis sürüyor
Isçilerin insanca çalisma kosullarina kavusmak ve emeklerinin karsiligini alabilmek amaciyla yillarca sürdürdügü mücadelenin sonucunda elde ettigi 1 Mayis Isçi Bayrami’ni “meydan” tartismalarinin gölgesinde kutluyoruz.
Izinsiz ve kidemsiz
Hükümetle isçi sendikalari arasindaki günlerdir devam eden ‘meydan’ tartismalari, Türkiye’deki olumsuz çalisma kosullarinin 1 Mayis Bayrami’nda gündem olusturmasini engelliyor.
Taseron isçiler hem kamuda hem özel sektörde adeta köle düzeninde istihdam ediliyor. Izinsiz, kidemsiz ve normal çalisma süresinin iki kati mesai yaptirilip asgari ücret ödenen milyonlarca isçi, haklarinin düzeltilecegi günü bekliyor.
6 yasinda ‘isçi’ler
Çocuk isçi çalistirmak yasak oldugu halde TÜIK verilerine göre Türkiye’de 6 ila 14 yas araliginda tam 292 bin çocuk “isçi” olarak fabrikalarda, tarlalarda, sokaklarda çalistiriliyor. 15 ila 17 yas grubunda ise 601 bin çocuk okul yerine is hayatinin çarkinda yasam mücadelesi veriyor. Uluslararasi Çalisma Örgütü (ILO) kurallarina göre çocuk isçi çalistirmak suç. Üstelik Türkiye ILO sözlesmelerine imza atarak bu suçu önleyecegi taahhüdü vermisti.
TÜIK’e göre 2012 sonu itibariyle 6-17 yas grubunda toplam 15 milyon 247 bin çocuk bulunuyor. Bu çocuklarin yüzde 15,6’si istihdamin dogrudan içerisinde yer aliyor. Çocuklarin yüzde 53’ü tipki büyükler gibi ücretli ve yevmiyeli “isçi” statüsünde çalistiriliyor.
Is güvenliginde 80’inci ülkeyiz
Çalisma ortaminin bozuklugu, hak edilen ücretin alinamamasi, ücretsiz fazla çalistirma gibi çalisma hayatinin tüm zorluklari bir yana, istatistiki rakamlar Türkiye’nin isçi hayatini korumada sinifta kaldigini gösteriyor. ILO raporuna göre dünyada her yil 250 milyon kisi is kazasi, 160 milyon kisi ise meslek hastaligina yakalaniyor. 1,2 milyon kisi is kazasi ve meslek hastaligi sonucu yasamini yitiriyor. Türkiye’de 2010’da gerçeklesen 63 bin is kazasinda 1444 isçi, meslek hastaligina yakalanan 533 kisiden de 10’u hayatini kaybetti. ILO’ya göre is güvenliginde dünyada 80’inci siradayiz.
Is kazasinda Avrupa lideri
Is güvenligi konusunda yeterli önlemler alinamayinca, ölümlü is kazalarinda dünya siralamalarinda en tepelere çikiyoruz. ILO’nun 82 ülkeden ulasan veriler üzerinden derledigi istatistiklere göre Türkiye’de sigortali isçi basina is kazalarinda yasamini yitiren isçi orani yüz binde 15,3. Türkiye bu oranla El Salvador ve Cezayir’in ardindan dünya üçüncüsü, Avrupa birinci. Arastirmalar, isçi ve isverenlerin kazalari önleyici tedbirlere gerekli önemi vermemesi, isverenlerin is güvenligini maliyet unsuru olarak degerlendirmesi sonucu is kazalarinin önlenemedigini ortaya koyuyor.
ERDOGAN SÜZER - BUGÜN GAZETESI