Birlesik Metal Is Sendikasi Sinif Arastirmalari Merkezi (BISAM), temmuz ayina iliskin Açlik ve Yoksulluk Siniri Dönem Raporu’nu açikladi.
Hesaplamaya göre Temmuz 2020’de dört kisilik bir ailenin saglikli beslenmesi için aylik yapmasi gereken harcama tutari 2 bin 385 TL oldu. Bu harcama tutarinin, sadece gida için yapilmasi gereken minimum tutar oldugu belirtilerek, açlik siniri üzerinden hanehalki tüketim harcamalari esas alinarak yapilan hesaplama sonuçlarina göre ise yoksulluk sinirinin 8 bin 249 TL oldugunun alti çizildi.
BISAM’in raporunda, saglikli beslenmek için her aile ferdinin almasi gereken kalori miktarinin farklilik gösterdigi ifade edildi. Raporda sunlar dile getirildi:
“Yetiskin bir erkegin saglikli bir biçimde beslenmesi için tüketmesi gereken gidalarin aylik karsiligi 638 TL’dir. Bu deger yetiskin bir kadin için 619 TL, 15-18 yas bir genç için 678 TL, 4-6 yas arasi bir çocuk için 450 TL’dir. Saglikli bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 2 bin 385 TL olarak tespit edilmistir. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gida harcamalari için yapmasi gereken zorunlu tutardir. Egitim, saglik, barinma, eglence, isinma, ulasim gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapmasi gereken harcama tutari 8 bin 249 TL’ye ulasmaktadir.”
Raporda, açlik sinirinin yillar içindeki yükselisi dikkat çekti:
“2003 yilinin temmuz ayinda 4 kisilik bir aile, günlük minimum 15.3 TL’ye saglikli beslenebilirken, bugün ancak 79.50 TL’ye saglikli beslenebiliyor. Buna göre 17 yillik zaman zarfinda açlik siniri 5.2 kat artmistir. Ayni dönemde enflasyondaki artis ise 4.69 kattir. Buna göre açlik sinirindaki artis genel enflasyondan daha fazladir. Yukarida da ifade ettigimiz gibi dört kisilik bir ailenin saglikli bir biçimde beslenebilmesi için, günlük en az 79.50 TL, aylik 2 bin 385 TL’lik harcama yapmasi gerekiyor.”
BISAM raporunda açlik ve yoksulluk sinirina diger öne çikan veriler su sekilde:
EN YÜKSEK MALIYET SÜT VE SÜT ÜRÜNLERI GRUBUNDA
“Günlük harcamalarda, Temmuz 2020’de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 28.35 TL’lik harcama gereksinimi ile olusturmaktadir. Et, tavuk ve balik grubu için yapilmasi gereken minimum harcama tutari ise 15.99 TL’dir. Sebze ve meyve için yapilmasi gereken harcama miktari 12.59 TL, ekmek için yapilmasi gereken harcama tutari günlük 5 TL’dir. Kati yag ve sivi yag ise 5.42 TL’lik masraf yapilmasi gereken ürün gruplaridir. Yumurta için 1.05, seker, bal, reçel ve pekmez için ise 3.67 TL harcama yapilmasi gerekmektedir.
SEBZE VE MEYVENIN PAYI YÜZDE 15.9
Daha dar bir gruplandirmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payi yüzde 35.7 ile en yüksek paya sahiptir. Et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payi yüzde 28 ile ikinci siradadir. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payi yüzde 15.9 olmustur. Ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 9’dur. Diger gida harcamalarinin toplam içindeki payi ise yüzde 11.4’tür.
Her bir aile ferdinin saglikli beslenmesi için gereksinim duydugu gida grubu ve almasi gereken kalori miktari farklilik göstermektedir. Örnegin tüketilmesi gereken ekmek miktari kadin ve erkek açisindan anlamli düzeyde farklidir. Süt ve süt ürünleri tüketiminde 10-18 yas arasindaki bir gencin harcama gereksinimi, yetiskin erkek ve kadindan fazlayken, yumurta 4-6 yas grubu için daha önemlidir. Günlük 79,50 TL’lik harcama içinde en maliyetli tüketim 7,91 TL ile 10-18 yas arasi bir gencin tüketmesi gereken süt ve süt ürünleri miktaridir. 4-6 yas arasi bir çocugun tüketmesi gereken yumurta miktari yetiskinlerden fazladir.”
AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ EN YÜKSEK OLDUGU IL IZMIR, SONRA ISTANBUL
Arastirma kapsaminda üç büyük ile ait Temmuz 2020 dönemi açlik ve yoksulluk siniri verileri de hesaplanmistir. Buna göre Izmir’de açlik siniri 2 bin 603 TL olarak belirlenmistir. Izmir’i, Istanbul 2 bin 564 TL’lik açlik siniri ile takip etmektedir. Ankara’da ise açlik siniri 2 bin 309 TL olarak tespit edilmistir.
Arastirma kapsaminda önemli sanayi merkezlerindeki açlik sinirlari da belirlenmistir. Buna göre Bursa, Eskisehir ve Bilecik bölgesinde açlik siniri 2 bin 445 TL, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova bölgesinde açlik siniri 2 bin 462 TL, Zonguldak, Bartin ve Karabük bölgesinde açlik siniri 2 bin 415 TL, Adana ve Mersin bölgesinde açlik siniri 2 bin 229 TL olarak belirlenmistir. Ayrica açlik siniri Gaziantep, Kilis, Adiyaman bölgesinde 2 bin 134, Hatay, Kahramanmaras, Osmaniye bölgesinde 2 bin 187, Diyarbakir ve Sanliurfa bölgesinde 2 bin 169, Trabzon, Ordu, Rize, Artvin, Gümüshane, Giresun bölgesinde 2410 TL’dir.”