Tarih: 01.01.2018 00:00

Türkiye`deki isletmeler için tehlike çanlari çaliyor

Facebook Twitter Linked-in

Financial Times: Türkiye’deki isletmeler için tehlike çanlari çaliyor

Türkiye’deki son ekonomik gelismeleri degerlendiren Ingiliz Financial Times (FT) gazetesi, dövizdeki kur artisi nedeniyle isletmeler için tehlike çanlarinin çaldigi yorumunu yapti.

BBC Türkçe’nin, FT’den Laura Pitel imzali haberde Merkez Bankasi’nin (MB) piyasalari çok ederek faiz oranlarini sabit tutmasinin ardindan Türk Lirasi’nin yüzde 4.2 deger kaybettigi belirtildi.Haberde söyle dendi: “Sayin Berat Albayrak hizla artan enflasyonla mücadele sözü ve Türkiye’nin ‘piyasalarla savasmayacagi’ garantisi vererek, atamasina yönelik kaygilari gidermeye çalisti. Ancak MB’nin sali günkü karari, Ankara’nin Sayin Erdogan’in geçen ayki seçim zaferi sonrasi daha ortodoks bir para politikasina dönme sinyali verecegine dair umutlara darbe indirdi.”

Liradaki düsüs sonrasi tehlike çanlarinin çaldigi, zayiflayan liranin enflasyonu tetikleme, borcu yüksek özel sektör üzerindeki baskiyi artirma ve hayati önemdeki yabanci sermayeyi caydirma riski oldugu da belirtildi.Haberde, Japonya merkezli finansal holding sirketi Nomura’da, gelismekten olan piyasalar ekonomisti olarak görev yapan Inan Demir’in görüslerine de yer verildi.

Liranin zayiflamasinin, sirketlerin ve bankalarin bilançolari üzerinde büyük bir baski olusturacagini savunan Inan, “Yabanci alacaklilarin Türkiye’de özel sektörün bilançosuna yönelik kaygilari muhtemelen sermaye akisinin azalmasina yol açacak. Türk Lirasi üzerindeki baski daha da artacak. Bu nedenle Türkiye’nin kisir döngüde kilitlenme riski var” dedi.

‘Bankacilik sektörü üzerinde de baski olusturabilir’

Tasit Araçlari Yan Sanayicileri Dernegi (TAYSAD) Baskan Yardimcisi Albert Saydam da, dernegin 400 üyesinin tümümün özellikle kur artisi yüzünden baski altinda olduklarini söyledi.

Saydam her yil 4 bin ton dogal kauçuk ithal etmek zorunda oldugunu, bunun maliyetinin Ocak 2016’dan bu yana ikiye katlandigini vurguladi.

Haberin devamindaysa söyle dendi:

“Ekonomistlerin en büyük kaygilarindan biri de bu. Türk Lirasi’nin deger kaybetmesinin döviz cinsinden 300 milyar dolar borcu olan sirketler üzerinde baski unsuru oldugunu söylüyorlar. Türk Telekom bu hafta, yilin ikinci çeyregindeki zararinin yaklasik 1 milyar lira oldugunu açikladi… Bankalardan, kredi borçlarini yeniden yapilandirmalarini isteyen çok sayida yüksek profilli grup arasinda Yildiz Holding de var.

Batik kredilerin orani yüzde 3 ile düsük bir seviyede olsa da sorunlu kredilerin gelecekte Türkiye’de bankacilik sektörü üzerinde de baski olusturmasindan korkuluyor.

Uzmanlar ise tehdidin boyutu konusunda ikiye bölünmüs durumda. Zira Türk bankalari 2000’lerin basindaki mali krizden sonra yeniden yapilandirilmislardi. Sermaye yeterlilik oranlari yüksek.”

 diken.com.tr




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —