Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

"Türkiye gazeteciler için güvenli bir ülke olmaktan çikti"

"Türkiye gazeteciler için güvenli bir ülke olmaktan çikti"

Ses Kocaeli Gazetesi Imtiyaz Sahibi Güngör Arslan’i öldürdügü iddiasiyla yakalanan R.Ö. isimli sahis gözaltina alinirken, savcilik sorusturma baslatti. Cinayete tepkiler de artiyor.

Internetten yayin yapan Ses Kocaeli Gazetesi Imtiyaz Sahibi Güngör Arslan, dün is yerinde ugradigi silahli saldiri sonrasinda kaldirildigi hastanede hayatini kaybetti. Kocaeli Valiligi, saldiriyi düzenlediginden süphelenilen R.Ö. isimli kisinin suç aleti oldugundan yola çikilan tabanca ile birlikte gözaltina alindigini ve sorusturma baslatildigini açikladi. Cinayete meslek örgütlerinden tepkiler de artiyor.

Twitter’dan bir açiklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikasi (TGS) Ankara Subesi, saldiriyi siddetle kinayarak faillerle cinayet emrini verenlerin agir sekilde cezalandirilmasini talep etti:

Sinir Tanimayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoglu da yapigi açiklamada, "Ses Kocaeli Gazetesi sahibi Güngör Arslan'in bir silahli saldiri sonucu hayatini kaybettigini büyük üzüntüyle ögrendik. Saldiriyi lanetliyoruz. Saldiri nedeninin ortaya çikarilmasi ve tüm sorumlularinin en agir sekilde cezalandirilmasini istiyoruz. Geçen yil da Bursa’da radyocu Hazim Özsu yorumlarini begenmeyen bir dinleyicisince öldürülmüstü. Güngör Arslan'in cani meslegi nedeniyle alindiysa bu, yillardir estirilen düsmansi havada, Türkiye'nin artik gazeteciler için güvenli bir ülke olmaktan çiktigini gösterir" dedi.

Önderoglu, AFP haber ajansina verdigi demeçte de, Güngör Arslan'in daha önce de saldirilara ugradigini hatirlatarak, Arslan'in özellikle yolsuzluklar konusunda yazdigi yazilardan dolayi pek çok insan tarafindan cesareti nedeniyle takdir edildigine dikkat çekti.

Yine yerel haber yapan Sizin Kocaeli sitesinde bir köse yazisi kaleme alan Ayhan Yalçin, Güngör Arslan'in Kocaeli'nin merkezi, ilçe ve köylerinde kaydedilen gelismeleri takip ettigini, özellikle saibeli isleri aydinliga kavusturmak için ugras vertigini ve kamu dairelerine torpille adam alinmasi konusunda da arastirmalar yaptigini yazdi. Yalçin yazisinda, "Güngör Arslan hangi konuya degindi ve kime dokundu onu bilemiyoruz" ifadelerini kullandi.

Gazeteci Güngör Arslan'in vuruldugu yerde incelemelerde bulunan Kocaeli Il Emniyet Müdürlügü'ne bagli ekipler

Gazeteci Güngör Arslan'in vuruldugu yerde incelemelerde bulunan Kocaeli Il Emniyet Müdürlügü'ne bagli ekipler

Güngör Arslan'in son iki köse yazisinda, Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin’in insaat ihalelerini yakin dostu olan Haldizlar ailesine verdigini yazmis, bu nedenle Büyükakin’in AKP’ye de belediyeye de büyük zarar verdigi iddia etmisti. Arslan, "Büyükakin ve Haldiz Ailesi arasindaki çok girift iliskiye genel sekreter oldugu dönemde sahit oldum ama isin bu kadar ileri boyutta oldugunu açikçasi ne çözebilmis ne de anlayabilmistim. Haldiz Ailesi ile ilgili Bizim Kocaeli Gazetesi’nde yazi yazdigimiz günlerde Macit Haldiz’in oglu Fatih Haldiz efelenmeye ve kabadayiliga özendiginde Tahir Büyükakin bana 'Sen muhatap olma ben gerekeni yaparim' diyerek zannediyorum Fatih’in kulagini çekmis ve bir daha ses seda çikmamisti. Simdi ise Büyükakin ile Haldiz Ailesi arasindaki ilginç ve karmasik iliski partiye zarar verecek boyutlara geldi" diye yazmisti. Cinayetin bu makalelerle ilgili olup olmadigi bilinmiyor.

CPK'den de açiklama geldi

Uluslararasi Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ)  Avrupa ve Orta Asya Koordinatörü Gulnoza Said de konuyla ilgili bir açiklamada bulundu. Said,"Türk makamlarini, gazeteci Güngör Arslan'in öldürülmesinin gazeteci olmasiyla baglantili olup olmadiginin derhal ve seffaf sekilde arastirilmasini talep ediyoruz" dedi. Süphelinin yakalanmasinin ve cinayet silahinin ele geçirilmesinin olayin aydinlatilmasi konusunda umut verdigini belirten Said, simdi ise Türk güvenlik birimlerinin cinayete müdahil bütün zanlilarin ve azmettirenlerin de yargi önünde hesap vermesi için çabalamasin beklediklerini vurguladi.

Türkiye, Basin Özgürlügü Endeksi'nde 163'ncü sirada yer aliyor.

 

DW/ETO,ET

Kaynak;© Deutsche Welle Türkçe



  • Perşembe 19.4 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cuma 18.1 ° / 12.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli