Türkiye is cinayetlerinde dünyada 3`üncü, Avrupa`da 1`inci sirada

Türkiye is cinayetlerinde dünyada 3`üncü, Avrupa`da 1`inci sirada

28 Nisan Dünya Is Sagligi ve Güvenligi Günü nedeniyle açiklanan verilere göre, dünyada her yil 2 milyon 300 bin kisi, dakikada 4 isçi is cinayetlerinde hayatini kaybediyor. Makine Mühendisleri Odasindan yapilan açiklamaya göre Türkiye is cinayetlerinde Av

 Türkiye is cinayetlerinde dünyada 3’üncü, Avrupa’da 1’inci sirada

28 Nisan Dünya Is Sagligi ve Güvenligi Günü nedeniyle açiklanan verilere göre, dünyada her yil 2 milyon 300 bin kisi, dakikada 4 isçi is cinayetlerinde hayatini kaybediyor. Makine Mühendisleri Odasindan yapilan açiklamaya göre Türkiye is cinayetlerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sirada
 
28 Nisan Dünya Is Sagligi ve Güvenligi Günü nedeniyle açiklanan verilere göre, her yil 2 milyon 300 bin kisi is cinayetlerinde hayatini kaybediyor. Türkiye, is cinayetlerinde Avrupa’da birinci sirada.
 
Uluslararasi Çalisma Örgütü (ILO) 2001 yilinda 28 Nisan’i “Dünya Is Sagligi ve Güvenligi Günü” ilan etti. 1914 yilinda Kanada’da is cinayetlerinde patron sorumlulugu olduguna vurgu yapilan ilk hukuki kararin verildigi gün olan 28 Nisan, 30’dan fazla ülkede “Is cinayetlerinde hayatini kaybedenleri anma ve yas günü” olarak kabul ediliyor.
 
Dünyada her 5 saniye bir isçi çalisirken ölüyor
ILO’nun verilerine göre dünyada her yil 2 milyon 300 bin isçi, çalisirken hayatini kaybediyor. Her 15 saniyede bir isçi, is cinayeti sonucu hayatini kaybediyor, günde yaklasik 6 bin 300 isçi çalisirken can veriyor.
 
Evrensel’de yer alan habere göre, Dünya Çalisma ve Güvenligi ve Sagligi Günü nedeniyle yazili bir açiklama yapan Makine Mühendisleri Odasi, Türkiye’de isçi sagligi ve güvenligine gereken önemin verilmedigine, yasa, yönetmelik ve uygulamalarin yetersiz kaldigina dikkat çekti.
 
Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü
Hem patronlarin hem de kamu isvereni konumundaki devletin emek aleyhine tutumunun Türkiye’yi is cinayetlerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü siraya tasidigi belirtilen açiklamada, bu artisin nedenleri söyle siralandi: Is güvencesinin azalmasi, esnek çalisma, taseronlastirma, agirlasan çalisma kosullari, özellestirme, sendikasizlastirma, kayit disi isçilik, yogun kadin-genç-çocuk emegi sömürüsü…
 

Açiklamada, meslek odalarinin öneri ve uyarilari dikkate alinmadan 2012 yilinda çikarilan 6331 Sayili Is Sagligi ve Güvenligi (ISG) Yasasi ile ilgili yönetmeliklerin defalarca degistirilmesine ragmen is kazalari ve ölümlerin artarak devam ettigine dikkat çekildi.