Tarih: 01.01.2018 00:00

Türkiye`nin `Alevi` sorunu Le Figaro`nun gündeminde

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye`nin "Alevi" sorunu Le Figaro`nun gündeminde

Türkiye’deki “Alevi sorunu” artan biçimde yabanci medyaya yansiyor. Fransiz Le Figaro gazetesi, “liberal Müslümanlar” olarak adlandirdigi Alevilerin karsilastigi sorunlara vurgu yaptigi haberinde Alevilerin hükümet karsiti protestolarda baslica rol aldiklarini yazdi.

Fransa’nin önde gelen gazetelerinden muhafazakar Le Figaro, Türkiye’deki Alevilerin sorunlari ve kaygilarini Istanbul kaynakli genis bir haberde irdeledi. Alevilerin Gezi gösterilerinin “merkezi”nde olduklarini belirten gazete, “Ülkede 15 milyona ulasan bu liberal Müslümanlar, hükümet karsiti protestolarin baslica bir yer aliyor” yorumunu da yapti.

Istanbul Gülsuyu semti için “Isminden baska siirsel tarafi yok” gibi ifadeleri kullandigi Gülsuyu mahallesinde 30 Eylül’de olup bitenlere deginen gazete, Gezi gösterilerinde Alevilerin rolüne deginirken de bir Alevi’nin “Muhalefetin merkezindeyiz, bu nedenle Gezi gösterilerinde o kadar yogun biçimde yer aliyoruz” sözlerini yansitti.

Le Figaro, Aleviler için “Osmanli Imparatorlugu döneminde ve 1923 yilinda Cumhuriyet’in kurulmasindan bu yana baski altindalar” görüsünü dile getirdigi haberde üçüncü Bogaz Köprüsüne Sultan Yavuz Selim ismi verilirken “Demokratiklesme Paketi”nden bir tek bir üniversite isminin çiktiginin altini çizdi.

Gülsuyu’daki Cemevinin duvarlarinda Hz. Ali’nin yanisira Atatürk’ün portrelerinin de yer almasina vurgu yapan gazete, buna karsin Sivas katliami gibi örnekler vererek Alevilerin Cumhuriyet döneminde de baski altinda kaldiklarini yazdigi haberinde Cemevinin bir yetkilisinin “Ama Kemalist ideoloji, bizi koruyan laik düzeni getirdi” degerlendirmesine dikkat çekti.

Le Figaro, Suriye ihtilafinin Türkiye’deki yankilarinin sorunu körükledigini savundugu haberinde “Adalet ve Kalkinma Partisi (AKP) hükümetinin Suriye politikasinin mezhebi boyutu, Türkiye’nin sosyal kohezyonu için tehlikeli olarak görülüyor” diye yazdi.

Odatv.com

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —