Tarih: 08.04.2012 09:22

Türkiye`nin fotografi

Facebook Twitter Linked-in

Lüks otellerde verilen iftar yemekleri ve yapilan yardimlarin reklama dönüstügü Türkiye’de, Adana’da çekilen bir fotograf her seyi ortaya koyuyor. Adana’da bir anne çocuklarinin karnini doyurmak için onlarla birlikte çöpten atik toplayarak geçimini saglamaya çalisiyor.

Yüregir’de bulunan TOKI Aksantas Konutlarinda bulunan çöp konteynerinde atik toplarken fotograflara yansiyan 30 yasindaki Y.Ç ve 3 çocugunun çöpten atik toplarken görüntülenmesi lüks iftar sofralarinda nutuk atanlarin ve ramazan yardimlarini sova dönüstürenlerin maskesini düsürür nitelikte. Yeni Adana gazetesinden Ömer Üney’in ramazan’in 6. günü olan persembe günü iftar vakti fotografladigi aile Adana yerel medyasinda tartisildi.   Yapilan tartismalara ragmen ayni anne ve çocugunun 3 gün sonra ayni yerde atik toplarken fotograflarinin çekilmesi dikkat çekti.

ISSIZLER SEHRI ADANA

Esinin kolunun kirik olmasi ve konusamamasi nedeniyle çalisamadigi için atik toplayarak geçimlerini sagladiklarini belirten anne Y.Ç, haberlerin ardindan Yüregir Belediyesinden sadece iki paket ramazan yardimi geldigini ifade etti.

Adana’da yasanan bu olayin münferit ya da tek bir aileye ait bir durum oldugunu söylemek sorumluluktan kaçmaktan baska anlam ifade etmiyor. Yillardan beri uygulanan özellestirme politikalari ile 40’in üzerinde fabrikanin kapandigi Adana bir fabrikalar çöplügüne döndü. Bu politikalar baglaminda Adana son yillarda issizlikte sampiyonlugu kimselere birakmadi. Yillarca romanlara bile konu olan Çukurova’nin bereketli topraklarinda artik issizler yetisiyor. Fotografin çekildigi TOKI Aksantas Konutlari eki bir fabrikanin yerine kuruldu. Sümerbank’in tekstil fabrikasinin oldugu yer özellestirmeden sonra Aksantas Tekstil fabrikasi oldu. Daha sonra kapatilarak yikilan fabrikanin yerine TOKI konutlari dikildi. Özellestirmeler ile Sümerbank kapanmasaydi anne Y.Ç.’nin TOKI konutlarinda atik toplamak yerine o bölgede olan fabrikada çalisip evine ekmek götürebilecekti. Özellestirmelerin ardindan o bölgede, bir Atatürk büstü üzerinde yazan ‘Her fabrika bir kaledir’ sözü bir de 30 yasinda bir annenin çocuklarina ekmek yedirebilme kaygisi ile sistemin ayibi kaldi. (AdanaEVRENSEL)

Fotograf: Ömer Üney




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —